Η Intel ανιχνεύει την ροή αίματος για να εντοπίσει τα deepfake

Η εταιρεία έφτιαξε ένα νέο εργαλείο ανίχνευσης το οποίο χρησιμοποιεί τη ροή του αίματος στο πρόσωπο και έχει ακρίβεια 96%.

deepfake,intel,fakecatcher

Τα deepfakes έχουν γίνει μία τεχνολογική μάστιγα της εποχή μας. Με την έννοια deepfake εννοούμε την παραγωγή ψεύτικων βίντεο ή φωτογραφιών που συχνά εκθέτουν τα πρόσωπα ανυποψίαστων πολίτων ή και διάσημων. Χρησιμοποιούνται είτε για αστείο, ή για φτηνή διαφήμιση, ή για εκδίκηση. Ειδικά βάζοντας το πρόσωπο των θυμάτων σε σκηνές με πορνοστάρ.

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που επιτρέπουν στους χρήστες να δημιουργούν deepfake χρησιμοποιώντας διαδικασίες που βασίζεται σε AI. Υπάρχει όμως και επιπρόσθετη και δυσάρεστη πλευρά αυτής της τεχνολογίας. Εκτός από τη χρήση του για τη δημιουργία ψεύτικου πορνό εκδίκησης, έχει χρησιμοποιηθεί από απατεώνες.

Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία είναι πώς τα deepfakes θα οδηγήσουν στην διάδοση της παραπληροφόρησης. Παράδειγμα το ψεύτικο βίντεο της παράδοσης της Ουκρανίας από τον προέδρου της Βολοντιμίρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelensky) που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέτος.

  Nmap 7.93 δωρεάν Security Scanner για όλους

Διάφοροι οργανισμοί και ιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, της Adobe, της Google, έχουν δημιουργήσει εργαλεία σχεδιασμένα για τον εντοπισμό των deepfakes. Μία νέα έκδοση των εταιρείων Intel και Intel Labs, που εύστοχα ονομάζεται FakeCatcher, ακολουθεί μια μοναδική προσέγγιση: την ανάλυση της ροής του αίματος.

Αντί να ακολουθεί την συνήθη μέθοδο που εξετάζει το αρχείο ενός βίντεο για ενδεικτικά σημάδια, η πλατφόρμα της Intel χρησιμοποιεί την βαθιά εκμάθηση για να αναλύσει τις ανεπαίσθητες αλλαγές χρώματος στα πρόσωπα, που προκαλούνται από το αίμα που ρέει στις φλέβες τους, μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοπληθυσμογραφία.

Το εξετάζει τη ροή του αίματος στα pixel μιας εικόνας, κάτι που το deepfakes δεν έχει τελειοποιήσει ακόμη, και εξετάζει τα σήματα από πολλαπλά καρέ. Στη συνέχεια καθορίζει εάν το εν λόγω βίντεο είναι πραγματικό ή ψεύτικο.

Η Intel λέει ότι σε συνδυασμό με την ανίχνευση με βάση το βλέμμα των ματιών, η τεχνική μπορεί να καθορίσει εάν ένα βίντεο είναι πραγματικό μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και με ποσοστό ακρίβειας 96%. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα χρησιμοποιεί επεξεργαστές Xeon Scalable 3ης γενιάς με έως και 72 ταυτόχρονες ροές ανίχνευσης και λειτουργεί μέσω μιας διεπαφής ιστού.

  Πλοία κρύβουν τις τοποθεσίες τους με ψεύτικα δεδομένα GPS

Μια λύση σε πραγματικό χρόνο με τόσο υψηλό ποσοστό ακρίβειας θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά στον διαδικτυακό πόλεμο κατά της παραπληροφόρησης. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τα deepfakes να γίνονται ακόμα πιο ρεαλιστικά, καθώς οι δημιουργοί πάντα θα προσπαθούν να ξεγελάσουν τα συστήματα.

deepfake,intel,fakecatcher

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  69  =  72