Διαδικτυακές πυραμίδες, εθισμός και το δικαίωμα στην τεμπελιά. Στις στάχτες της διαδικτυακής πυραμίδας Wind Media που μόλις κατέρρευσε, κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν μία νέα απάτη. Κάντε εγγραφή και θα σας δώσουμε τα λεφτά της Wind Media πίσω.
Και ενώ κάποιες χιλιάδες Έλληνες κλαίνε τα χρήματα που χάσανε στην πυραμίδα Wind Media κυνηγώντας το εύκολο κέρδος, κάποιοι συμπολίτες μας τους προτρέπουν να εγγραφούν σε μία άλλη διαδικτυακή πυραμίδα, με την υπόσχεση να πάρουν πίσω τα λεφτά που είχαν στην Wind Media.
Για να είμαστε ειλικρινείς δεν περιμέναμε ότι τόσο πολύς κόσμος θα άκουγε την παραπάνω είδηση και θα ρώταγε αν είναι αλήθεια. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε την παντελή έλλειψη λογικής σκέψης. Είναι ο εθισμός του γρήγορου κέρδους; Είναι το δικαίωμα στην τεμπελιά; Και το μυαλό του παίκτη βλέπει ότι καθιστός και με λίγα κλικς θα βγάλει εύκολα τα προς το ζην.
Table of Contents
Τι είναι η πυραμίδα και το σχήμα Πόντσι
Η πυραμίδα εκτός από το γνωστό γεωμετρικό σχήμα είναι και μία απατηλή τεχνική ανάπτυξης και εύρεσης νέων επενδυτών, που εφαρμόζεται μόνο από απατεώνες σε οικονομικά “παιχνίδια”.
Η πυραμίδα ουσιαστικά αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις. Φανταστείτε τον πρώτο που ξεκινάει ένα “παιχνίδι” πυραμίδας να βρίσκεται στην κορυφή της και κάθε σειρά επενδυτών να βρίσκεται μία θέση πιο κάτω.
Όσο κατεβαίνετε τόσο περισσότερους επενδυτές βρίσκετε στο ίδιο επίπεδο. Ο όρος «Σχήμα Πόντσι» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών. Ο όρος “Σχήμα Πόντσι” πήρε την ονομασία του από τον Τσαρλς Πόντσι, ένα Αμερικάνο απατεώνα, Ιταλικής καταγωγής, που ουσιαστικά ήταν και ο εφευρέτης της πυραμίδας.
Ο Πόντσι έπεισε αρκετούς Αμερικάνους να επενδύσουν ό,τι ποσό ήθελαν σ’ αυτόν, με τη δέσμευση ότι θα είχαν κέρδος 50% επί του ποσού που είχαν επενδύσει, κάθε 90 ημέρες. Πλήρωνε τους πρώτους με τα λεφτά που έβαζαν όσοι εισέρχονταν σ’ αυτή την “πυραμίδα”, με αποτέλεσμα να πεισθούν όλοι ότι είναι μια κερδοφόρος επένδυση. Το σχήμα κατέρρευσε τον Αύγουστο του 1920, έπειτα από δημοσίευμα της εφημερίδας “The Boston Globe”. Μέχρι τότε, ο Πόντσι εισέπρατε περίπου 200.000 δολάρια την ημέρα από “επενδυτές” που προσπαθούσαν να ανέβουν στο “τρένο” των κερδών.
Η απάτη αποκαλύφθηκε και ο Πόντσι καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση. Βγήκε οριστικά από τη φυλακή το 1934 και απελάθηκε στην Ιταλία.
Η βασική ιδέα του σχήματος Πόντσι (και ουσιαστικά της πυραμίδας) ήταν ότι μπορούσε να πάρει χρήματα από το άτομο #1 και να του πει ότι θα του δώσει έναν υψηλό τόκο για τα χρήματά του, αν αυτός έφερνε στην πυραμίδα άλλους 4 επενδυτές (ή 6 ή και 8, αναλόγως τους κανόνες). Όταν τα άτομα #2, #3, #4, #5 που έφερνε ο #1, έδιναν χρήματα στον Πόντσι, ο Πόντσι έπαιρνε μέρος αυτών των χρημάτων και τα έδινε στο άτομο #1, επομένως εκπλήρωνε την υποχρέωση να του δώσει έναν υψηλό τόκο.
Όταν ερχόταν το άτομο #6 (που το έφερνε ο #2), ο Πόντσι έπαιρνε μέρος αυτών των χρημάτων για να πληρώσει το άτομο #2, επομένως και πάλι εκπλήρωνε την υποχρέωσή του. Αν δεν υπήρχε #6, τότε ο Πόντσι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους στο #2. Υπάρχει επίσης και μια φράση γνωστή ως “Robbing Peter to pay Paul” (δηλαδή κλέβοντας το Πέτρο για να πληρώσεις τον Παύλο) η ερμηνεία της οποίας θα μας βοηθούσε να αντιληφθούμε που στηρίζεται μια αντίστοιχη απάτη.
Όταν τα χρέη λοιπόν οφείλονται και τα χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις είναι ελλιπή, είτε λόγω της κακής τύχης ή εκούσιας κλοπής, οι οφειλέτες συχνά κάνουν τις πληρωμές τους με δανεισμό ή κλέβουν από άλλους επενδυτές που έχουν.
Έτσι η εξόφληση του παλιού χρέους γίνεται μέσω της δημιουργίας νέου γεγονότος που μακροπρόθεσμα δημιουργεί μια τεράστια αλυσίδα χρεών-επενδυτών που εγκυμονεί το κίνδυνο της διακοπής της αλυσίδας λόγω έλλειψης νέων κρίκων (περιορισμός στον αριθμό των επενδύσεων ή και στην εισροή νέων κεφαλαίων). Ελπίζουμε να αντιλαμβάνεστε ότι όλες οι πυραμίδες τελικά καταρρέουν αφήνοντας τεράστια χρέη.
Τι γίνεται με την Wind Media
Η Wind Media δεν διαφέρει πολύ με την παραπάνω αλυσίδα. Πρόκειται για μία διαδικτυακή πυραμίδα που είχε σαν στόχο να σας δίνει ένα υπέρογκο ποσό αν “αγοράζατε” ένα πακέτο και κάνατε like σε συγκεκριμένα profil στα social media. Το κέρδος μάλιστα ήταν 5000%. Η πυραμίδα αυτή κατέρρευσε πρόσφατα αφήνοντας φέσια σε τουλάχιστον 10.000 Έλληνες.
Όμως ενώ είναι γνωστό το παιχνίδι της πυραμίδας, τι είναι αυτό που σπρώχνει τους χρήστες να δώσουν τα χρήματά τους; Ο τζόγος; Η απαξίωση της πραγματικής εργασίας; Η τεμπελιά; Το γρήγορο κέρδος σε ένα γρήγορο κόσμο; Είναι μάλλον θέμα της ψυχολογίας, αλλά ότι και να είναι φαίνεται ότι δεν έχει τελειώσει και ούτε πρόκειται.
Στη σελίδα της Wind Media στο facebook, που παραδόξως ακόμα δουλεύει, υπάρχουν πολλοί χρήστες που αναφέρουν ότι αν κάνετε εγγραφή σε μία νέα πυραμίδα, την aure.vip, αυτή θα σας δώσει πίσω τα χρήματα (!!!) που είχατε στο εικονικό πορτοφόλι της Wind Media.
Αν αναρωτιέστε αν είναι αλήθεια ή ψέμα, θα σας συμβουλεύαμε να επισκεφτείτε ένα εξειδικευμένο κέντρο απεξάρτησης. Ή κατ’ ελάχιστο ένα ψυχολόγο.
Πυραμίδες και διαδίκτυο
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τέτοιου είδους σχήματα, και διαβάζοντας αναφορές φανατικών χρηστών στην σελίδα της Wind Media στο Facebook, διαπιστώσαμε ότι εκεί έξω στο αχανές internet, κυκλοφορεί μία τεράστια ποσότητα από πυραμίδες. Άλλες σοβαροφανές και άλλες πραγματικά αστείες.
Βρέθηκαν σελίδες όπως οι: hsad2838.com, 5billionsales.com, share.rechestsite.com/Rechest/, 100239.com, gsmedia.cc, dfbbk.com, unique-api.uniquemetau.com/uniquemeta/, και άλλα πολλά.
Μας έκανε εντύπωση ότι οι περισσότερες από τις παραπάνω ιστοσελίδες έχουν μία ενιαία αρχική οθόνη με ελάχιστες παραλλαγές στα χρώματα. Άρα υποψιαζόμαστε ότι κάπου εκεί έξω κυκλοφορεί ένα έτοιμο script για πυραμίδα, το οποίο το στήνεις σε ένα linux server και έχεις online την δική σου διαδικτυακή πυραμίδα, χωρίς πολλές – πολλές γνώσεις πληροφορικής.
Μάλιστα σε μερικές από αυτές (όπως στις share.rechestsite.com/Rechest/ και unique-api.uniquemetau.com/uniquemeta/) όταν πήγαμε ένα φάκελο πίσω είδαμε την αρχική εικόνα του CentOS. Οι admins δεν είχαν φροντίσει ούτε τα στοιχειώδη, προφανώς μη γνωρίζοντας πως να στήσουν σωστά ένα site.
Internet και παρανομία
Είναι περίεργο πάντως πως και δεν έχουν επιληφθεί οι αρχές των χωρών για να διακόψουν αυτές τις δραστηριότητες, την στιγμή μάλιστα που δεν είναι στο Dark Web αλλά στο www.
Η πυραμίδα είναι μία ξεκάθαρη απάτη, αλλά δεν έχουμε ακούσει ποτέ ότι η Ελληνική Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή οι αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων χωρών να έκλεισαν μία τέτοια ιστοσελίδα και να συνέλαβαν τους διαχειριστές της.
Αντίθετα ακούμε συνέχεια για συλλήψεις για πειρατεία σε μουσική και ταινίες, για κλείσιμο σελίδων με υπότιτλους, για κυνήγι μαγισσών σε warez, torrents κλπ. Δεν είναι λίγο περίεργο;
—–
Ευχαριστούμε θερμά τον αναγνώστη του iGuru Δημήτρη Γ. για την υπόδειξη του θέματος αυτού και την βασική πηγή της έρευνας.
Όταν ξεκίνησε το “έργο” του ο Ponzi, ήταν τα πρώιμα χρόνια εκείνων που έφεραν το κραχ του χρηματιστηρίου του 1929. Τότε δηλαδή που στις ΗΠΑ επικρατούσε α) οργασμός οικοδομικών εργασιών β) τεράστια ανισότητα μεταξύ των απολαβών (μισθών) των εργατών και των εσόδων εκείνων που ονομάστηκαν πρωτεργάτες στο κτίσιμο των ΗΠΑ με την μορφή που τις ξέρουμε σήμερα και γ) οι πρώτες σπίθες εκείνου που αργότερα ονομάστηκε “σχολή του Σικάγο” με πιο γνωστό εκπρόσωπό της τον Μίλτον Φρίντμαν.
Η φτώχεια, η κακουχίες, οι ανασφάλιστες εργασίες, το “βοήθα με φτωχέ μη γίνω σαν κι εσένα” ήταν τα καθημερινά δεδομένα σε μια κοινωνία που προσπαθούσε να επιβιώσει. Δηλαδή, η περίοδος είχε όλα τα “εχέγγυα” για να βρει πρόσφορο και εύφορο έδαφος ο κάθε κακόψυχος απατεώνας για να ξεγελάσει αδύναμους (οικονομικά και διανοητικά) που ήθελαν να βγάλουν “5 φράγκα ακόμη”.
Τα ίδια συνέβησαν για να μη τα πολυλογώ και την χρονική περίοδο 2008-2009 πάλι στις ΗΠΑ όταν ο “απόγονος” του Ponzi, ο Μπέρνι Μέιντοφ, σε καιρούς α) άκρατου καπιταλισμού και οικονομικών “ευκαιριών” και β) τεράστιου ανοίγματος της ψαλίδας ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, έστησε τη νέα, δική του πυραμίδα.
Με αυτά ως τρανταχτές περιπτώσεις παραδειγμάτων προς αποφυγή, ερχόμαστε στα καθ’ ημάς όπου, αν είχαν την τύχη να ζουν και να έχουν την έδρα τους οι Ponzi και Μέιντοφ, τότε, αφού θα αποκαλύπτονταν οι απάτες τους, θα έκαναν και από μια δωδεκάδα μηνύσεις και αγωγές για συκοφαντική δυσφήμιση σε όποιον φώναζε : κλέφτης.
Και όχι μόνο θα έκαναν μηνύσεις και αγωγές, αλλά θα είχαν και “δικούς τους” δικαστές, ανακριτές, εισαγγελείς που, όχι μόνο δεν θα πέταγαν τις μηνύσεις τους στο καλάθι των αχρήστων, αλλά αντιθέτως θα έτρεχαν για 10-11 χρόνια των “κατηγορούμενο” στα εδώλια του κατηγορουμένου, ακόμη και μετά από την διάλυση της πυραμίδας και ο “κατηγορούμενος” θα πάλευε όλα αυτά τα χρόνια α) να αντέξει β) να αντιληφθεί πως είναι δυνατό να κατηγορείται για μια υπόθεση που έγινε πανταχόθεν γνωστή ως απάτη και γ) να αθωωθεί. Όχι να κερδίσει, αλλά να αθωωθεί !
Μια τέτοια περίπτωση έχω ζήσει κι εγώ με την τράπεζα που, αφού καταστράφηκε και μπήκε στα κεφάλαια της το ΤΧΣ, εξακολουθούν και “τρέχουν” δίκες (μια ακόμη) όπου επιχειρώ να μεταφέρω στους δικαστές πως “από εδώ εγώ που σας αποκάλυψα την απάτη και από εκεί ως κατήγοροί μου αυτοί που την έκαναν”.
Το αναφέρω αυτό αγαπητοί iguru, Δημήτρη Γ. και Δημήτρη που μισείς τις Δευτέρες διότι εκφράζεις την απορία πως γίνεται η Δίωξη να μην ασχολείται με τέτοια θέματα, όταν κυνηγάει τα .srt και τα .tor
Η απάντηση είναι απλή αγαπητοί μου φίλοι και ονομάζεται μονολεκτικά “φιλευθερισμός” ή “δύναμη του πλούτου απ΄ όπου κι να προέρχεται” ή “κτηνωδία καπιταλισμού” κλπ κλπ
Τέλος, το ότι την “πάτησαν” χιλιάδες Ελλήνων με την απάτη, δεν είναι γεγονός που έτυχε. Είναι γεγονός πως “πέτυχε” η κοινωνική αμορφωσιά που έχτισαν οι πατρίκιοι επί σειρά ετών σε βάρος της Ελληνικής μάζας. Όπως “πέτυχε” και την ακραία αναδιανομή πλούτου (πάντοτε από τον φτωχό προς τον ζάμπλουτο της ελίτ) που δημιούργησαν με “νόμους” οικονομισάριοι, όπως πέτυχε και ο εκμηδενισμός του φρονήματος και της δημιουργικής σκέψης των Ελλήνων, δημιουργώντας ξανά την “τάση” σε κάθε μορφής αδύναμους που περιγράφεται με το : άρπαξε να έχεις και κλέψε για να φας … Όπως δημιούργησε και την “τάση” της έκρηξης της πορνείας, του τζόγου, των ναρκωτικών, των ψυχώσεων.
Κλείνοντας θα διευκρινίσω τη λέξη “ψόφος” που αναφέρω στον τίτλο του σχολίου μου.
Δεν κρύβω πως μέχρι πριν από ελάχιστα χρόνια λυπόμουν, πάλευα να βάλω μυαλό σε όσους μπορούσα, προσπαθούσα να ξυπνήσω συνειδήσεις και να ελευθερώσω το πνεύμα όσων έβλεπα να πέφτουν …
Πλέον, δυστυχώς, ασχολούμαι μόνο με επίπεδα που έχει νόημα η συζήτηση έστω και αν υπάρχουν αντίθετες απόψεις και σε όσους διαλύονται από ηλιθιότητα τους ή από επιθυμία για κέρδος τζόγου αναφέρω μόνο το “ψόφος”.
Ξέρω πως δεν κάνω καλά, ξέρω πως σκλήρυνα. Όμως δεν έχω άλλη όρεξη και αντοχή για αν ακούω δοκησισοφίες, ευφυολογήματα και εικασίες ατόμων που ΔΕΝ θέλουν να σηκωθούν από τα τραπέζια του τζόγου ή της μπύρας ή των ευχολογίων δια μέσω του facebook ή των τηλεοπτικών σκουπιδιών. Ατόμων που δεν έχουν πλέον ίχνος αξιοπρέπειας και εντιμότητας.
Γιώργος Θ. Κανελλάκης