Χρειάζομαι τείχος προστασίας (firewall) αν έχω router;

Hardware ή software firewall; Υπάρχουν δύο τύποι τείχους προστασίας ή firewalls: hardware και software. Ο δρομολογητής σας (router) για παράδειγμα λειτουργεί σας τείχος προστασίας hardware, ενώ τα διαθέτουν ένα software τείχος προστασίας, ή για να το πούμε στα Ελληνικά, ένα τείχος προστασίας . Υπάρχουν και άλλα τείχη προστασίας από τρίτους κατασκευαστές που μπορείτε να εγκαταστήσετε αλλά σήμερα θα μιλήσουμε για τα δύο που αναφέραμε παραπάνω.

Τον Αύγουστο του 2003, εάν συνδέατε κάποιο σύστημα Windows XP χωρίς τείχος προστασίας, θα έπεφτε θύμα μέσα σε λίγα λεπτά του worm Blaster. Το worm εκμεταλλευόταν ευπάθειες στις δικτύου που χρησιμοποιούσαν τα Windows XP για να συνδεθούν στο .firewall

Έτσι εκτός από την απαραίτητη εγκατάσταση όλων των ενημερωμένων εκδόσεων , η χρήσης ενός τείχους προστασίας θεωρείται απαραίτητη, ειδικά σε υπολογιστές με Windows. Χρειάζεστε όμως κάποιο τείχος προστασίας λογισμικού αν χρησιμοποιείτε router, που θεωρείται σαν hardware firewall;

Πώς λειτουργούν τα routers σαν hardware firewalls

Οι δρομολογητές (routers) οικιακής χρήσης χρησιμοποιούν μια λειτουργία μετάφρασης διευθύνσεων δικτύου (ή NAT από το network address translation) για να μοιράζονται μια διεύθυνση IP από την Διαδικτύου που χρησιμοποιείτε στις συσκευές-υπολογιστές του σπιτιού σας.
Όταν φτάνει εισερχόμενη κίνηση από το Internet στο δρομολογητή σας, και το router δεν γνωρίζει τον υπολογιστή στον οποίο θα το προωθήσει, θα απορρίψει την κίνηση. Στην πραγματικότητα, το NAT λειτουργεί σαν τείχος προστασίας που εμποδίζει την είσοδο εισερχόμενων αιτημάτων στον υπολογιστή σας. Ανάλογα με το router που χρησιμοποιείτε, ενδέχεται να μπορείτε να αποκλείσετε και συγκεκριμένους τύπους εξερχόμενης επισκεψιμότητας αλλάζοντας τις της συσκευής.

Πώς λειτουργούν τα τείχη προστασίας λογισμικού (Software Firewalls)

Ένα τείχος προστασίας λογισμικού τρέχει στον υπολογιστή σας και επιτρέπει ή απορρίπτει την εισερχόμενη κίνηση. Τα ίδια τα Windows διαθέτουν ένα ενσωματωμένο τείχος προστασίας λογισμικού από προεπιλογή από την εποχή του Windows XP Service Pack 2 (SP2). Επειδή τα software τείχη προστασίας λειτουργούν στον υπολογιστή σας, μπορούν να παρακολουθήσουν ποιες εφαρμογές ζητούν να χρησιμοποιήσουν το Internet και να μπλοκάρουν ή να επιτρέπουν την κυκλοφορία ανά αίτηση.

Εάν συνδέετε τον υπολογιστή σας απευθείας στο Internet, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε κάποιο τείχος προστασίας λογισμικού. Η εφαρμογή τοίχους προστασίας των Windows είναι αρκετή.

Hardware Firewall ή Software Firewall

Τα τείχη προστασίας hardware και software μπορούν να:

Αποκλείουν από την προεπιλογή ανεπιθύμητη εισερχόμενη κίνηση, προστατεύοντας ευάλωτες υπηρεσίες δικτύου.
Μπλοκάρουν ορισμένους τύπους εξερχόμενης κίνησης. (Αν και αυτή η λειτουργία ενδέχεται να μην υπάρχει σε ορισμένα routers.)

Πλεονεκτήματα ενός τείχους προστασίας λογισμικού:

Ένα hardware τείχος προστασίας είναι τοποθετημένο μεταξύ του υπολογιστή σας και του Internet, ενώ ένα Software τείχος προστασίας λογισμικού βρίσκεται ανάμεσα στον υπολογιστή σας και το δίκτυο. Αν μολυνθούν άλλοι υπολογιστές του δικτύου σας, το τείχος προστασίας λογισμικού μπορεί να προστατεύσει τον υπολογιστή σας.
Τα τείχη προστασίας λογισμικού σας επιτρέπουν να ελέγχετε εύκολα την πρόσβαση στο δίκτυο ανά εφαρμογή. Εκτός από τον έλεγχο της εισερχόμενης κίνησης, ένα τείχος προστασίας λογισμικού μπορεί να σας προειδοποιήσει όταν μια εφαρμογή στον υπολογιστή σας επιθυμεί να συνδεθεί στο Internet και θα σας επιτρέψει να την εμποδίσετε.

Πλεονεκτήματα ενός τείχους προστασίας hardware:

Ένα τείχος προστασίας hardware δεν βρίσκεται μέσα στον υπολογιστή σας αλλά έξω από αυτόν. Έτσι αν μολυνθείτε από κάποιο worm, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί ίσως να απενεργοποιήσει το τείχος προστασίας λογισμικού αλλά όχι και το hardware firewall.

Τα hardware τείχη προστασίας μπορούν να παρέχουν κεντρική διαχείριση δικτύου. Έτσι αν το δίκτυό σας είναι μεγάλο, μπορείτε να διαμορφώσετε τις ρυθμίσεις του τείχους προστασίας ευκολότερα και από μια μόνο συσκευή. Αυτό επίσης εμποδίζει τους χρήστες να αλλάξουν τις ρυθμίσεις στους υπολογιστές τους.

Χρειάζονται και τα δύο;

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τουλάχιστον έναν τύπο τείχους προστασίας, hardware ή software. Τα routers και τα software τείχη προστασίας συχνά παρέχουν όμοιες αλλά το καθένα από αυτά παρέχει μοναδικά οφέλη.

Εάν διαθέτετε ήδη ένα router και έχετε και το τείχος προστασίας των Windows ενεργοποιημένο, είστε περισσότερο ασφαλείς χωρίς πραγματικό κόστος στην απόδοση.

Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε κάποιο software τείχος προστασίας από τρίτους κατασκευαστές που θα αντικαταστήσει το τείχος προστασίας των Windows, αλλά μπορείτε, αν θέλετε περισσότερες και ευκολότερες δυνατότητες.

___________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).