Γνωρίστε την φωτογραφία 360 μοιρών

Η φωτογραφία τα τελευταία χρόνια με την βοήθεια της ς έχει αλλάξει πολύ. Στην ορολογία αυτής έχουν προστεθεί οι λέξεις 3D και 360 μοίρες. Σε αυτό το άρθρο θα περιγράψουμε τα βασικά μίας 360 μοιρών φωτογραφίας (και φυσικά βίντεο) καθώς και κάποιες βασικές αρχές για το πως μπορείτε να τραβήξετε φωτογραφίες με αυτή τη καταπληκτική νέα μορφή απεικόνισης.

φωτογραφία

Ουσιαστικά υπάρχουν δύο τρόποι για να πάρετε μια φωτογραφία 360º: 1) με ένα πολύ ευρυγώνιο φακό ή ένα ζευγάρι φακών και 2) με τη λήψη πολλών φωτογραφιών μαζί και συρραφή αυτών.

Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί μια σειρά από φωτογραφικές μηχανές που έχουν σούπερ ευρυγώνιους φακούς των 180º μοιρών, δηλαδή με οπτική γωνία μεγαλύτερη από ό, τι μπορείτε να δείτε ακόμα και με το ανθρώπινο (στους ​​περισσότερους ανθρώπους ανέρχεται σε περίπου 160º-170º). Φωτογραφικές μηχανές, όπως η Kodak SP360, για παράδειγμα, έχουν ένα ενιαίο σούπερ ευρυγώνιο φακό στην κορυφή της φωτογραφικής μηχανής, ο οποίος παίρνει 360º οριζόντια και περίπου 214º κατακόρυφα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες που λείπουν στο κάτω μέρος της ς, όπου βρίσκεται το σώμα της φωτογραφικής μηχανής.

Ο τρόπος για να πάρετε μια πραγματική 360º x 360º εικόνα που καταγράφει όλο το οπτικό πεδίο είναι να έχετε δύο φακούς πλάτη με πλάτη, όπως η Samsung Gear 360. Οι φακοί αναδιπλώνονται γύρω από την κάμερα παρέχοντας μια, ως επί το πλείστον, ανεμπόδιστη θέα. Προφανώς το τρίποδο ή το πρόσωπο που έχει την κάμερα είναι επίσης στο πλάνο.

Μόλις τραβήξετε φωτογραφίες ή βίντεο με αυτές τις κάμερες, μπορείτε να τις δείτε σε ένα τηλέφωνο ή σε ένα υπολογιστή. Προφανώς σε ένα τηλέφωνο μπορείτε να δείτε όλη την εικόνα μετακινώντας το τηλέφωνο γύρω σας, αφού τα σύγχρονα smartphones φέρουν ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα και γυροσκόπια για τον προσανατολισμό τους.

Μπορεί να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό αν βάλετε το τηλέφωνο σε ένα VR ​​ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κεφάλι σας για να κοιτάξετε γύρω σας.

Τέλος υπάρχουν προηγμένες επιλογές αν χρησιμοποιήσετε δίδυμες κάμερες, όπως η Brahma Duet από την Brahma360.com , η οποία εξειδικεύεται σε 3D τυπωμένες βάσεις, ειδικές για να προσαρμόζονται φακοί καθώς και ειδικό λογισμικό για να συγχρονίσετε τις κάμερες σας και να συρράψετε τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο.

Η δεύτερος τρόπος, που είναι και πιο οικονομικός και πιο επαγγελματικός, για να δημιουργήσετε εικόνες 360 μοιρών είναι με τη λήψη πολλαπλών εικόνων με μία φωτογραφική μηχανή σε ένα τρίποδο και συρραφή τους μαζί με ειδικό λογισμικό, όπως το Hugin. Αυτό βέβαια είναι πολύ επίπονη εργασία. Θα πρέπει να πάρετε τις εικόνες κάνοντας έναν κύκλο, περιστρέφοντας δηλαδή την κάμερα και να διασφαλίσετε ότι όλες οι εικόνες επικαλύπτονται. Είναι πολύ ενοχλητικό και χρονοβόρο, πράγμα που εγείρει το ερώτημα, γιατί θα το κάνεις με αυτόν τον τρόπο, όταν μπορείτε να το κάνεις με ένα κλικ και μια κάμερα που έχει ένα φακό 360º μοιρών;

Για αρχή, η ανάλυση της τελικής εικόνα θα είναι πολύ, πολύ υψηλότερη από ό,τι μπορεί να αποδώσει μία φωτογραφική μηχανή με φακό 360º και μπορείτε επίσης να κάνετε και τεχνικές φωτογραφίες, όπως να πάρετε εικόνες υψηλού δυναμικού εύρους 360 μοιρών με νατουραλιστικό φωτισμό για 3D γραφικά.

Η πιο προηγμένη έκδοση της παραπάνω τεχνολογίας είναι να πάρετε πολλαπλές κάμερες και να τις τοποθετήσετε σε μία θήκη, και συρράψετε τις φωτογραφίες μαζί. Η συρραφή γίνεται με ειδικό λογισμικό, το οποίο συγχρονίζει επίσης τις κάμερες να λαμβάνουν τις εικόνες ταυτόχρονα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτές τις θήκες για να κινηματογραφήσετε με πολύ υψηλή ανάλυση ένα VR βίντεο.

Συμπερασματικά:
Η φωτογραφία 360 μοιρών είναι μία καταπληκτικό κορυφαία τεχνολογία απεικόνισης και εξακολουθεί να αναπτύσσεται μέχρι και σήμερα, ακόμα και αν υπάρχουν ήδη πολλά εμπορικά προϊόντα που την καλύπτουν. Επειδή συνδυάζει και hardware αλλά και software, υπάρχουν τεχνικές λύσεις και υλικό για όλα τα βαλάντια. Για τους ερασιτέχνες του είδους μπορείτε να δοκιμάσετε με μία μόνο ψηφιακή κάμερα, που φανταζόμαστε ότι την έχετε ήδη, και την υπόλοιπη να την κάνει το λογισμικό.
Άλλωστε στην φωτογραφία μεγάλο μέρος της επιτυχίας έχει το θέμα και η χρονική στιγμή. Γιαυτό άλλωστε με λίγα μόνο χρήματα μπορεί κάποιος να δημιουργήσει αριστουργήματα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).