Gesturefy : Χειρονομίες με το ποντίκι στον Firefox

Το Gesturefy είναι ένα extention του με το οποίο μπορείτε να εκτελείτε εντολές με χειρονομίες, μέσω του ποντικιού σας.

Οι χειρονομίες μέσω του ποντικιού ήταν ένα δημοφιλές χαρακτηριστικό στο παλιό , τότε που ο Opera εξακολουθούσε να βασίζεται στον δικό του μηχανισμό Presto και το δεν υπήρχε καν. Αυτές οι απλές συντομεύσεις μπορούν να σας εξοικονομήσουν μερικά κλικ και κατά συνέπεια χρόνο. Ο Firefox με την σειρά του μπορεί να σας παρέχει την δυνατότητα χειρονομιών μέσω του extention Gesturefy.

Το πρόσθετο Gesturefy μόλις εγκατασταθεί στον Firefox αρχίζει και εκπαιδεύει τους χρήστες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των χειρονομιών του ποντικιού. Πιο συγκεκριμένα, σας λέει να κάνετε δεξί κλικ, να κρατήστε πατημένο το κουμπί και να σύρετε το ποντίκι προς τα κάτω. Αυτή η χειρονομία εκτελεί μια εντολή και συγκεκριμένα έτσι μπορείτε να μεταβείτε στο τέλος της σελίδας.

Όταν εκτελείται μία χειρονομία εμφανίζονται τρία οπτικά στοιχεία. Το ένα είναι μια μικρή γραμμή στη θέση του δρομέα, που ονομάζεται ίχνος χειρονομίας ( trace), που δείχνει την κίνηση του ποντικιού. Το άλλο είναι ένα κείμενο OSD (επί της οθόνης) το οποίο σας λέει τι κάνει η χειρονομία. Για παράδειγμα, όταν ενεργοποιείτε την προαναφερθείσα χειρονομία, θα δείτε ένα κείμενο που να λέει “Scroll to the bottom” (Μετακινηθείτε στο κάτω μέρος) και θα δείτε επίσης μερικά σύμβολα βέλους που την αντιπροσωπεύουν.

  Firefox 58.0.1 (Quantum) λήψη πριν την επίσημη κυκλοφορία

Αντίστοιχα πράγματα θα δείτε και για την χειρονομία “Page Back” , όπου αρκεί να  κάνετε δεξί κλικ και μετακινήσετε τον κένσορα αριστερά.

Φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότερες χειρονομίες διαθέσιμες στο Gesturefy. Το πρόσθετο δεν εμφανίζει κάποιο κουμπί στο πρόγραμμα περιήγησης, αλλά έχει μια σελίδα επιλογών που περιλαμβάνει όλες τις κινήσεις. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με αυτό:

 • Δημιουργία νέας καρτέλας
 • Κλείσιμο καρτέλας
 • Επαναφορά Καρτέλας
 • Επαναφόρτωση καρτέλας
 • Πηγαίνετε μία σελίδα πίσω
 • Πηγαίνετε μία σελίδα προς τα εμπρός
 • Μεταβείτε στην κορυφή
 • Κάντε κύλιση προς τα κάτω
 • Εστίαση στην δεξιά καρτέλα
 • Εστίαση στην αριστερή καρτέλα
 • Ανοίξτε τις ρυθμίσεις Gesturefy

Ορισμένες χειρονομίες απαιτούν πολλαπλές ενέργειες, που πρέπει να γίνουν σε μια ακολουθία, ενώ κρατάτε συνεχώς το δεξί κουμπί του ποντικιού. Για παράδειγμα, για να ανοίξετε μια νέα καρτέλα, κάντε δεξί κλικ και σύρετε το δρομέα προς τα κάτω και μετά προς τα επάνω χωρίς να αφήσετε το κουμπί του ποντικιού. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο στην αρχή, αλλά μπορείτε να το κάνετε απλό αν δεν το σέρνετε πολύ μακριά. Όταν θα κάνετε τη χειρονομία όσο το δυνατόν πιο σύντομη, θα συνειδητοποιήσετε πόσο βολικό είναι.

Προσαρμογή
Δεν σας αρέσει κάποια χειρονομία μπορείτε να δημιουργήστε μία δική σας χρησιμοποιώντας το κουμπί + ή μπορείτε να αλλάξτε μία υπάρχουσα κάνοντας κλικ σε αυτήν. Η διαδικασία δημιουργίας αποτελείται από τρία βήματα: εντολή, οδηγίες χειρονομίας και ετικέτα.

Το Gesturefy σάς επιτρέπει να προσαρμόσετε το χρώμα της γραμμής, την αδιαφάνεια, το πλάτος, το πάχος, το χρώμα της γραμματοσειράς της εντολής, το μέγεθος και το χρώμα κατεύθυνσης της χειρονομίας. Η επιλογή Blacklist μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη ιστότοπων στους οποίους θα απενεργοποιούνται οι χειρονομίες.

  Αποτρέψτε την αυτόματη εγκατάσταση του Edge στα Windows 10

Rocker χειρονομίες
Επιπλέον υπάρχουν και κάποιες πιο προηγμένες χειρονομίες και είναι απενεργοποιημένες από προεπιλογή. Μεταβείτε στο μενού Extras στη σελίδα του πρόσθετου για να τις ενεργοποιήσετε. Οι χειρονομίες Rocker χρησιμοποιούν και τα δύο κουμπιά του ποντικιού. Για παράδειγμα, κάντε δεξί κλικ και κρατήστε πατημένο το κουμπί, ακολουθούμενο από αριστερό κλικ για να εκτελέσετε μια εντολή. Ή χρησιμοποιήστε το αντίστροφα (αριστερό κλικ και κρατήστε πατημένο το δεξί κλικ). Φυσικά, αυτό περιορίζεται σε 2 συνδυασμούς, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να τα προσαρμόσετε.

Χειρονομίες τροχού
Κρατήστε το δεξί ή το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και χρησιμοποιήστε το τροχό κύλισης για να κάνετε μια χειρονομία.

Συμπερασματικά
Το Gesturefy είναι ένα ανοικτού κώδικα πρόσθετο για το Firefox. Η επέκταση παρέχει έναν πολύ αισθητικό τρόπο περιήγησης στις ιστοσελίδες και με αυτό δεν χρειάζεται να μετακινείτε το ποντίκι στη γραμμή καρτελών κάθε φορά που θέλετε να αλλάξετε, να κλείσετε, να ανοίξετε καρτέλες. Ειδικά όσοι χρησιμοποιούν τις χειρονομίες για να πλοηγούνται σε ένα κινητό τηλέφωνο, θα βρουν το πρόσθετο αυτό πολύ οικείο.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  76  =  83