Οι γραμμές των οπτικών ινών μπορούν να γίνουν ανιχνευτές σεισμών

Πιθανά στο μέλλον να μην χρειάζεται ένα εκτεταμένο με ανιχνευτές και αισθητήρες για την ανίχνευση σεισμών, αφού οι οπτικές γραμμές επικοινωνίας και παροχής στο internet θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο πράγμα.

ανιχευτές

Ερευνητές έχουν αναπτύξει μία που ανιχνεύει τη σεισμική δραστηριότητα μέσω δονήσεων που υφίστανται οι γραμμές των οπτικών ινών. Ειδικοί οπτικοί ανιχνευτές (Laser interrogators) εντοπίζουν τις διαταραχές στην ίνα και στέλνουν πληροφορίες σχετικά για το μέγεθος και την κατεύθυνση των δονήσεων. Το σύστημα δεν θα μπορεί να ανιχνεύει μονο διάφορα είδη σεισμικών δονήσεων (και ως εκ τούτου να προσδιορίζει τη σοβαρότητα της απειλής), αλλά θα εντοπίζει και πολύ μικρούς ή τοπικούς σεισμούς που θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι.

Η τεχνολογία ανίχνευσης με βάση τις οπτικές ίνες δεν είναι απολύτως νέα. Παλαιότερα χρησιμοποιούταν σαν “ακουστικός” αισθητήρας, τοποθετώντας τις οπτικές ίνες μέσα σε τσιμέντο, πάνω σε μια επιφάνεια ή με όποιο άλλο τρόπο μπορούσε να διασφαλιστεί ότι έρχονται σε επαφή με το έδαφος, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ανωμαλίες διακύμανσης στο σήμα.

Αυτό δεν είναι απαραίτητο με τη νέα μέθοδο, καθώς οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες γραμμές ινών που υπάρχουν εντός των πλαστικών σωλήνων. Έτσι αν απαιτείται να αναπτυχθεί σε μία περιοχή μια σειρά σεισμικών αισθητήρων η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει την χρήση των υπαρχόντων οπτικών ινών,  κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πολύ ευκολότερο και φθηνότερο να εφαρμοστεί.

Υπάρχουν όμως και πολλές προ για να γίνει πραγματικότητα.

Η νέα τεχνολογία περιορίζεται από το μέγεθος του δικτύου των υπαρχόντων οπτικών ινών, και αυτό είναι πρόβλημα για τις αγροτικές περιοχές που έχουν από πολύ ελάχιστες ίνες, έως καθόλου.

Η έρευνα έγινε με μία σχετικά μέτρια, 3 μιλίων κυκλική πορεία, γύρω από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ίσως η προ ενός δικτύου αισθητήρων σε μια ολόκληρη πόλη με τις υπάρχουσες υποδομές, και πολύ περισσότερο στην επαρχία ή σε ολόκληρη την χώρα που θα λειτουργεί σαν ένας ενιαίος αισθητήρας, να είναι αποθαρρυντική.

Ωστόσο με την νέα τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο προσιτή και εύκολη η ανίχνευση σεισμών από το να αρχίσει κάποιος να τοποθετεί νέους κλασσικούς ανιχνευτές και μάλιστα θα παρείχε και επιπλέον πληροφορίες καθώς και περισσότερη ακρίβεια ανίχνευσης, που δεν είναι εφικτή με την παλιά τεχνολογία.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).