Facebook απαγόρευση συλλογής δεδομένων από ιστοσελίδες τρίτων

Μια πρωτοποριακή απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα, από την Γερμανική αντιμονοπωλιακή υπηρεσία (Bundeskartellamt). Η απόφαση αναφέρει ότι το πρέπει να έχει την συναίνεση του χρήστη πριν συλλέγει δεδομένα εκτός του κοινωνικού δικτύου.

Οι Γερμανικές ρυθμιστικές αρχές αποφάνθηκαν ότι η χρήση πρόσθετων υπηρεσιών από το Faceboοk, όπως οι , , Faceboοk και γενικότερα τα social buttons που υπάρχουν σε κάθε ιστοσελίδα στο , και συλλέγουν δεδομένα από τους χρήστες ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούν το κοινωνικό δίκτυο, είναι παράνομη και θα πρέπει να απαγορευθεί για λόγους δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας.Facebook

Στελέχη της Bundeskartellamt ανέφεραν ότι το Faceboοk θα μπορούσε να συνεχίσει να συλλέγει δεδομένα από κάθε υπηρεσία, αλλά θα πρέπει να τα αποθηκεύει ξεχωριστά για να μην μπορούν να συγχωνευθούν με τα υπάρχοντα προφίλ του Faceboοok, εκτός και αν η εταιρεία έχει τη ρητή συγκατάθεση του τελικού χρήστη.

Facebook vs Bundeskartellamt

“Στο μέλλον, το Facebοοok δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αναγκάζει τους χρήστες του να συμφωνήσουν στην πρακτικά απεριόριστη συλλογή και ανάθεση δεδομένων εκτός του Faceboοk”, δήλωσε σήμερα ο Mundt, Πρόεδρος του Bundeskartellamt (EN/DE).

  Ναι δυστυχώς: Παραμύθι η ανακύκλωση

“Ο συνδυασμός των δεδομένων από διάφορες πηγές συμβάλει ουσιαστικά στο γεγονός ότι το Faceboοk είναι σε θέση να δημιουργήσει μια μοναδική βάση δεδομένων για κάθε μεμονωμένο χρήστη και έτσι να αποκτήσει ισχύ στην αγορά”, πρόσθεσε ο Mundt.

Η Bundeskartellamt δημοσίευσε μια έκθεση (PDF) που περιγράφει λεπτομερώς τα ευρήματά τους και πώς η απεριόριστη συλλογή δεδομένων από τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου, βοήθησε την εταιρεία να κερδίσει τον ανταγωνισμό κατά τη διάρκεια των ετών, επιτρέποντάς της να δημιουργήσει μια δεσπόζουσα θέση, σχεδόν αδύνατη να ξεπεράσει από άλλους στην αγορά.

Η παραπάνω έκθεση είναι το αποτέλεσμα μιας σχεδόν τριετούς έρευνας για τις πρακτικές συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιεί το Facebοok.

“Συνεργαζόμαστε με την Bundeskartellamt για σχεδόν τρία χρόνια και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας. Διαφωνούμε με τα συμπεράσματά τους και σκοπεύουμε να κάνουμε έκκληση ώστε οι άνθρωποι στη Γερμανία να συνεχίσουν να επωφελούνται πλήρως από όλες τις υπηρεσίες μας”, δήλωσε σήμερα το Faceboοk.

  Facebook και νοσοκομεία των ΗΠΑ μηνύθηκαν για στοχευμένη διαφήμιση

Το Facebοok ισχυρίζεται ότι οι πρακτικές συλλογής δεδομένων που χρησιμοποιεί εμπίπτουν στους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και στη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αναφέρει όμως τίποτα περί της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Το Facebοok έχει ένα μήνα για να προσβάλει την απόφαση σε κάποιο γερμανικό δικαστήριο. Η απόφαση της Bundeskartellamt προς το παρόν δεν έχει καμία νομική εξουσία. Σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας, η Bundeskartellamt θα ήθελε από το Facebook να διαθέτει “ένα σχέδιο εφαρμογής” για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ζητημάτων.

Ωστόσο, αν το Facebοok δεν συμμορφωθεί, “οι αποφάσεις της Bundeskartellamt μπορούν να εφαρμοστούν μέσω ορισμένων νομικών μέτρων”, αναφέρει η έκθεση.

“Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα επιβολής χρηματικού προστίμου (10% από τον ετήσιο κύκλο εργασιών) ή περιοδικές χρηματικές ποινές (μέγιστο ποσό 10 εκατομμύρια ευρώ ανά χρηματική ποινή) οι οποίες μπορούν να επιβληθούν σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

___________________

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  67  =  77