smartphone kinito tilefono

Γιατί δεν χρειάζεται να αγοράζετε καινούργιο κινητό τηλέφωνο κάθε χρόνο

Έρχονται γιορτές και σκέφτεστε να αποκτήσετε το πιο πρόσφατο iPhone; Το νέο Sumsung Galaxy; Ίσως είναι καλύτερα να κρατηθείτε και να περιμένετε λίγο ακόμα, για χάρη της τσέπης σας.

smartphone kinito tilefono

Τα smartphone έχουν κάνει πολύ δρόμο την τελευταία δεκαετία και έχουν εξελιχθεί σε σημείο όπου ακόμη και ένα μοντέλο δύο ετών, εξακολουθεί να είναι ικανοποιητικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν έχετε στα χέρια σας ένα τηλέφωνο ενός έτους δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να το αντικαταστήσετε με ένα νεότερο.

Εκτός βέβαια και αν σας περισσεύουν τα χρήματα ή είστε εκκεντρικός με οτιδήποτε καινούργιο. Αν όμως δεν έχετε μετρητά για πέταμα ή δεν έχει καταστραφεί το τρέχον τηλέφωνό σας και δεν επισκευάζεται, τότε δεν έχετε πολλούς λόγους για να αγοράσετε ένα νέο. Αυτό ισχύει είτε είστε κάτοχος iPhone, είτε συσκευής .

Διαβάστε πέντε λόγους για τους οποίους δεν χρειάζεται να αναβαθμίζετε το smartphone σας κάθε χρόνο.

1. Τα smartphone λαμβάνουν μικρές βελτιώσεις πλέον

smartphone,Apple,iPhone,Android,Xiaomi,Sumsung

Στις πρώτες μέρες των smartphones, βλέπαμε σημαντικές αναβαθμίσεις χαρακτηριστικών κάθε χρόνο. Μεγαλύτερες και υψηλότερης ανάλυσης οθόνες, υψηλές αναβαθμίσεις της κάμερας, αξιοσημείωτες βελτιώσεις ταχύτητας και ούτω καθεξής.

Τα smartphone σήμερα διαθέτουν σχεδόν όλα πολλές από αυτές τις τελευταίες δυνατότητες και οι αλλαγές ανά μοντέλο δεν είναι πραγματικά αισθητές στην πραγματική χρήση. Οι κατασκευαστές συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι έχουν βελτιώσει τις κάμερες, αλλά η τελική εικόνα συχνά δεν φαίνεται τόσο διαφορετική από το απερχόμενο μοντέλο.

Τα περισσότερα smartphone μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας σήμερα βγάζουν καλές φωτογραφίες και . Για να παρατηρήσετε πραγματικά τις μικρές διαφορές μεταξύ μιας εξαιρετικής κάμερας smartphone και μιας καλής, χρειάζεστε ένα κοφτερό μάτι, που να διακρίνει τη λεπτομέρεια. Το υλικό των smartphone έχει προχωρήσει σε σημείο που οποιεσδήποτε αλλαγές προσθέτουν οι κατασκευαστές, φαίνονται στην καλύτερη περίπτωση ως μία μικρή αύξηση και όχι μία ριζική αναβάθμιση.

Οι ασύρματες τεχνολογίες όπως το 5G και το 6 είναι ωραίο να υπάρχουν σε smartphone, αλλά δεν είναι αναγκαιότητα. Φυσικά, θα βλέπατε την τρελή διαφορά στις ταχύτητες εάν εκτελούσατε μια δοκιμή ταχύτητας στο κέντρο της πόλης σας όπου υπάρχει πιθανά το 5G, αλλά σε πρακτικά σενάρια όπως η παρακολούθηση ενός βίντεο στο σαλόνι σας, θα δυσκολευτείτε να παρατηρήσετε τις βελτιώσεις ταχύτητας σε σχέση με το .

2. Η μπαταρία του smartphone σας είναι μια χαρά για τουλάχιστον δύο χρόνια

smartphone,Apple,iPhone,Android,Xiaomi,Sumsung

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα smartphone είναι γνωστό ότι φθείρονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε το τηλέφωνό σας απλώς και μόνο επειδή είναι ενός έτους.

  Τι είναι το Zero Trust

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, η μπαταρία του smartphone σας θα αποδίδει στο βέλτιστο επίπεδο για τουλάχιστον δύο χρόνια από την αγορά του. Και αν δεν το κάνει, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε την προσέγγισή σας στη φόρτιση της συσκευής σας.

Τα νέα τηλέφωνα καταφέρνουν κατά μέσο όρο, να διατηρήσουν το 80% της μέγιστης χωρητικότητας της μπαταρίας μετά από δύο χρόνια χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι εάν η συσκευή σας έχει αξιολογηθεί για διάρκεια μπαταρίας 10 ωρών, θα εξακολουθείτε να έχετε περίπου εννέα ώρες με πλήρη φόρτιση όταν θα γίνει ενός έτους. Επομένως, δεν είναι τόσο κακό όσο νομίζετε.

Ωστόσο, εάν αυτή η μία επιπλέον ώρα έχει σημασία για εσάς, μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπαταρία πληρώνοντας ένα ποσό που κυμαίνεται μαζί με την εργασία μεταξύ €40 και €80, ανάλογα με το τηλέφωνο που έχετε. Γιατί να πληρώσετε εκατοντάδες (ή ακόμα και χιλιάδες!) ευρώ σε ένα νέο τηλέφωνο μόνο για κάποιες βελτιώσεις της μπαταρίας;

3. Το smartphone σας ενδέχεται να λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού για πολλά χρόνια

Εάν αγοράσατε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας, οι πιθανότητες είναι ότι η συσκευή σας θα λαμβάνει ενημερώσεις λογισμικού για τουλάχιστον δύο χρόνια. Όταν πρόκειται για smartphone Android, αυτό διαφέρει ανάλογα με την πολιτική ενημέρωσης του κατασκευαστή. Δημοφιλείς μάρκες όπως η και η Xiaomi υπόσχονται δύο ή τρεις ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος Android μαζί με ένα επιπλέον έτος ενημερώσεων ασφαλείας.

Ειδικά για τα iPhone, καμία εταιρεία δεν συμβαδίζει με την Apple, όσον αφορά τις ενημερώσεις λογισμικού. Τα iPhone λαμβάνουν ενημερώσεις λειτουργικού συστήματος για πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Η Apple δεν δίνει ακριβή αριθμό, αλλά είναι περίπου πέντε έως έξι χρόνια στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα θα ήταν το iPhone 6S, το οποίο κυκλοφόρησε το με προεγκατεστημένο το iOS 9. Έξι χρόνια αργότερα, το iPhone 6S υποστηρίζει επίσημα το iOS 15, με το οποίο θα εισέλθει στον έβδομο χρόνο υποστήριξης, έως το 2022.

Ως εκ τούτου, εάν σκοπεύετε να αναβαθμίσετε το smartphone σας για να αποκτήσετε ορισμένες δυνατότητες λογισμικού, έχετε υπόψη σας ότι το τρέχον τηλέφωνό σας είναι πιθανό να λάβει τις ίδιες δυνατότητες μέσω της ενημέρωσης του λογισμικού. Δεν χρειάζεται να αγοράζετε το πιο πρόσφατο και καλύτερο μοντέλο κάθε φορά που κυκλοφορεί μια νέα έκδοση Android ή iOS.

4. Δεν παίρνετε την αξία των χρημάτων σας

smartphone,Apple,iPhone,Android,Xiaomi,Sumsung

Θυμάστε τις μέρες που τα κορυφαία smartphone πωλούνταν για 600-700 ευρώ; Λοιπόν, αυτές οι μέρες έχουν περάσει προ πολλού. Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των smartphones έχουν αυξηθεί αρκετά, ανοίγοντας μία ψαλίδα μεταξύ των μεσαίων και των κορυφαίων τηλεφώνων. Τώρα, υπάρχει μια εντελώς νέα κατηγορία κορυφαίων smartphone που κοστίζουν πάνω από 1.000 ευρώ. Οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν αυτά τα τηλέφωνα ως τις ναυαρχίδες τους.

  Κάντε το παλιό σας κινητό web κάμερα

Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, το iPhone 6 , που ήταν το κορυφαίο iPhone με την υψηλότερη ποιότητα στην εποχή του, είχε τιμή περίπου 700 ευρώ, ξεκλειδωμένο. Επτά χρόνια μετά με τα ίδια λεφτά δεν μπορείτε να αγοράσετε ούτε το φθηνότερο μοντέλο στη σειρά iPhone 13 (το iPhone 13 mini που κοστίζει 850 ευρώ). Για να λάβετε τις καλύτερες προσφορές της Apple σήμερα, θα χρειαστεί να πληρώσετε 1.350 € για το iPhone 13 Pro Max, με βασικό αποθηκευτικό χώρο.

Τώρα, αναρωτηθείτε αν αξίζει να ξοδεύετε χρήματα κάθε χρόνο για ένα νέο smartphone, όταν το μόνο που λαμβάνετε είναι μικρές αναβαθμίσεις υλικού που πιθανότατα δεν θα τις παρατηρήσετε στον πραγματικό κόσμο. Η απάντησή σας θα ήταν διαφορετική εάν αυτή τη στιγμή διαθέτετε ένα smartphone μεσαίας κατηγορίας, αλλά εάν έχετε ήδη το κορυφαίο μοντέλο του περασμένου έτους, είστε εντάξει για τουλάχιστον έναν ακόμη χρόνο.

Αν δεν πουλήσετε σε καλή τιμή το τρέχον τηλέφωνό σας, σίγουρα δεν θα κερδίσετε τα χρήματά σας, κάνοντας αναβάθμιση στην πιο πρόσφατη ναυαρχίδα.

5. Δεν θα παρατηρήσετε διαφορές απόδοσης

smartphone,Apple,iPhone,Android,Xiaomi,Sumsung

Οι κατασκευαστές αρέσκονται να υπερηφανεύονται για τις προδιαγραφές υλικού, αλλά τα smartphone έχουν φτάσει στο σημείο που η απόδοση της μνήμης RAM και του επεξεργαστή δεν είναι τόσο σημαντική όσο παλιά. Αν δεν είστε μανιακός που κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα, σίγουρα δεν θα παρατηρήσετε τη διαφορά μεταξύ ενός τηλεφώνου με 8 GB RAM και ενός τηλεφώνου με 12 GB RAM.

Οι επεξεργαστές smartphone βελτιώνονται επίσης κάθε χρόνο ως προς την απόδοση και την ταχύτητα, αλλά στην πραγματικότητα, η διαφορά απόδοσης είναι αδιόρατη όταν τους χρησιμοποιείτε ως απλός χρήστης. Εάν αποκτήσατε ένα τηλέφωνο υψηλής τεχνολογίας πέρυσι, έχετε ήδη έναν σταθερό επεξεργαστή για να χειριστείτε σχεδόν κάθε εργασία για τα επόμενα δύο χρόνια. Επομένως, μην πείθεστε από τους αριθμούς που σας αραδιάζουν οι κατασκευαστές.

Οι ετήσιες αναβαθμίσεις smartphone είναι πολυτέλεια, όχι ανάγκη

Ανεξάρτητα από το smartphone που αγοράζετε, ο τρόπος με τον οποίο οι κατασκευαστές διαφημίζουν τα προϊόντα τους θα σας κάνει να νιώθετε ότι το τωρινό smartphone σας είναι ήδη ξεπερασμένο. Ωστόσο, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν χρειάζεστε αυτήν την αναβάθμιση. Οι εταιρείες απλώς κάνουν το μάρκετινγκ τους για να πουλήσουν.

Η αναβάθμιση είναι δικαιολογημένη εάν αυτή τη στιγμή διαθέτετε smartphone χαμηλής έως μεσαίας κατηγορίας, και θέλετε να ανέβετε κατηγορία. Αλλά αν δεν θέλετε να αλλάξετε κατηγορία, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε την τελευταία ναυαρχίδα στην κατηγορία σας, αν διαθέτετε ένα τηλέφωνο ενός έτους.

Η αγορά ενός νέου τηλεφώνου κάθε δύο έτη, είναι μία κουβέντα που έχει να κάνει με την προσωπική ζυγαριά των υπέρ και κατά, του κάθε χρήστη. Η αναβάθμιση ανά τρία έτη είναι η σύνηθες, τουλάχιστον για τους Έλληνες χρήστες με μέσο εισόδημα.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

smartphone,Apple,iPhone,Android,Xiaomi,Sumsung

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


2  +  3  =