Οι γραμμές των οπτικών ινών μπορούν να γίνουν ανιχνευτές σεισμών

Πιθανά στο μέλλον να μην χρειάζεται ένα εκτεταμένο με ανιχνευτές και αισθητήρες για την ανίχνευση σεισμών, αφού οι οπτικές γραμμές επικοινωνίας και παροχής πρόσβασης στο θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο πράγμα.

ανιχευτές

Ερευνητές έχουν αναπτύξει μία τεχνολογία που ανιχνεύει τη σεισμική δραστηριότητα μέσω δονήσεων που υφίστανται οι γραμμές των οπτικών ινών. Ειδικοί οπτικοί ανιχνευτές ( interrogators) εντοπίζουν τις διαταραχές στην ίνα και στέλνουν πληροφορίες σχετικά για το μέγεθος και την κατεύθυνση των δονήσεων. Το σύστημα δεν θα μπορεί να ανιχνεύει μονο διάφορα είδη σεισμικών δονήσεων (και ως εκ τούτου να προσδιορίζει τη σοβαρότητα της απειλής), αλλά θα εντοπίζει και πολύ μικρούς ή τοπικούς σεισμούς που θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητοι.

Η τεχνολογία ανίχνευσης με βάση τις οπτικές ίνες δεν είναι απολύτως νέα. Παλαιότερα χρησιμοποιούταν σαν “ακουστικός” αισθητήρας, τοποθετώντας τις οπτικές ίνες μέσα σε τσιμέντο, πάνω σε μια ή με όποιο άλλο τρόπο μπορούσε να διασφαλιστεί ότι έρχονται σε επαφή με το έδαφος, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν ανωμαλίες διακύμανσης στο σήμα.

  Ανεπίσημη εφαρμογή WhatsApp Android πιάστηκε να κλέβει. Σχόλιο του Jake Moore

Αυτό δεν είναι απαραίτητο με τη νέα μέθοδο, καθώς οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες γραμμές ινών που υπάρχουν εντός των πλαστικών σωλήνων. Έτσι αν απαιτείται να αναπτυχθεί σε μία περιοχή μια σειρά σεισμικών αισθητήρων η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει την χρήση των υπαρχόντων οπτικών ινών,  κάτι που σημαίνει ότι θα είναι πολύ ευκολότερο και φθηνότερο να εφαρμοστεί.

Υπάρχουν όμως και πολλές προκλήσεις για να γίνει πραγματικότητα.

Η νέα τεχνολογία περιορίζεται από το μέγεθος του δικτύου των υπαρχόντων οπτικών ινών, και αυτό είναι πρόβλημα για τις αγροτικές περιοχές που έχουν από πολύ ελάχιστες ίνες, έως καθόλου.

Η έρευνα έγινε με μία σχετικά μέτρια, 3 μιλίων κυκλική πορεία, γύρω από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ίσως η προοπτική ενός δικτύου αισθητήρων σε μια ολόκληρη πόλη με τις υπάρχουσες υποδομές, και πολύ περισσότερο στην επαρχία ή σε ολόκληρη την χώρα που θα λειτουργεί σαν ένας ενιαίος αισθητήρας, να είναι αποθαρρυντική.

Ωστόσο με την νέα τεχνολογία θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο προσιτή και εύκολη η ανίχνευση σεισμών από το να αρχίσει κάποιος να τοποθετεί νέους κλασσικούς ανιχνευτές και μάλιστα θα παρείχε και επιπλέον πληροφορίες καθώς και περισσότερη ακρίβεια ανίχνευσης, που δεν είναι εφικτή με την παλιά τεχνολογία.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


8  +  1  =