Κάντε το Android τηλέφωνό σας πιο γρήγορο

Αν το Android σας δεν είναι πια τόσο γρήγορο όπως παλιά, δοκιμάστε αυτά τα κόλπα και συμβουλές για να του ενισχύσετε την ταχύτητα.

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Όλοι θέλουμε οι συσκευές μας να είναι γρήγορες, και περισσότερο από όλες το τηλέφωνό μας που το χρησιμοποιούμε συνεχώς και εν κινήσει. Δεν έχει σημασία αν είναι το τελευταίο μοντέλο ή όχι, ουσιαστικά από ένα κινητό τηλέφωνο αναζητάμε να μας δίνει άμεσα αποτελέσματα σε ταυτόχρονες εργασίες.

Φυσικά τα κινητά τηλέφωνα λόγω περιορισμένου όγκου έχουν και περιορισμένες . Τα όρια λειτουργία τους είναι αρκετά στενά. Έτσι μία παραπανίσια επιπρόσθετη εργασία στο παρασκήνιο μπορούν να τα κάνουν πραγματικά να “σέρνονται”.

Αν θέλετε να επιταχύνετε τη Android συσκευή σας δείτε τις παρακάτω συμβουλές και κόλπα για να μάθετε πώς να κάνετε το τηλέφωνό σας πιο γρήγορο και τι δεν πρέπει να κάνετε ώστε να αποφύγετε την μετέπειτα δυσλειτουργία του.

Οι συμβουλές μας είναι χωρισμένες σε δύο επίπεδα δυσκολίας: σε βασικές συμβουλές και προηγμένες συμβουλές. Επίσης στο τέλος δείτε τι πρέπει να αποφύγετε.

Πώς να επιταχύνετε το Android: Βασικές συμβουλές
Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο, οι προεπιλεγμένες εφαρμογές και ρυθμίσεις του Android τηλεφώνου σας δεν είναι πάντα οι καλύτερες, αν η ταχύτητα είναι η προτεραιότητά σας.

Κάνοντας μερικές αλλαγές και κρατώντας το τηλέφωνό σας απαλλαγμένο από ακαταστασία μπορεί να επιταχυνθεί η απόδοση του, ακόμα και όταν είναι ολοκαίνουργιο. Πάμε να τις δούμε:

Καθαρίστε την αρχική οθόνη σας

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Εάν το τηλέφωνό σας δεν έχει πολλή μνήμη RAM ή έχει ένα σχετικά αργό επεξεργαστή, τότε η διατήρηση μιας απλής αρχικής οθόνης μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνσή της. Οι ζωντανές ταπετσαρίες και τα κινούμενα γραφικά στοιχεία χρησιμοποιούν πόρους που μάλιστα θα συνεχίσουν να ενημερώνονται στο παρασκήνιο.

Εκεί που είναι πιο πιθανό να δείτε τον αντίκτυπό τους στην ταχύτητα είναι όταν βγαίνετε από μια εφαρμογή με μεγάλη κατανάλωση μνήμης RAM, όπως το Chrome. Συνήθως τότε βλέπετε μια εντελώς κενή αρχική οθόνη και θα πρέπει να περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να φορτωθούν ξανά τα εικονίδια, τα γραφικά στοιχεία και η ταπετσαρία σας.

Χρησιμοποιήστε μια διαφορετική εκκίνηση

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Η προεπιλεγμένη εφαρμογή εκκίνησης στο τηλέφωνό σας (launcher) είναι συνήθως σχεδιασμένη για να παρουσιάζει τις καλύτερες δυνατότητες της συσκευής σας. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι πάντα η ταχύτερη ή η πιο αποτελεσματική και συχνά περιλαμβάνει πολλές λειτουργίες που δεν χρειάζεστε ή δεν χρησιμοποιείτε.

Θα βρείτε πολλά εξαιρετικά προγράμματα τρίτων κατασκευαστών για εκκίνηση συστήματος στο Play Store και πολλά είναι βελτιστοποιημένα για ταχύτητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Nova Launcher, Niagara Launcher, Hyperion launcher, AIO Launcher, Before Launcher, Olauncher και άλλα πολλά.

Αλλάξτε προγράμματα περιήγησης

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού στο Android είναι το Chrome (και το Mi για τα Xiaomi) και είναι μια εφαρμογή που απαιτεί αρκετά πόρους.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το βελτιώσετε, αλλά η καλύτερη λύση είναι η εν του με ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης.

Εάν προτιμάτε κάτι πιο παρόμοιο με το Chrome, τότε ρίξτε μια ματιά σε browsers που βασίζονται στο Chromium, αλλά αφαιρούν πολλά από τα επιπλέον ανεπιθύμητα που συνήθως βρίσκετε σε πολλούς ιστότοπους.

Όλοι οι γνωστοί browsers στους υπολογιστές έχουν αντίστοιχη εφαρμογή και για Android κινητά. Δοκιμάστε τους για να δείτε ποιος σας ικανοποιεί και ταυτόχρονα επιταχύνει την περιήγησής σας.

Απεγκαταστήστε τις κακές εφαρμογές

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Ναι το ξέρουμε, είναι η κλασσική συμβουλή, αλλά οι κακές εφαρμογές συχνά ευθύνονται για την επιβράδυνση του τηλεφώνου σας. Και όταν λέμε κακές δεν εννοούμε πάντα τις κακόβουλες, αλλά αυτές που δεν είναι τόσο προσεγμένες όσο πρέπει ή απλά φορτώνουν πάρα πολύ την μνήμη.

Δοκιμές έχουν δείξει ότι το Snapchat καθυστερεί εμφανώς το λειτουργικό Android, και η απεγκατάσταση του Facebook λέγεται ότι κάνει το τηλέφωνό σας έως και 15% πιο γρήγορο.

Λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν και ελαφριές εκδόσεις των κύριων εφαρμογών Google που χρησιμοποιούν λιγότερη μνήμη και τρέχουν πιο γρήγορα. Προτιμήστε τις.

Καταργήστε το λογισμικό προστασίας από ιούς

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Περίεργη συμβουλή, έτσι; Το λογισμικό προστασίας από ιούς ισχυρίζεται ότι προστατεύει τους χρήστες Android, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητο.

Ουσιαστικά δεν τρέχει συνεχώς από κάτω ελέγχοντας κάθε κίνησή σας, όπως ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για desktop υπολογιστές και πρέπει κάθε φορά που θέλετε να κάνετε έλεγχο στο τηλέφωνό σας θα πρέπει να το τρέξετε χειροκίνητα, αφού πρώτα το ενημερώσετε.

Επιπλέον εφόσον εγκαθιστάτε εφαρμογές μόνο από επίσημες πηγές όπως το Play Store, και ελέγχετε τις αναφορές των άλλων χρηστών, είναι εξαιρετικά απίθανο να αντιμετωπίσετε κακόβουλο λογισμικό και δεν χρειάζεστε εφαρμογή προστασίας από ιούς.

Αυτό που ήδη υπάρχει προεγκατεστημένο στο κινητό σας είναι υπεραρκετό.

Διακοπή του αυτόματου συγχρονισμού εφαρμογών

pathping

Τα κοινωνικά , οι ειδήσεις, ο καιρός και πολλές άλλες κατηγορίες εφαρμογών έχουν ρυθμιστεί να συγχρονίζονται αυτόματα για να διατηρούνται ενημερωμένες.

Από προεπιλογή, συνδέονται στο δια σχεδόν κάθε 15 λεπτά. Με πάρα πολλές από αυτές τις εφαρμογές εγκατεστημένες, το τηλέφωνό σας σύντομα θα τρίζει κάτω από το βάρος τους.

Ελέγξτε την λειτουργία συγχρονισμού για όλες τις εφαρμογές σας (Λογαριασμοί & συγχρονισμός για το MIUI) και ορίστε την σε μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα, π.χ. κάθε λίγες ώρες ή μία φορά την ημέρα. Ή απλώς απενεργοποιήστε το συγχρονισμό και ενημερώστε τα με μη αυτόματο τρόπο.

Ελέγξτε και εγκαταστήστε τις ενημερώσεις

time 2 update

Κάθε νέα έκδοση του Android προσφέρει βελτιώσεις απόδοσης σε σχέση με την τελευταία, επομένως εάν το τηλέφωνό σας έχει διαθέσιμες ενημερώσεις, θα πρέπει πάντα να τις εγκαθιστάτε.

Φυσικά, δεν ενημερώνουν όλοι οι κατασκευαστές τα τηλέφωνά τους, επομένως αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη την επόμενη φορά που θα προβείτε σε μία νέα αγορά.

Το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις στο Play Store για να βεβαιωθείτε ότι θα λαμβάνετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις.

Πολλές από αυτές τις ενημερώσεις διορθωθούν τα που καταναλώνουν πόρους και εξαντλούν την μπαταρία. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών για να το ρυθμίσετε.

Επανεκκινήστε τακτικά

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Άλλη μία συμβουλή που έχετε χιλιακούσει. Ο απλούστερος και καλύτερος τρόπος για να κρατάτε φρέσκο το Android σας είναι να το επανεκκινείτε τακτικά.

Αυτό βοηθά στην ομαλή λειτουργία του λειτουργικού συστήματος. Δεν χρειάζεται να το κάνετε κάθε μέρα, αλλά μια περιστασιακή επανεκκίνηση θα κάνει θαύματα, ειδικά αν το τηλέφωνό σας αργεί ιδιαίτερα ή αρχίσει να ζεσταίνεται περισσότερο από το κανονικό.

Και αν δοκιμάσετε όλες αυτές τις συμβουλές και διαπιστώσετε ότι τίποτα δεν λειτουργεί, μπορείτε να κάνετε επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Απλώς φροντίστε πρώτα να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας !

Πώς να επιταχύνετε το Android: Προηγμένες συμβουλές
Θέλετε κάτι λίγο πιο προηγμένο; Αν σας αρέσει να εμβαθύνετε σε κρυφές ρυθμίσεις ή αν η συσκευή σας είναι root, τότε έχετε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες να επιταχύνετε το Android.

Επιταχύνετε τα κινούμενα σχέδια

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Το Android είναι γεμάτο με κινούμενα σχέδια που δίνουν στο λειτουργικό σύστημα μια κομψή εμφάνιση και το κάνουν διασκεδαστικό στη χρήση. Μια κρυφή ρύθμιση σάς δίνει τη δυνατότητα να ελέγχετε την ταχύτητα αυτών των κινούμενων εικόνων. Με τη σειρά του, αυτό βελτιώνει την ταχύτητα (ή τουλάχιστον την αντιληπτή ταχύτητα) του τηλεφώνου σας.

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Επιλογές προγραμματιστή ή Ρυθμίσεις > Σύστημα > Για προχωρημένους > Επιλογές προγραμματιστή ή για κινητά MIUI Ρυθμίσεις > Πρόσθετες ρυθμίσεις > Επιλογές προγραμματιστών.

Κάντε προς τα κάτω μέχρι περίπου τη μέση και ορίστε την “κλίμακα κινούμενων σχεδίων παραθύρου”, την “κλίμακα μετάβασης κινούμενων σχεδίων” και την “κλίμακα διάρκειας κινουμένων σχεδίων” σε 0,5x.

Αυτό μειώνει τη διάρκεια των κινούμενων εικόνων στο μισό (μπορείτε να τα απενεργοποιήσετε εντελώς αν θέλετε, αλλά θα είναι ενοχλητικό). Αν δεν μπορείτε να βρείτε τις παραπάνω ρυθμίσεις στο μενού απλά αναζητήστε τις στο πλαίσιο αναζήτησης.

Εάν δεν μπορείτε να δείτε τις επιλογές προγραμματιστή, θα πρέπει πρώτα να τις ενεργοποιήσετε. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σχετικά με το τηλέφωνο ή Ρυθμίσεις > Σύστημα > Σχετικά με το τηλέφωνο και πατήστε το “Αριθμός έκδοση” ( για Xiaomi “Έκδοση MIUI”) επτά φορές για να εμφανιστεί η επιλογή.

Δοκιμάστε μια διαφορετική ROM

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Μια προσαρμοσμένη ROM περιέχει μια πλήρη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android και αντικαθιστά όλο το λογισμικό που ήταν προεγκατεστημένο στο τηλέφωνό σας.

Οι ROM μπορεί να έχουν διαφορετική εμφάνιση ή επιπλέον χαρακτηριστικά ή μπορούν να βελτιστοποιηθούν για απόδοση.

Η εγκατάσταση μιας προσαρμοσμένης ROM είναι μια καλή ιδέα εάν το αρχικό λογισμικό στο τηλέφωνό σας δεν είναι εξαιρετικό. Πολλοί κατασκευαστές γεμίζουν τις συσκευές τους με επιπλέον εφαρμογές και λειτουργίες που τις κάνουν φουσκωμένες, μπερδεμένες και αργές.

Η αντικατάστασή του με μια ROM χωρίς bloat, όπως το LineageOS, μπορεί να σας δώσει μια άμεση ώθηση ταχύτητας.

Κάντε Flash έναν προσαρμοσμένο πυρήνα

android malware

Ο πυρήνας (kernel) διαχειρίζει κάθε αλληλεπίδραση μεταξύ του λογισμικού και του υλικού του τηλεφώνου σας. Οι προσαρμοσμένοι πυρήνες σάς δίνουν τη δυνατότητα να τροποποιήσετε τον τρόπο λειτουργίας του υλικού.

Μπορείτε να αλλάξετε το πόσο γρήγορα ο επεξεργαστής ανέρχεται στην τελική ταχύτητα ή πόσο απασχολημένος πρέπει να είναι προτού ενεργοποιήσει επιπλέον πυρήνες.

Ορισμένοι προσφέρουν ακόμη και ρυθμίσεις ανά εφαρμογή, ώστε να μπορείτε να έχετε τη συσκευή να λειτουργεί με τη μέγιστη ισχύ όταν παίζετε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι και να επιστρέψετε στο κανονικό μόλις βγείτε από αυτό.

Πώς να επιταχύνετε το Android: Τι να αποφύγετε
Εκτός από τις παραπάνω αποτελεσματικές συμβουλές, υπάρχουν μερικές κοινές ιδέες για την  ενίσχυση της ταχύτητας που όμως δεν λειτουργούν. Να είστε προσεκτικοί με οποιαδήποτε εφαρμογή που ισχυρίζεται ότι μπορεί να επιταχύνει το τηλέφωνό σας.

Task Killers

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Τα Task killers είναι από τα πιο δημοφιλή βοηθητικά προγράμματα στο Play Store, ωστόσο είναι εντελώς άχρηστα. Στην πραγματικότητα, μπορούν να κάνουν το τηλέφωνό σας πιο αργό.

Ένα task killer κλείνει τις εφαρμογές παρασκηνίου για να ελευθερώσει τη μνήμη RAM. Λειτουργεί με την ιδέα ότι η ελεύθερη μνήμη RAM βελτιώνει την απόδοση, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Το Android έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τις εφαρμογές στη μνήμη RAM, ώστε να μπορεί να τις επαναφέρει γρήγορα. Και επιπλέον κλείνει έξυπνα τις εφαρμογές αυτές όποτε χρειάζεται να ελευθερώσει επιυς πόρους.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ορισμένες διαδικασίες εφαρμογών θα ξεκινήσουν ξανά μόλις τερματιστούν, επειδή έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούνται στο παρασκήνιο. Αυτό το συνεχές σταμάτημα και εκκίνηση θα επιβραδύνει το τηλέφωνό σας πολύ περισσότερο από ό,τι αν απλώς αφήσετε το Android να κάνει τη δουλειά του.

Κλείσιμο εφαρμογών

Για τον ίδιο λόγο, δεν πρέπει να κλείνετε μη αυτόματα τις εφαρμογές σας. Και πάλι, το Android το διαχειρίζεται αυτόματα. Εάν το Android χρειάζεται να ελευθερώσει πόρους, θα κλείσει όσες εφαρμογές δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και κάποια ώρα.

Αν όχι, αφήστε τις ήσυχες. Η διατήρησή τους στη μνήμη θα έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση, είτε στην απόδοση είτε στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ακόμα καλύτερα, βοηθά να κάνετε τις εφαρμογές σας να φορτώνουν πιο γρήγορα την επόμενη φορά που θα τις χρειαστείτε.

Χρήση ενισχυτών ταχύτητας ή ανασυγκρότησης

overclock power

Ενώ προσπαθούμε να αποφύγουμε τις γενικεύσεις, είναι ασφαλές να πούμε ότι πρέπει ότι οποιαδήποτε εφαρμογή που δεν απαιτεί root και υπόσχεται να βελτιώσει την απόδοση του τηλεφώνου σας θα πρέπει να μην την πιστέψετε.

Αυτό περιλαμβάνει ενισχυτές της RAM, ενισχυτές ταχύτητας καρτών SD και οποιοδήποτε άλλο σχετικό μπορείτε να βρείτε στο Play Store.

Λειτουργούν σπάνια, είναι συχνά γεμάτες με ιδιαίτερα παρεμβατικές και μπορούν πραγματικά να επιβραδύνουν το τηλέφωνό σας.

Επίσης, μην χρησιμοποιείτε εφαρμογές ανασυγκρότησης για Android. Το τηλέφωνό σας δεν χρειάζεται ανασυγκρότηση καθώς χρησιμοποιεί μνήμη flash και δεν επηρεάζεται από κατακερματισμό.

Όλοι οι μηχανισμοί ανασυγκρότησης τηλεφώνου στο Google Play δεν θα κάνουν το τηλέφωνό σας να λειτουργεί πιο γρήγορα. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Στη χειρότερη, μπορεί να είναι εφαρμογές απάτης.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Android,speed up,smartphone,τηλέφωνο,ταχύτητα,ενισχυτής

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).