Facebook AI Blender το bot που λέει ψέματα

Οι ερευνητές του Facebook AI ανακοίνωσαν σήμερα το , ένα προηγμένο μοντέλο ανοιχτού κώδικα. Το νέο μοντέλο υποτίθεται ότι είναι “πιο ανθρώπινο” από τις προηγούμενες εκδόσεις και μπορεί να πραγματοποιήσει καλύτερες συζητήσεις.

Με βάση τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται να είναι τόσο καλό όσο και τα καλύτερα ανταγωνιστικά bots από την Google και τη Microsoft.

Το Facebook φέρεται να χρησιμοποίησε ένα τεράστιο σύνολο πληροφοριών και εκπαίδευσε το AI. Τα blender chatbots είναι ανοιχτού κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκπαιδευτούν απλώς για να απαντήσουν σε μια συγκεκριμένη σειρά ερωτήσεων, όπως αυτές που βλέπετε σε ιστότοπους.

Τα bots αυτά είναι θεωρητικά ικανά να συνομιλούν για οποιοδήποτε θέμα.

Facebook

Μια ανάρτηση από το ιστολόγιο της εταιρείας αναφέρει:

Είναι η πρώτη φορά που ένα chatbot έχει μάθει να συνδυάζει αρκετές δεξιότητες ς, όπως την ικανότητα να έχει προσωπικότητα, να συζητά σχεδόν οποιοδήποτε θέμα και να δείχνει ενσυναίσθηση – σε φυσικές ροές συνομιλίας.

Η νέα μας συνταγή ενσωματώνει όχι μόνο νευρωνικά μοντέλα μεγάλης κλίμακας, με έως και 9,4 δισ παραμέτρους – ή 3,6 φορές περισσότερα από το μεγαλύτερο υπάρχον σύστημα – αλλά και εξίσου σημαντικές τεχνικές συνδυασμού δεξιοτήτων και λεπτομερούς συζήτησης.

Ο αριθμός των παραμέτρων που χρησιμοποιεί το Blender παίζει μεγάλο ρόλο στο πόσο πειστική είναι η κάθε συζήτηση του AI. Το AI απαιτεί περισσότερη υπολογιστική ισχύ, αλλά παράγει εμφανώς καλύτερα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη σελίδα του Blender project:

Η καλή συνομιλία απαιτεί μια σειρά δεξιοτήτων που συνδυάζει ένας εξειδικευμένος συνομιλητής με απρόσκοπτο τρόπο: Να παρέχει ελκυστικά στην ομιλία και να ακούει τους συνεργάτες, να ρωτάει και να απαντάει δείχνοντας ότι διαθέτει την απαραίτητη γνώση, να διαθέτει ενσυναίσθηση και προσωπικότητα, ανάλογα με την περίσταση. Φαίνεται ότι τα μοντέλα μεγάλης κλίμακας μπορούν να μάθουν αυτές τις δεξιότητες όταν τους δοθούν κατάλληλα εκπαιδευτικά δεδομένα και μια επιλογή στρατηγικής.

Το αποτέλεσμα είναι ένα chatbot που μπορεί να αναπαράγει πειστικά την ανθρώπινη συνομιλία. Κατά κάποιο τρόπο, είναι ικανό να περάσει το Turing Test. Αυτό μπορεί κάλλιστα να αντιπροσωπεύει την πιο προηγμένη συνομιλία AI στον πλανήτη.

Η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook δεν καταλαβαίνει λέξη από αυτά που λέει. Δεν “ακούει” κανέναν, δεν μπορεί να καταλάβει τη ή το νόημα πίσω από τις λέξεις. Κάνει μόνο τους συσχετισμούς μεταξύ των δηλώσεων που του έχουν δώσει οι προγραμματιστές του και κρίνουν ότι είναι οι κατάλληλες απαντήσεις σε ένα θέμα.

Δεν μπορεί να “έχει γνώση” επειδή δεν έχει στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί μια περιορισμένη βάση δεδομένων, αλλά κάνει συσχετισμούς που φαίνεται να έχουν νόημα. Αν για παράδειγμα, το πείτε ότι το αγαπημένο σας τραγούδι είναι ένα των Smashing Pumpkins, μπορεί να αναφέρει ότι του αρέσει καλύτερα ένα διαφορετικό τραγούδι. Ποτέ όμως δεν έχει ακούσει μουσική. Επεξεργάζεται μόνο τη γλώσσα. Δεν καταλαβαίνει τι είναι ήχος, εικόνες ή βίντεο.

Επίσης, δεν έχει ενσυναίσθηση, δεν μπορεί να αναλύσει τα συναισθήματά σας ή να αναφέρει τα δικά του. Απλώς απαντά με δηλώσεις που έχει εκπαιδευτεί να κατανοεί ότι αντιπροσωπεύουν τις κατάλληλες απαντήσεις. Αν, για παράδειγμα, πείτε ότι είστε λυπημένοι δεν θα σας πει “συγχαρητήρια”, ή “και του χρόνου.”

Βασικά, η τεχνητή νοημοσύνη του Facebook φαίνεται να γίνεται ένας τέλειος ψεύτης γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν αισθάνεται ούτε σκέφτεται, οπότε δεν μπορεί να βιώσει.Έτσι χωρίς εμπειρίες, δεν θα γίνει άνθρωπος. Το bot θα πρέπει να πει ψέματα για να το “παίξει” άνθρωπος.

Μπορεί να έρθει μια στιγμή που ίσως η ανθρωπότητα μετανιώνει για την απόφασή της να δημιουργήσει bots τεχνητής νοημοσύνης. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πάντως δεν είναι τα bots που θα χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους για να μας βλάψουν, αλλά οι άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν.

Εάν θέλετε περισσότερες για το Blender, δείτε το paper από εδώ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).