Το Facebook ζητάει συγνώμη για τα ψυχολογικά πειράματα

Η Sheryl Sandberg του Facebook, ζήτησε συγγνώμη για τα μυστικά ψυχολογικά τεστ που πραγματοποίησε η εταιρεία σε σχεδόν 700.000 χρήστες το 2012. Το γεγονός έχει εξοργίσει τα μέλη του κοινωνικού δικτύου, αλλά και τους εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με το θέμα.

facebook

Το πείραμα, αποκαλύφτηκε από μια επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου του Proceedings of National Academy of Sciences. Το επιστημονικό περιοδικό αναφέρει ότι το Facebοok έκρυβε “ένα μικρό ποσοστό» συναισθηματικών λέξεων από τα News Feeds των μελών του, εν αγνοία τους, για να ελέγξει ποια θα είναι επίδραση που είχε στις δημοσιεύσεις τους ή στα “likes” τους.

Η δήλωση της Sandberg, αναπληρώτρια διευθύνων σύμβουλος του Mark Zuckerberg, είναι ένα σημαντικό γεγονός αφού μέχρι την Τρίτη το κοινωνικό δίκτυο δήλωνε ότι το πείραμα ήταν νόμιμο και το κάλυπταν πλήρως οι όροι της υπηρεσίας που έχουν αποδεχτεί οι χρήστες του. Με τις μυστικές δοκιμές η εταιρεία θα βρεθεί με μια έρευνα που θα κινήσει ο Επίτροπος Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι εκδότες της μελέτης έχουν δηλώσει ότι θα ερευνήσουν εάν έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε παραβίαση δεοντολογίας. Τα ψυχολογικά πειράματα με ανθρώπινα υποκείμενα θα πρέπει να ενημερώνουν τους συμμετέχοντες – αλλά και τους ανεξάρτητους ερευνητές, πράγμα που όπως φαίνεται το το Facebοok δεν έχει κάνει καθώς υποστήριζε ότι οι όροι της υπηρεσίας καλύπτουν έμμεσα τέτοια πειράματα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).