ESET: το πρώτο botnet σε Android που ελέγχεται μέσω Twitter

To πρώτο Android botnet: Ερευνητές της ESET ανακάλυψαν ένα Trojan που επιτίθεται σε Android και το οποίο ελέγχεται μέσω tweets. Ανιχνεύεται από την ESET ως Android/Twitoor, και είναι η πρώτη κακόβουλη εφαρμογή που χρησιμοποιεί το Twitter αντί του παραδοσιακού διακομιστή C&C (command-and-control).

Αφού ξεκινήσει, το Trojan κρύβει την παρουσία του στο σύστημα και ελέγχει τον καθορισμένο Twitter σε τακτά χρονικά διαστήματα για εντολές. Με βάση τις λαμβανόμενες εντολές, μπορεί είτε να κατεβάσει κακόβουλες εφαρμογές ή να αλλάξει το C&C λογαριασμό Twitter σε ένα άλλο.android-botnet

«Η χρήση του Twitter για τον έλεγχο ενός botnet είναι ένα καινοτόμο βήμα για την πλατφόρμα Android» επισημαίνει ο Lukáš Štefanko, ο ερευνητής malware της ESET  που ανακάλυψε την κακόβουλη εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον Štefanko, τα κανάλια επικοινωνίας που βασίζονται στα κοινωνικά δίκτυα είναι δύσκολο να εντοπιστούν και αδύνατον να εμποδιστουν πλήρως, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά εύκολο για τους απατεώνες να ανακατευθύνουν εκ νέου την επικοινωνία σε άλλο λογαριασμό.

Το Twitter χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τον έλεγχο botnets των το 2009. «Σχετικά με το χώρο των Android, αυτό το μέσο απόκρυψης είχε παραμείνει ανεκμετάλλευτο μέχρι τώρα. Στο μέλλον, όμως statuses, μπορούμε να αναμένουμε ότι οι «κακοί» θα προσπαθήσουν να κάνουν χρήση των Facebook status ή να εκμεταλλευτούν το LinkedIn και άλλα κοινωνικά δίκτυα», προβλέπει ο Štefanko.

Το Android / Twitoor είναι ενεργό από τον Ιούλιο του 2016. Δεν μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε επίσημο κατάστημα εφαρμογών Android – σύμφωνα με τον Štefanko– αλλά μάλλον εξαπλώνεται μέσω SMS ή μέσω κακόβουλων URL. Υποδύεται μια εφαρμογή porn ή εφαρμογή MMS αλλά χωρίς την λειτουργικότητα. Αντ’ αυτού, κατεβάζει διάφορες εκδόσεις υ λογισμικού για mobile banking. Ωστόσο, αυτοί που διαχειρίζονται το botnet μπορούν να ξεκινήσουν τη διάδοση και άλλων κακόβουλων προγραμμάτων ανά πάσα στιγμή, συμπεριλαμβανομένου και ransomware, σύμφωνα με το Štefanko.

«Το Twitoor αποτελεί ένα άλλο παράδειγμα του ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχώς καινοτομούν. Οι χρήστες του Διαδικτύου θα πρέπει να διατηρούν ασφαλείς τις δραστηριότητές τους με καλές λύσεις ασφάλειας τόσο για υπολογιστές όσο και για φορητές συσκευές», καταλήγει ο Lukáš Štefanko.

Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό blogpost στο blog της ESET, WeLiveSecurity.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).