Κινέζοι επιστήμονες διδάσκουν μαϊμούδες να παίζουν Pac-Man

“Τι μπορούν να μάθουν οι επιστήμονες μαθαίνοντας δύο πιθήκους να παίζουν ;” ρωτάει η South China Morning Post.

“Φαίνεται ότι μπορούν να μάθουν αρκετά, σύμφωνα με ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών”.pac man

Μια ομάδα νευροεπιστημόνων από την ακαδημία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε το κλασικό βιντεοπαιχνίδι για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο έπαιρναν αποφάσεις τα πρωτεύοντα θηλαστικά.

Το αποτέλεσμα ήταν η πρώτη μελέτη αυτού του είδους που έδειξε ότι οι πίθηκοι ήταν σε θέση να διαμορφώσουν στρατηγικές για να απλοποιήσουν ένα περίπλοκο έργο.

“Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη ποσοτική μελέτη που δείχνει ότι τα αναπτύσσουν και χρησιμοποιούν στρατηγικές για την επίλυση προβλημάτων”, δήλωσε στο Twitter ο Yang Tianming, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο peer-reviewed επιστημονικό περιοδικό eLife τον περασμένο μήνα.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να καταλήξουν σε ένα στατιστικό μοντέλο για να μάθουν εάν η συμπεριφορά του πιθήκου μπορούσε να αναλυθεί σε ένα σύνολο στρατηγικών…

  TikTok για Ευρώπη: προσωπικό στη Κίνα έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας

Οι πίθηκοι εκπαιδεύτηκαν στη συνέχεια να χρησιμοποιούν ένα joystick για να κινούν τον Pac-Man γύρω από έναν λαβύρινθο. Μάζευαν σφαιρίδια και απέφευγαν τα φαντάσματα. Οι πίθηκοι κέρδιζαν χυμό φρούτων σαν ανταμοιβή αντί να κερδίζουν πόντους.

Ο Yang και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι οι πίθηκοι κατανοούσαν τα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού επειδή έτειναν να επιλέγουν την κατεύθυνση με τις μεγαλύτερες ανταμοιβές και ήξεραν πώς να αντιδρούν στα φαντάσματα με διαφορετικούς τρόπους…

Το πιο σημαντικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι υιοθέτησαν μια ιεραρχική λύση για το παιχνίδι Pac-Man χρησιμοποιώντας μια κυρίαρχη στρατηγική και εστιάζοντας μόνο σε ένα υποσύνολο πτυχών του παιχνιδιού κάθε φορά.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη ήταν σημαντική επειδή ήταν ποσοτική και εξέτασε πολύπλοκες εργασίες… Τα ευρήματα της μελέτης άνοιξαν το δρόμο για περαιτέρω κατανόηση των νευρικών μηχανισμών που κρύβονται πίσω από εξελιγμένες γνωστικές λειτουργίες.

Επιπλέον, το να μαθαίνεις πιθήκους να παίζουν Pac-Man έχει πλάκα….

pac-man,pac-man games,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


9  +  1  =