Epson: αναγκαστική επισκευή-αναβάθμιση εκτυπωτών γιατί έτσι θέλει

Η εταιρεία κατασκευής εκτυπωτών φαίνεται να έχει προγραμματίσει ορισμένα μοντέλα εκτυπωτών inkjet της να “σταματούν να λειτουργούν” σε προκαθορισμένο χρόνο, αναφέροντας τον κίνδυνο ζημιάς από “χυμένα μελάνια”, αναφέρει το Fight to Repair.

epson

Κάτοχοι εκτυπωτών Epson παραπονέθηκαν ότι οι εκτυπωτές τους σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν, εμφανίζοντας ένα μήνυμα σφάλματος που δηλώνει ότι ένα εξάρτημα του εκτυπωτή “έχει φτάσει στο τέλος της διάρκειας ζωής του” και ότι η συσκευή πρέπει να επισκευαστεί.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Epson, το μήνυμα συνδέεται με επιθέματα μελάνης, τα οποία η Epson περιγράφει ως “πορώδη επιθέματα στον εκτυπωτή που συλλέγουν, διανέμουν και περιέχουν το μελάνι που δεν χρησιμοποιείται.” Με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα μαξιλαράκια γεμίζουν μελάνι.

“Όπως πολλά άλλα προϊόντα, όλα τα καταναλωτικά προϊόντα ink jet της Epson έχουν πεπερασμένη διάρκεια ζωής λόγω της φθοράς των εξαρτημάτων κατά την κανονική χρήση… Οι εκτυπωτές έχουν σχεδιαστεί να σταματούν να λειτουργούν στο σημείο όπου η περαιτέρω χρήση χωρίς αντικατάσταση των μαξιλαριών μελάνης θα μπορούσε να δημιουργήσει κινδύνους για υλικές ζημιές από διαρροές μελανιού ή ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με την περίσσεια μελάνη που μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποιο ηλεκτρικό εξάρτημα”, αναφέρει η εταιρεία στον ιστότοπό της.

Ωστόσο, αντί να μετρήσει τον κορεσμό των επιθεμάτων μελάνης για να καθορίσει πότε θα συμβεί, η Epson έχει προγραμματίσει έναν μετρητή στους εκτυπωτές της που απενεργοποιεί τη συσκευή όταν έχει επιτευχθεί κάποιο όριο.

Για τους κατόχους εκτυπωτών που χρησιμοποιούν Windows, η Epson δημιουργεί ένα βοηθητικό πρόγραμμα επαναφοράς που μπορεί να επαναφέρει τον μετρητή, αν και μπορεί “να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά και θα επιτρέψει την εκτύπωση για ένα σύντομο χρονικό διάστημα”.

Για τους χρήστες των Windows που έχουν τρέξει ήδη το βοηθητικό πρόγραμμα επαναφοράς μία φορά, η Epson προτρέπει να επισκευάσουν τον εκτυπωτή τους σε ένα εξουσιοδοτημένο κατάστημα σέρβις της Epson ή — κατά προτίμηση — να αντικαταστήσουν τον εκτυπωτή με νέο.

“Η επισκευή μπορεί να μην είναι μια οικονομικά αποδοτική επιλογή για εκτυπωτές χαμηλότερου κόστους, επειδή και άλλα εξαρτήματα μπορεί επίσης να πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους”, αναφέρει η εταιρεία.

Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι το hard coding του τέλους ζωής από την Epson στους εκτυπωτές της μπορεί να είναι παράνομη — ένα τρανταχτό παράδειγμα “παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών”, εκτός κι αν αποκαλύπτει ξεκάθαρα την ύπαρξη του προγραμματισμένου τέλους ζωής στους καταναλωτές πριν από την αγορά.

Το Fight to Repair αναφέρει ότι Epson “ωθεί τους πελάτες της να πετάξουν τους εκτυπωτές τους απλώς και μόνο επειδή ορισμένα σφουγγαράκια είναι γεμάτα με μελάνι.

“Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία ενισχύει την επιδημία ηλεκτρονικών αποβλήτων και αναγκάζει τους πελάτες σε μια ακριβή και (όπως αποδεικνύεται) περιττή αναβάθμιση”.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Epson,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Υπάρχουν τρόποι επαναφοράς με συνδυασμό κουμπιών του εκτυπωτή ( ανάλογα με το μοντέλο , εγώ αυτό κάνω ) ή με πρόγραμμα , επιπλέων μπορεί να χρειαστεί άδειασμα του δοχείου με στα σφουγγαράκια που συλλέγουν το μελάνι (όταν έχουν γεμίσει λόγο καθαρισμού της κεφαλής ή της δυναμικής πλύσης που χρειαστεί να κάνεις , τότε πρέπει να το πιέσεις τα σφουγγαράκια μέχρι να φεύγει το μελάνι που έχουν συγκρατήσει). Κάνε αναζήτηση π.χ , How to Reset Epson

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).