Τι είναι το pixel παρακολούθησης του Facebook που ανησυχεί το Βέλγιο

Ο παρατηρητής του Βελγίου εξέδωσε νέες συστάσεις στο Facebook, καλώντας την εταιρεία να εξηγήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια την πρακτική της συλλογής δεδομένων χρηστών του Διαδικτύου μέσω στοιχείων ιστοτόπου με αόρατα pixel παρακολούθησης.

Η χώρα φέρεται να ακολουθεί τη γραμμή της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη λήψη διαφόρων ενεργειών κατά του Facebook, που αποσκοπούν σε πρόστιμα, για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.Facebook

Το tracking pixel ή εικονοστοιχείο παρακολούθησης δεν είναι ούτε ένα ορατό εικονίδιο ούτε κάποιο cookie. Έρχεται με την μορφή μιας γραμμής κώδικα που φορτώνεται στο παρασκήνιο της ιστοσελίδας, καθώς οι επισκέπτονται το κοινωνικό δίκτυο με το πρόγραμμα που επιλέγουν. Ο κώδικας δημιουργεί μια μικροσκοπική εικόνα μεγέθους ενός εικονοστοιχείου ή pixel, του μικρότερου οπτικού στοιχείου σε μια ψηφιακή οθόνη που είναι σχεδόν αόρατο στο ανθρώπινο μάτι.

Το Facebook επιτρέπει εδώ και καιρό στους διαφημιζόμενους του να δημιουργήσουν στοχευμένο χρησιμοποιώντας αόρατα pixel παρακολούθησης για να μετρήσουν τον αριθμό των χρηστών του Faceboοk που βλέπουν τις τους στο κοινωνικό δίκτυο, να παρακολουθούν τις μετατροπές πωλήσεων και να αποκτούν το ιστορικό πλοήγησης.

Μόλις φορτωθεί το εικονοστοιχείο σε ένα πρόγραμμα περιήγησης, μπορεί να στείλει τη διεύθυνση IP του χρήστη και τη δραστηριότητα του στον ιστό, στον διακομιστή της σελίδας που περιέχει την διαφήμιση. Εκτός από το Faceboοk, τα εικονοστοιχεία παρακολούθησης χρησιμοποιούνται συνήθως στα web analytics για την υλοποίηση στοχευμένης διαφήμισης.

  KeyScrambler 3.17 προστασία από keyloggers

Η Βελγική ρυθμιστική αρχή εξέφρασε την ανησυχία της ότι το Facebook να λαμβάνει υπερβολικά πολλά προσωπικά για στοχοθετημένη διαφήμιση. Επισήμανε δε ότι το Faceboοk παρακολουθεί υπερβολικά τους χρήστες του Διαδικτύου χωρίς να τους παρέχει επαρκείς ελέγχους με τη μορφή συγκατάθεσης.

Η Ολλανδική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το Faceboοk παραβίασε το ολλανδικό δίκαιο ιδιωτικότητας για τους ίδιους λόγους. Ωστόσο, αντί να επιβάλει πρόστιμο συνεργάστηκε με το Faceboοk για να πάρει κάποια διορθωτικά μέτρα. Τα συγκεκριμένα μέτρα φαίνεται να εφαρμόστηκαν από το κοινωνικό δίκτυο αλλά δεν καλύπτουν όλες τις ανησυχίες της ρυθμιστικής αρχής.

Η ρυθμιστική αρχή δεδομένων της Γαλλίας είχε επιβάλει πρόστιμο στο Faceboοk ύψους 150.000 ευρώ για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων, και επέλεξε να μην συνεργαστεί με το Facebook για την οποιωνδήποτε αλλαγών.

Η διαμάχη της Ευρώπης με το Facebοok δεν φαίνεται να σταματάει εκεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε επίσης πρόστιμο ύψους €110 εκ. για παραπλανητικές λειτουργίες στο πώς η εταιρεία συνδιάζει τα δεδομένα των χρηστών του WhatsApp με τους λογαριασμούς του Facebook για τη δημιουργία στοχευμένων διαφημίσεων.

Το Βέλγιο δεν επέβαλε ακόμα πρόστιμο στο Faceboοk. Η Βελγική ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει τη νομιμότητα όλων των μηχανισμών παρακολούθησης δεδομένων του Facebook πριν επιτρέψει την ακρόαση της νομικής υπηρεσίας του Facebook, στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).