what is vpn

Πόσο ασφαλή είναι τα VPN ή Virtual Private Networks

Στην ιστοσελίδα της, η εταιρεία Private WiFi πουλάει εικονικά ιδιωτικά δίκτυα που λέει μπορεί να σταματήσουν τις κυβερνητικές υποκλοπές . “Δεν θέλετε να γνωρίζει η κυβέρνηση τι κάνετε; Τότε, ήρθε η ώρα να πάρετε ένα VPN”, αναφέρει λέει η εταιρεία.

Μια άλλη τέτοια εταιρεία, η HideIPVPN, υπόσχεται κάτι παρόμοιο. “Η NSA και το FBI σας κατασκοπεύουν. Ένα VPN μπορεί να περιορίσει αυτά που ξέρουν!”

what_is_vpn

Τα Virtual Private Networks, ή VPNs , μπορούν να συγκαλύψουν τις θέσεις των υπολογιστών και να κρυπτογραφήσουν την κίνηση στο Διαδίκτυο, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες τους να παρακάμψουν firewalls ή να εμποδίσουν μια υποκλοπή. Οι εταιρείες που πωλούν αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούν το σκάνδαλο NSA σαν εργαλείο marketing, και υπόσχονται την προστασία των πελατών τους από τα αδιάκριτα μάτια των κατασκόπων της κυβέρνησης. Ωστόσο, οι νέες αποκαλύψεις για τις δράσεις της NSA. από τον Edward Snowden έχουν εγείρει αρκετές αμφιβολίες για το αν οι υπηρεσίες αυτές παρέχουν πραγματικά αυτό που υπόσχονται.

Την Τετάρτη, το NBC News ανέφερε ότι η βρετανική υπηρεσία GCHQ, εντόπισε ένα μέλος των Anonymous από τα ίχνη του στο εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που χρησιμοποιούσε.

Όταν ο hacker, έκανε ένα click σε ένα σύνδεσμο που του έστειλε ένας μυστικός κυβερνητικός, οι αρχές μπόρεσαν να εντοπίσουν τη διεύθυνση IP του hacker και να καθορίσουν το όνομα και τη θέση του.

Είναι ασαφές το πως ακριβώς κατάφερε η GCHQ να ανακαλύψει την ταυτότητα του hacker, που ήταν γνωστός μόνο με το online όνομα pOke. Το NBC News υπέθεσε, ότι η μυστική υπηρεσία είτε παραβίασε το  εικονικό ιδιωτικό δίκτυο είτε ζητήσε από την ίδια την εταιρεία το όνομα και το ιστορικό του hacker.

Οι ακτιβιστές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής ανταποκρίθηκαν στην είδηση ​​με την προειδοποίηση ότι τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα μπορεί να μην είναι και τόσο ιδιωτικά. “Εάν ο πάροχος του VPN σας διατηρεί αρχεία καταγραφής και δίνει τα δεδομένα του χρήστη στις αρχές, ποιο το νόημα;” ανέφερε ο Christopher Soghoian, ερευνητής για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ένας άλλος γνωστός ερευνητής,  ο Jacob Applebaum, στους followers του στο Twitter : “Σταματήστε να χρησιμοποιείτε #VPNs για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής.”

Τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα δεν χρησιμοποιούνται μόνο από τους hackers που προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους. Έχουν χρησιμοποιηθεί για χρόνια για διάφορους λόγους,όπως για την παράκαμψη του τείχους προστασίας της κυβέρνησης της Κίνα και για την της απευθείας ς σε δημόσια Wi-Fi .

Πολλές νεοσύστατες έχουν αρχίσει πρόσφατα την εμπορία εικονικών ιδιωτικών δικτύων σε μεμονωμένους καταναλωτές, με κόστος από 5 δολάρια έως 15 το μήνα. Πάντα με την υπόσχεση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

Αλλά πριν από τη χρήση ενός τέτοιου εικονικού ιδιωτικού δικτύου, οι καταναλωτές θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον ο πάροχος διατηρεί αρχεία διευθύνσεων IP. “Αν έχουν τέτοια αρχεία, μπορούν να αναγκαστούν να τα παραδώσουν” στις Αρχές δήλωσε ο Soghoian.

Το 2011, για παράδειγμα, το FBI συνέλαβε τον Cody Kretsinger, ένα 23-χρονο από το Phoenix , με την κατηγορία ότι βοήθησε τους LulzSec, σε ένα hack της ιστοσελίδας της Sony Pictures.

Ο Kretsinger είχε χρησιμοποιήσει ένα εικονικό ιδιωτικό πάροχο του δικτύου που ονομάζεται “Hide My Ass.” Αλλά το FBI κατάφερε να εντοπίσει μια διεύθυνση IP που ιδιοκτήτης της ήταν ο πάροχος VPN. Στη συνέχεια, τα πράγματα ήταν απλά, ανάγκασε την εταιρεία να παραδώσει τα αρχεία καταγραφής με δικαστική απόφαση, κάτι που οδήγησε στη σύλληψή του Kretsinger. Πέρυσι, ο Kretsinger καταδικάστηκε με ένα έτος φυλάκιση.

Μετά τη σύλληψή του Kretsinger, η εταιρεία Hide My Ass αμύνθηκε με μια δημοσίευση της στο blog, αναφέροντας: “δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παράνομες δραστηριότητες, και ως μια νόμιμη εταιρεία θα συνεργαστούμε με τις αρχές επιβολής του νόμου, αν λάβουμε μια δικαστική απόφαση.”

“Είναι πολύ αφελές να πιστεύουμε ότι με την καταβολή μιας συνδρομής σε μια υπηρεσία VPN είστε ελεύθεροι να διαπράξετε παράνομες πράξεις χωρίς συνέπειες” συνέχισε η εταιρεία.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).