Firewall : Τι είναι και γιατί πρέπει να το χρησιμοποιείτε

Έχετε ακούσει για το Firewall ή στα Ελληνικά για το Τείχος Προστασίας; Σε τι χρησιμεύει πραγματικά; Σταματά τους ιούς; Χρειάζεται να έχετε; Δείτε πέντε βασικούς λόγους για να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα τείχος προστασίας στον υπολογιστή σας.

firewall 2

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιείτε τείχος προστασίας ( Firewall ) αυτήν τη στιγμή. Εάν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, συνήθως αυτό έχει ενσωματωμένο ένα τείχος προστασίας. Ή το router σας να έχει ενσωματωμένο ένα firewall.

Τι είναι το Firewall και γιατί είναι απαραίτητο;

Πρώτα απ ‘όλα, ας δούμε τι είναι στην πραγματικότητα ένα Τείχος Προστασίας ή στα Αγγλικά Firewall (φλεγόμενος τοίχος). Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχουν φλόγες, σπινθήρες, ή οποιουδήποτε είδους.

Ο όρος firewall είναι αρκετά παλιός. Πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους τούβλα για τους εσωτερικούς τοίχους ούτως ώστε να τα κάνουν πιο ανθεκτικά στην διάδοση της φωτιάς. Σήμερα ο όρος αυτός έφτασε να σημαίνει το λογισμικό ή υλικό που παρεμβάλλεται μεταξύ δικτύων υπολογιστών ούτως ώστε να αποτρέψει την διάδοση ιών, δούρειων ίππων και τις επιθέσεις από κακόβουλους χρήστες.

Το τείχος προστασίας λοιπόν, είναι ένα φράγμα ή μία ασπίδα που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τη συσκευή σας από τους κινδύνους κακόβουλου λογισμικού. Η συσκευή αυτή μπορεί να είναι οτιδήποτε, από υπολογιστή, τηλέφωνο, tablet, μέχρι διακομιστή πολυμέσων, και πολλά άλλα μηχανήματα.

Η τεχνολογία του firewall εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν ακόμη το Διαδίκτυο ήταν σε πρώιμα στάδια. Εκείνη την εποχή είχαν παρατηρηθεί αρκετές «τρύπες» ασφαλείας στο Διαδίκτυο οπότε έπρεπε να βρεθεί μία λύση. Η λύση αυτή ήταν η δημιουργία της τεχνολογίας firewall.

Η βασική διαδικτυακή δραστηριότητα είναι κάπως έτσι: ανταλλάσσονται δεδομένα μεταξύ της συσκευής σας και των servers και στον κυβερνοχώρο. Τα τείχη προστασίας παρακολουθούν αυτά τα δεδομένα (που αποστέλλονται σε “πακέτα”) για να ελέγξουν αν είναι ασφαλή ή όχι.

Αυτό γίνεται διαπιστώνοντας εάν τα πακέτα πληρούν τους κανόνες που έχουν ρυθμιστεί. Με βάση αυτούς τους κανόνες, τα πακέτα δεδομένων γίνονται αποδεκτά ή απορρίπτονται.

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ένα βασικό ενσωματωμένο τείχος προστασίας. Ωστόσο, συχνά επιτυγχάνονται καλύτερες επιλογές ελέγχου και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα από τη χρήση μιας εφαρμογής τείχους προστασίας, τρίτου κατασκευαστή. Αυτά είναι διαθέσιμα είτε ως αυτόνομα εργαλεία είτε ως μέρος μιας σουίτας ασφαλείας.

Οι εφαρμογές τείχους προστασίας διαθέτουν διάφορα αυτοματοποιημένα εργαλεία για να ελέγχουν ποιες εφαρμογές πρέπει να αποδέχονται ή να απορρίπτουν την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι χρήστες βαριούνται να το κάνουν με το χέρι ή δεν ξέρουν το πως.

Όπως καταλαβαίνετε είναι λογικό να έχετε εγκατεστημένο και ενεργό ένα τείχος προστασίας. Και μάλιστα θα “πρέπει να το ακούτε” προσεκτικά όταν σας στέλνει ένα μήνυμα. Επειδή τα περισσότερα είναι αυτοματοποιημένα και τρέχουν χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη ρύθμιση από εσάς, καλό θα ήταν όταν σας ζητάει την γνώμη σας να μην το προσπερνάτε πατώντας το πλήκτρο ΟΚ.

Αλλά σε περίπτωση που εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες αν το firewall είναι απαραίτητο, ας δούμε μερικούς ακόμη κύριους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε ένα τείχος προστασίας.

Αποτρέψετε τη μη εξουσιοδοτημένη απομακρυσμένη πρόσβαση

remote desktop

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί στον υπολογιστή σας είναι εάν κάποιος επιχειρήσει να πάρει τον έλεγχο του από απόσταση. Δεν θέλετε ένας απομακρυσμένος εισβολέας να σφετεριστεί το ψηφιακό σας βασίλειο, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των δεδομένων σας.

Με ένα σωστά διαμορφωμένο τείχος προστασίας (και ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα) θα πρέπει να έχετε προστατευμένη την απομακρυσμένη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας. Θα αποτρέψει τους hackers να καταλάβουν κρυφά τον υπολογιστή σας

Σημειώστε, ωστόσο, ότι το Firewall δεν είναι πανάκεια και δεν μπορεί να σας προστατεύσει αν κάποιος hacker σας ξεγελάσει και του δώσετε εσείς ο ίδιος πρόσβαση. Αν για παράδειγμα νομίζετε ότι σας μιλάει κάποιος από την τεχνική υποστήριξη των Windows, και σας ζητήσει πρόσβαση μέσω μίας web εφαρμογής του browser σας. Καθώς το πρόγραμμα περιήγησής σας έχει ήδη άδεια δρομολόγησης δεδομένων μέσω του τείχους προστασίας, θα είστε επιρρεπείς σε αυτόν τον κίνδυνο.

Επίσης αν κατεβάζετε παράνομα αντίγραφα εφαρμογών από δίκτυα torrent, υπάρχει πιθανότητα να περάσει κάποιο κακόβουλο λογισμικό (trojans, , backdoors) που θα είναι κρυμμένο εντός του. Εάν εκτελέστε ένα τέτοιο λογισμικό, ακόμη και με εγκατεστημένο τείχος προστασίας, είναι πιθανό να έχετε προβλήματα ασφαλείας.

Κατανοήστε επίσης ότι τα τείχη προστασίας εμποδίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε εφαρμογές και λογισμικό που δε εμπιστεύεστε.

Τα τείχη προστασίας μπορούν να ασφαλίσουν τους παλιούς υπολογιστές

windows xp to windows 7

Είναι απίστευτο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άτομα που χρησιμοποιούν Windows XP και Windows 7, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν το 2001 και το 2009, αντίστοιχα. Ακόμη χειρότερα, ορισμένοι από αυτούς χρησιμοποιούν αυτά τα λειτουργικά συστήματα χωρίς τείχος προστασίας.

Έτσι, εσείς οι χρήστες των Windows 7 εκεί έξω (13.7% των υπολογιστών από τον Νοέμβριο του 2021) κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και εγκαταστήστε τουλάχιστον ένα τείχος προστασίας τρίτων κατασκευαστών.

Επειδή αυτή τη στιγμή, είστε ένας εύκολος στόχος για τους hackers.

Τα τείχη προστασίας κάνουν ασφαλέστερο το παιχνίδι

xbox

Τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι πολύ αγαπητά στους χρήστες νεαρής ηλικίας, αλλά είναι επίσης ένας πιθανός κίνδυνος για την ασφάλεια σας. Έχουν αναπτυχθεί διάφορα κακόβουλα προτα που στοχεύουν διαδικτυακούς παίκτες, που υπάρχουν σε μη ασφαλείς ή πρόσφατα παραβιασμένους servers παιχνιδιών.

Ενώ οι εκδότες παιχνιδιών συνήθως διατηρούν την ασφάλεια των server τους, η χρήση τείχους προστασίας είναι μία έξυπνη κίνηση. Οποιεσδήποτε προσπάθειες από hacker να χρησιμοποιήσουν το κακόβουλο λογισμικό τους για να εισέλθουν στο σύστημά σας θα αποκλειστούν, αφήνοντας το σύστημά σας ασφαλές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το τείχος προστασίας θα διαμορφωθεί με βάση τις απαιτήσεις του παιχνιδιού, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που παρέχονται στα μεταδεδομένα.

Λάβετε υπόψη ότι οι σουίτες ασφαλείας συχνά αποστέλλονται με προεγκατεστημένη τη “Λειτουργία παιχνιδιού” ή κάποια άλλη παρόμοια επιλογή. Χρησιμοποιήστε το για να βελτιστοποιήσετε τον υπολογιστή σας πριν ξεκινήσετε το αγαπημένο σας παιχνίδι και να εξασφαλίσετε την καλύτερη διαθέσιμη απόδοση. Εάν υπάρχουν προβλήματα, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις σελίδες υποστήριξης του παιχνιδιού και να επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις του firewall σας.

Για περαιτέρω ασφάλεια, σκεφτείτε ένα VPN για διαδικτυακά παιχνίδια .

Μπορείτε να αποκλείσετε ακατάλληλο ή ανήθικο περιεχόμενο

Μέχρι στιγμής μιλάμε κυρίως για αποκλεισμό hackers και διάφορους τύπους κακόβουλου λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης. Ωστόσο, τα τείχη προστασίας είναι ικανά για περισσότερα από αυτό. Οι εφαρμογές του τείχους προστασίας συνήθως διαθέτουν επίσης την επιλογή αποκλεισμού συγκεκριμένων διαδικτυακών προορισμών, συμπεριλαμβανομένων ιστοτόπων για ενήλικες.

Το φιλτράρισμα περιεχομένου βρίσκεται συνήθως σε εφαρμογές γονικού ελέγχου, αλλά περιλαμβάνεται όλο και περισσότερο στα τείχη προστασίας. Μπορείτε να απορρίψετε ιστοσελίδες με βάση μία λέξη, όπως porn, bet κλπ

Τα τείχη προστασίας μπορεί να είναι hardware ή software

Firewall,firewall τι ειναι,iguru,firewall windows 10,firewall settings

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα τείχη προστασίας δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι λογισμικό. Τα τείχη προστασίας βάση υλικού βρίσκονται στα περισσότερα σπίτια, αφού είναι ενσωματωμένα στο modem/router.

Η πρόσβαση σε αυτές τις ρυθμίσεις τείχους προστασίας απαιτεί τα διαπιστευτήρια του διαχειριστή του δρομολογητή (βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει τον προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης). Μόλις συνδεθείτε, θα πρέπει να μπορείτε να ελέγξετε τις επιλογές και να τις αλλάξετε εάν είναι απαραίτητο.

Περιστασιακά θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες τροποποιήσεις, ειδικά για διαδικτυακά παιχνίδια με μια κονσόλα παιχνιδιών. Για παράδειγμα, η αλλαγή του τύπου NAT στο PlayStation 3 και στο PlayStation 4 είναι μια κοινή λύση για ζητήματα συνδεσιμότητας διαδικτυακών παιχνιδιών.

Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τείχος προστασίας για τα πάντα

Έχοντας υπόψη όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς τι δεν μπορεί να κάνει ένα τείχος προστασίας. Με το firewall έχετε εξασφαλίσει την άρνηση πρόσβασης στις κερκόπορτες του υπολογιστή σας, που θα θελήσει να εκμεταλλευτεί ένα trojan.

Βέβαια τα firewall δεν μπορούν να σας εξασφαλίσουν 100% καθώς δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ιούς, worm, keylogger και άλλο κακόβουλο λογισμικό. Επομένως, ένα τείχος προστασίας πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα εργαλείο προστασίας από ιούς.

Αξίζει λοιπόν κάθε φορά που το ενσωματωμένο firewall σας, σας ειδοποιεί για κάτι, να του δίνετε την πρέπουσα σημασία, και να μην πατάτε απλώς το ΟΚ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.101 εγγεγραμμένους.
Firewall,firewall τι ειναι,iguru,firewall windows 10,firewall settings

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).