Το ICIJ ξεσκεπάζει πολιτικούς & διάσημους φοροφυγάδες

Είναι κοινό μυστικό ότι οι πολύ πλούσιοι, και οι ισχυροί του κόσμου κρύβουν την οικονομική τους κατάσταση, από τις κυβερνήσεις. Το ICIJ δημοσίευσε 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που ονομάζει “Τα έγγραφα του Παναμά” αποκαλύπτοντας πρόσωπα και καταστάσεις.Wikileaks money ICIJ

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), δημιούργησε μια διαδραστική δημοσίευση που αποκαλύπτει πως κινείται το χρήμα δια μέσω του Παναμά και άλλων κοινών φορολογικών παραδείσων προσπαθώντας να σκεπάσει ίχνη διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και διάσημων προσώπων.papas ICIJ

Η διαρροή επεκτείνεται 40 χρόνια πίσω και περιέχει συναλλαγές, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τραπεζικούς λογαριασμούς, δάνεια, συναλλαγές και ανείπωτα χρηματικά ποσά.

Υπάρχουν πολλά γνωστά ονόματα και αναφέρεται ότι η διαρροή ξεκίνησε από τον δικηγορικό οίκο του Mossack Fonseca. Στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται συνεργάτες του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin που τον συνδέουν με κινήσεις 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αναφέρονται οι πρωθυπουργοί της Ισλανδίας, της Ουκρανίας και της Αργεντινής που συνδέονται με διάφορες εταιρείες για να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ομόλογα και τις κληρονομιές τους από μια πιθανή φορολόγηση.

Συνολικά, υπάρχουν 140 πρώην και νυν πολιτικοί που κατονομάζεται στα έγγραφα.

Ο οίκος του Mossack Fonseca, αναφέρει μεγάλα ονόματα της FIFA αλλά και τον μεγάλο και τρανό Lionel Messi που φαίνεται να κατονομάζονται σε ορισμένες συμφωνίες. Υπάρχουν επίσης γνωστά πρόσωπα που ασχολούνται με μεξικανούς βαρόνους ναρκωτικών, τρομοκράτες ή ακόμη και τη Βόρεια Κορέα.

Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς λανθασμένο στις υπεράκτιες συναλλαγές καθώς υπάρχουν νομικά κανάλια που επιτρέπουν στα άτομα και τις επιχειρήσεις να κατέχουν χρήματα σε χώρους μακριά από την έδρα τους. Όμως τα έγγραφα δείχνουν σαφείς φορολογικές παρακάμψεις, ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες, που κατά καιρούς καλύπτονται από μεγάλες τράπεζες όπως η HSBC.

Η διαρροή είναι ονομάζεται ‘The Wikileaks of the mega-rich’ και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πάρα πολλές χώρες αν αποδεχθούν οι off-shore λογαριασμοί.

https://panamapapers.icij.org/the_power_players/?lang=en#50

http://interactive.fusion.net/dirty-little-secrets/index.html

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).