Facebook: έρχονται δύσκολα, μήνυση και από τους επενδυτές

Το Facebook “κέρδισε” άλλη μια μήνυση την Τετάρτη για την παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας περί τίτλων (μετοχών) κάτι που προκύπτει από τα εσωτερικά έγγραφα που αποκάλυψε η πρώην υπάλληλος Frances Haugen.

Η αγωγή [PDF], η οποία κατονομάζει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Mark Zuckerberg και τον CFO David Wehner σαν κατηγορούμενους, κατατέθηκε στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Ισχυρίζεται ότι η εταιρεία και τα στελέχη της τα τελευταία πέντε χρόνια κάνουν επανειλημμένα ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις στους επενδυτές.
facebook,Mark Zuckerberg,iguru

Όλα άρχισαν όταν η Wall Street Journal δημοσίευσε το πρώτο από τα εννέα άρθρα με το υλικό που παρείχε η Haugen. Τα εταιρικά έγγραφα που διέρρευσαν άφησαν το Facebook να προσπαθεί να δικαιολογηθεί του καθώς άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί άρχισαν να δημοσιεύουν περισσότερα από τα Facebook Papers.

Η καταγγελία, η οποία φιλοδοξεί να γίνει μια ομαδική αγωγή για λογαριασμό όσων αγόρασαν μετοχές του Facebook, υποστηρίζει ότι το κοινωνικό δίκτυο:

  • δεν παρουσίαζε την αληθινή ανάπτυξη των χρηστών του.
  • θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει πόση ανάπτυξη προερχόταν από διπλούς λογαριασμούς.
  • δεν παρείχε μια δίκαιη πλατφόρμα για ομιλία παρέχοντας στους VIP ειδική μεταχείριση
  • απέτυχε να ανταποκριθεί επαρκώς στα καρτέλ ναρκωτικών, στους εμπόρους ανθρώπων και στις βίαιες οργανώσεις·
  • και προσπάθησε ενεργά να προσελκύσει την προεφηβική ηλικία.

Με το να μην υπάρχει ειλικρίνεια με τους επενδυτές για τέτοια θέματα, η καταγγελία υποστηρίζει ότι το Facebook παραβίασε τον νόμο περί ανταλλαγής κινητών αξιών του 1934.

Η καταγγελία, που υπέβαλε η μέτοχος Wee Ann Ngian, στηρίζεται στις δηλώσεις που έκανε η Haugen για το πώς το Facebook υποκινεί το μίσος, το οποίο εμφάνιζε στις μετρήσεις της εταιρείας αυξημένες αλληλεπιδράσεις.

“Η Haugen ανέφερε ότι ο αλγόριθμος του Facebook βελτιστοποιεί το περιεχόμενο που δημιουργεί περισσότερες αλληλεπιδράσεις”, αναφέρει η καταγγελία. “Αυτό οδήγησε τους εκδότες να συνειδητοποιήσουν ότι εάν παράγουν περισσότερο aggressive και διχαστικό περιεχόμενο, θα έχουν περισσότερες προβολές”.

“Ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεων της 3ης και 4ης Οκτωβρίου, η τιμή της μετοχής του Facebook μειώθηκε κατά 16,78 δολάρια ανά μετοχή, ή περίπου 4,9 τοις εκατό, από το κλείσιμο στα 343,01 δολάρια την 1η Οκτωβρίου 2021 (έναντι των 326,23 δολαρίων στις 4 Οκτωβρίου 2021)”, αναφέρει η καταγγελία.

“Από το πρώτο άρθρο της WSJ που δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2021, έως την τελική αποκάλυψη στις 4 Οκτωβρίου 2021, οι τιμές των μετοχών του Facebook μειώθηκαν κατά 55,45 δολάρια ή πάνω από ένα 14 τοις εκατό, βλάπτοντας τους επενδυτές”.

Ωστόσο, οι αποκαλύψεις συνεχίστηκαν και το Facebook, το οποίο ανακοίνωσε τα κέρδη του τρίτου τριμήνου 2021 τη Δευτέρα που μας πέρασε, είδε την τιμή της μετοχής του να υποχωρεί περαιτέρω στα 312,22 δολάρια την Τετάρτη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.098 εγγεγραμμένους.
facebook,Mark Zuckerberg,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).