Οι ΗΠΑ ανάκτησαν μεγάλο μέρος των λύτρων ransomware της Colonial Pipeline

Οι ΗΠΑ κατάφεραν και πήραν πίσω μέρος των λύτρων 5 εκ. δολαρίων, που είχαν καταβάλει στην ομάδα για το ransomware της Pipeline

Colonial,Pipeline,DarkSide,bitcoin

Στις 7 Μαΐου, η εταιρεία Colonial Pipeline που ήταν υπεύθυνη για την τροφοδότηση καυσίμου στις ανατολικές ακτές της Αμερικής, υπέστη επίθεση ransomware από την ομάδα DarkSide. Αναγκάστηκαν να κλείσουν την λειτουργία του αγωγού τροφοδοσίας καυσίμου με αποτέλεσμα στη αγορά των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ να προκληθεί πανικός από πιθανή έλλειψη σε ορυκτά καύσιμα.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης η κυβέρνηση Μπάιντεν πλήρωσε 5 εκατομμύρια δολάρια στην ομάδα ransomware DarkSide, ως λύτρα, για να λάβουν το κλειδί αποκρυπτογράφησης και να επαναφέρουν γρήγορα τα συστήματά τους στο . Μετά την αποκατάσταση των συστημάτων της Colonial Pipelife, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ άρχισαν ένα κυνήγι μαγισσών κατά της ομάδας DarkSide, με αποτέλεσμα η τελευταία να αναγκαστεί να κλείσει την ιστοσελίδα της.

Φαίνεται ότι το κυνήγι αυτό απέδωσε κάποιους καρπούς, αφού το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατάσχεσε ένα ψηφιακό πορτοφόλι που χρησιμοποιήθηκε από την DarkSide και που περιείχε μέρος των λύτρων της Colonial Pipeline. Συγκεκριμένα, πράκτορας του FBI υπέβαλε μία αναφορά στο δικαστήριο της Καλιφόρνιας, υποστηρίζοντας ότι απέκτησαν ένα ιδιωτικό κλειδί ενός ψηφιακού πορτοφολιού που ανήκει στην ομάδα DarkSide και μέσα περιείχε 63,7 Bitcoins.

  Predator: παρακολούθηση και στον Ανδρουλάκη;

Μην σας φαίνονται λίγα τα 63,7 Bitcoins. Με σημερινή αντιστοιχία 32.850 δολάρια ανά , αντιστοιχούν με περίπου 2.100.000 δολάρια. Και έχει πέσει στην διεθνή αγορά η τιμή του κρυπτονομίσματος σε σχέση με την ημερομηνία πληρωμής των λύτρων.

Δεν είναι σαφές πώς το FBI απέκτησε πρόσβαση στο πορτοφόλι της DarkSide, αλλά στις 14 Μαΐου, η συμμορία ransomware ισχυρίστηκε ότι έχασε την πρόσβαση σε έναν από τους server της.

Αυτή είναι η πρώτη φορά (τουλάχιστον επίσημα) που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει ότι ανέκτησε μέρος λύτρων που η ίδια έχει καταβάλει. Είναι ενδιαφέρον να δούμε την στεγανότητα των υπόγειων διαδρομών, καθώς και του συστήματος του bitcoin, στον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και DarkSide. Μπορεί κάποιος που ξέρει τον τρόπο και μπορεί, να μείνει κρυφός από την κυβέρνηση μίας μεγάλης χώρας;

Colonial,Pipeline,DarkSide,bitcoin

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


84  +    =  92