Κύπρος – Hackers 1-1. Πάμε στα πέναλτυ

Οι αστυνομικές αρχές της Κύπρου κατάσχεσαν τον server των hackers με τον οποίο είχαν παραβιάσει την Ανοικτό πανεπιστήμιο και το Κτηματολόγιο. Αύριο δημοσιοποιούνται τα κλεμμένα data, αν η Κυβέρνηση δεν πληρώσει 100.000 ευρώ.

hacker

Κύπρος – Hackers 0 -1
Μία ομάδα hackers με το όνομα Medusa κατάφερε και παραβίασε τον Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Κτηματολόγιο της Κύπρου τον Μάρτιο του 2023. Από εκεί οι hackers κατάφεραν να αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα χρηστών.

Δημοσιοποίησαν ένα μέρος αυτών στο dark web και εκβιάζουν την Κυπριακή Κυβέρνηση να τους καταβάλει το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ σε κρυπτονομίσματα ως λύτρα, ώστε να τους παραδώσουν τα δεδομένα και να μην τα βγάλουν στον αέρα. Η προθεσμία των Hackers λήγει αύριο.

Κύπρος – Hackers 1 – 1
Όμως εχθές η Κυπριακή αστυνομία κατάφερε να εντοπίσει και να κατασχέσει τον server που χρησιμοποίησαν οι hackers για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους.

Ο προϊστάμενος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αντρέας Αναστασιάδης, δήλωσε ότι ο server βρισκόταν σε τρίτη χώρα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αρχές εκεί τους τον παρέδωσαν, κατόπιν αιτήματός τους. Στον server βρέθηκε λίστα με πιθανούς μελλοντικούς στόχους των χάκερ που περιλάμβαναν τόσο Οργανισμούς και εταιρείες της Κύπρου όσο και του εξωτερικού.

Στα πέναλτυ
Σύμφωνα με την Αστυνομία, αύριο Πέμπτη, που λήγει η προθεσμία των hackers, είναι ορατό το ενδεχόμενο η ομάδα διαδικτυακών εισβολέων με την ονομασία «Medusa» να υλοποιήσει την απειλή της και να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, η Κυπριακή Δημοκρατία παρέμεινε πιστή στην πάγια τακτική της και δεν κατέβαλε λύτρα στους χάκερ.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι βάσει προϊστορίας η συγκεκριμένη συμμορία υλοποιεί την απειλή της όπου δεν ικανοποιείται οικονομικά.

Ενημερωτικά, δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί η Κύπρος λόγω ελλιπών μέτρων προστασίας . Πριν καιρό είχε παραβιαστεί το αεροδρόμιο τους.

Σημείωση: Ευχαριστούμε την Chrysa Koukouletsou για την υπόδειξη της είδησης.

hackers,Medusa,Κύπρος

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).