Η Google ανακοίνωσε το λειτουργικό KataOS

Την περασμένη Παρασκευή, η ανακοίνωσε την κυκλοφορία του KataOS, ενός λειτουργικού συστήματος με γνώμονα την ασφάλεια. Το νέο λειτουργικό επικεντρώνεται σε ενσωματωμένες συσκευές που εκτελούν φόρτους εργασίας μηχανικής μάθησης.

Όπως αναφέρει το Phoronix, χρησιμοποιεί τη γλώσσα προγραμματισμού Rust και είναι “χτισμένο πάνω στον seL4 microkernel που χρησιμοποιεί σαν του”.

sparrow

Από το ιστολόγιο ανοιχτού κώδικα της Google:

“Σαν βάση για αυτό το νέο λειτουργικό σύστημα, επιλέξαμε τον seL4 microkernel επειδή επικεντρώνεται στην ασφάλεια. Είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ασφαλές, με εγγυημένη διαφύλαξη απορρήτου, ακεραιότητα και διαθεσιμότητα. Μέσω του seL4 CAmkES framework, είμαστε επίσης σε θέση να παρέχουμε στατικά καθορισμένα και αναλύσιμα του συστήματος.”

“Το παρέχει μια επαληθεύσιμα πλατφόρμα που προστατεύει το απόρρητο του χρήστη, επειδή είναι λογικά αδύνατο για τις να παραβιάσουν τις προστασίες ασφαλείας του πυρήνα και τα στοιχεία του συστήματος είναι επαληθευμένα ασφαλή. Το KataOS αναπτύσσεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με την Rust, η οποία παρέχει ένα ισχυρό σημείο εκκίνησης για την ασφάλεια του λογισμικού, καθώς εξαλείφει ολόκληρες κατηγορίες σφαλμάτων, όπως τα off-by-one και buffer overflows.”

Η τρέχουσα έκδοση του GitHub περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα βασικά κομμάτια του λειτουργικού KataOS, συμπεριλαμβανομένων των πλαισίων (frameworks) που χρησιμοποιούμε για το Rust (όπως το sel4-sys crate, το οποίο παρέχει και τα seL4 syscall APIs), έναν εναλλακτικό rootserver γραμμένο σε Rust (απαιτείται για την δυναμική διαχείριση της μνήμης σε όλο το σύστημα), και τις τροποποιήσεις του πυρήνα στο seL4 που μπορούν να ανακτήσουν τη μνήμη που χρησιμοποιείται από τον rootserver.

Ο κώδικας KataOS επεξεργάζεται μέσω του GitHub κάτω από την ομπρέλα της AmbiML.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
KataOS,Google,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).