Φεύγουν τα πλαστικά και έρχεται το διαφανές ξύλο

Το διαφανές ξύλο είναι μια νέα βιώσιμη εναλλακτική λύση που πιθανά στο εγγύς μέλλον να αντικαταστήσει το γυαλί και τα πλαστικά.

transparent wood

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment, επαινεί το νέο “διαφανές ξύλο” και αναφέρει ότι μπορεί να μειώσει τις οικολογικές επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω των ανανεώσιμων και βιοαποδομήσιμων ιδιοτήτων του.

Αναφέρει επίσης ότι είναι οικονομικά αποδοτικό, καθώς είναι πέντε φορές πιο αποδοτικό από το γυαλί, μειώνοντας έτσι σημαντικά το ενεργειακό κόστος.

Ο κόσμος παράγει σήμερα περίπου 400 τόνους πλαστικών απορριμμάτων κάθε χρόνο, με τα επίπεδα πλαστικού μιας χρήσης (που χρησιμοποιούνται και στη συνέχεια απορρίπτονται) να είναι συνεχώς αυξανόμενα, παρόλη την απαγόρευση στα πλαστικά καλαμάκια και πιάτα. Η λύση πιθανά θα δώσει το διαφανές ξύλο καθώς φαίνεται να είναι το πολλά υποσχόμενο υποκατάστατο υλικό του μέλλοντος.

Το διαφανές ξύλο ως υλικό μπορεί να αντικαταστήσει τα περιβαλλοντικά επιβλαβή πλαστικά με βάση το πετρέλαιο, όπως το πολυπροπυλένιο, το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), το ακρυλικό, το πολυαιθυλένιο κ.λπ.

transparent wood 2

Η του υλικού δεν είναι εντελώς καινούργια. Κατασκευάστηκε αρχικά το 1992 από τον Γερμανό επιστήμονα Siegfried Fink και αφού βελτιώθηκε από άλλους , το διαφανές ξύλο κατασκευάζεται πλέον αφαιρώντας την λιγνίνη από το ξύλο και αντικαθιστώντας το με διαφανή, πλαστικά υλικά. Η λιγνίνη είναι ένα φυσικό βιοπολυμερές που υποστηρίζει τον φυτικό ιστό. Σε αντίθεση με τα πλαστικά, μπορεί να βιοδιασπαστεί και είναι μη τοξική.

Τα πλαστικά χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο του γυαλιού που είναι φυσικά εύθραυστο. Ωστόσο, το διαφανές ξύλο είναι μια ακόμη καλύτερη εναλλακτική από οικολογική άποψη πρόταση καθώς η περιεκτικότητά του σε πλαστικά μέρη είναι πολύ λιγότερη.

Ο Anish M. Chathoth, επίκουρος καθηγητής στο Κολλέγιο Δασών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Κεράλα, στην Ινδία, και ερευνητής διαφανούς ξύλου στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ξύλου, στην Μπανγκαλόρ, δήλωσε ότι “το διαφανές ξύλο αναπτύσσεται ως επί το πλείστον χρησιμοποιώντας λεπτές φέτες ξύλου και έχει καλή αντοχή όπως του κανονικού ξύλου, αλλά είναι ελαφρύτερο σε βάρος.

Το πεδίο ς λόγω των πολλαπλών και προηγμένων ιδιοτήτων, το καθιστά ιδανικό για κτηριακές κατασκευές, αποθήκευση ενέργειας, εύκαμπτες ηλεκτρονικές εφαρμογές και τις εφαρμογές συσκευασίας”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).