Τα Κέντρα δεδομένων του Facebook, με αριθμούς και εικόνες

Ας περιπλανηθούμε στα κέντρα του Facebook. Όλα τους είναι βασισμένα στην ιδέα του open και σε μια ενεργειακά αποδοτική .  Το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, μοιράστηκε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις για το κόστος και την εξοικονόμηση των κέντρων δεδομένων του.

lulea-data-center-4 Facebook
Με περισσότερους από 1.320 εκατομμύρια χρήστες το Facebοok είναι αναμφισβήτητα στην πρώτη γραμμή των media. Το κοινωνικό δίκτυο κατά τη διάρκεια της ζωής του κατασκεύασε τα δικά  του datacenters και μοιράστηκε τα τελευταία του με το ZDNet, αποκαλύπτοντας το κόστος και την εξοικονόμηση ενέργειας που τα αποδίδει στον σχεδιασμό τους..

Facebook: Prineville, Oregon

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών, το Facebοok καυχήθηκε ότι έχει κερδίσει περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη βελτιστοποίηση των  hardware και software που χρησιμοποιεί στα κέντρα δεδομένων του.

Στην παραπάνω εικόνα, εμφανίζεται το κτίριο ναυαρχίδα που στεγάζει το datacenter του Facebοok στο Prineville του Oregon. Κατασκευάστηκε από 950 μίλια καλώδια και σύρματα.

Το Prineville αποτελείται από 1.560 τόνους χάλυβα, ίσο με το βάρος περίπου 900 μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητων.

Το κτίριο είναι περίπου 332.930 τετραγωνικά. πόδια End-to-end, κάτι που ισοδυναμεί με ένα κτίριο 81 ορόφων.

Το Prineville ήταν το πρώτο datacenter του Facebοok φτιαγμένο από το Open designs.  Όταν άρχισε να λειτουργεί, το Facebοok ανακοίνωσε ότι ήταν 38% περισσότερο ενεργειακά αποδοτικότερο από ό, τι οποιαδήποτε μισθωμένη υπηρεσία, μειώνοντας το λειτουργικό κόστος κατά 24%

Facebook: Altoona, Iowa

Το datacenter του Facebοok στην Altoona είναι 202 στρέμματα, δηλαδή 42 στρέμματα μεγαλύτερο από τη Disneyland.
Τα σχέδια του Altoona Data Center Building One.αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά πριν από ένα χρόνο. Από τότε, περισσότεροι από 460 άνθρωποι έχουν εργαστεί για το έργο, και έχουν καταγραφεί πάνω από 435.000 εργατοώρες στη διεξαγόμενη κατασκευή του κτιρίου 476.000 τετραγωνικών ποδιών.

Εκκρεμεί η έγκριση του περιφερειακού συμβουλίου, και το Facebοok σχεδιάζει το δεύτερο κτίριο datacenter. Έχει ήδη σχεδιαστεί για να αντανακλά το πρώτο, και έτσι εύστοχα ονομάστηκε Altoona 2.

Facebook: Forest City, North Carolina

Το campus στο Forest City, είναι 160 στρεμμάτων στη Βόρεια Καρολίνα και ξεκίνησε το 2012.

Χάρη στο σχεδιασμό της αποτελεσματικότητας που δόθηκε από το Open Compute Project, το Facebook ανακοίνωσε ότι κέρδισε 1.2 δισεκατομμυρία από το κόστος της υποδομής και αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει 40.000 σπίτια για ένα χρόνο.
Για να καταδείξει πώς συμβαίνει αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους, το Facebook εξήγησε ότι επαναχρησιμοποιεί τη θερμότητα των υπολογιστών για να θερμάνει χώρους γραφείων κατά τους ψυχρότερους μήνες.
Ένα σύστημα εξάτμισης της ψύξης χρησιμοποιείται για να εξατμίσει το νερό από την ψύξη του εισερχόμενου αέρα – σε αντίθεση με τα παραδοσιακά ψυκτικά συστήματα που απαιτούν περισσότερη ενεργειακή ένταση. Η διαδικασία αυτή είναι υψηλής ενεργειακής απόδοσης, και ελαχιστοποιεί την κατανάλωση του νερού με τη χρήση εξωτερικού αέρα.
Το κέντρο του Forest City λειτουργεί 100% με τον εξωτερικό αέρα.

Facebook: Luleå, Sweden

Όταν πήγε στη Σουηδία, το Facebook προφανώς σκέφτηκε να κάνει τα πράγματα με τον σουηδικό τρόπο. Είναι η πρώτη εγκατάσταση του Facebook στο εξωτερικό και πήρε επιρροές από των σχεδιασμό των κτιρίων του Ikea.
Ο οδηγός βαπτίστηκε Rapid deployment datacenter (RDDC), και περιέχει modular και αρχές κατασκευής που εφαρμόζονται στην κλίμακα του datacenter του Facebook.

Ο σχεδιασμός RDDC βασίζεται σε δύο έννοιες: Ένας σκελετός δημιουργείται πριν από όλες τις συνιστώσες, ο φωτισμός και τα καλώδια, συνδέονται σε μια γραμμή συναρμολόγησης στο εργοστάσιο. Ολόκληρο το κατασκεύασμα οδηγείται από εργοτάξιο και τοποθετείται στον σκελετό.

Το Facebook δοκιμάζει αυτή την προσέγγιση και στο δεύτερο κτίριο που είναι υπό κατασκευή στη Luleå. Τα κτίρια εκτείνονται σε περίπου 125.000 τετραγωνικά πόδια., Αυτό θα είναι το πρώτο datacenter του Facebook με σχεδιασμό RDDC.

Το κοινωνικό δίκτυο εκτιμάται ότι έχει αποθηκευτεί αρκετή ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 40.000 σπίτια για ένα χρόνο.
Για να δούμε όμως τι συμβαίνει κατά τη της ιστοσελίδας. Το Facebook εκτιμά ότι δέχεται κατά μέσο όρο έξι δισεκατομμυρίων likes την ημέρα μόνο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, τα κέντρα δεδομένων του Facebook έχουν δεχτεί .πάνω από 400 δισεκατομμύρια φωτογραφίες και έχουν αποστείλει 7.800.000 εκατομμύρια μηνύματα.

ZDNet

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).