Linux: Που οφείλεται η αύξηση του μεριδίου της αγοράς;

Κάτι περίεργο συνέβη το τελευταίο διάστημα. Το Linux μόλις είδε το μερίδιό του στην αγορά να διπλασιάζεται. Σύμφωνα με το NetMarketShare, το μερίδιο του λειτουργικού συστήματος στα desktops, αυξήθηκε από ένα περίπου 2,5% που είχε τον Ιούλιο, σε ένα 5% το Σεπτέμβριο.

Σημαντική αύξηση δεν λέω, αφού το Linux φέρεται να φτάνει τον εμβέλεια του MacOS, που διαθέτει το 6,29% της αγοράς.

LinuxΠριν δούμε τα στοιχεία, αξίζει να μιλήσουμε λίγο για το NetMarketShare. Είναι μια από τις υπηρεσίες γιατί έχει αρκετούς αντιπάλους, όπως τις StatCounter, Clicky και W3Counter, που προσπαθούν να κατανοήσουν το κατακερματισμένο υπολογιστικό τοπίο.

Η μεθοδολογία του είναι αρκετά απλή. Εξετάζει τα αρχεία των επισκεπτών από κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες ιστότοπους, καταγράφοντας εκατοντάδες εκατομμύρια (αν όχι δισεκατομμύρια) επισκέψεις σελίδων, προκειμένου να καθορίσει ποιο λειτουργικό σύστημα και ποιο πρόγραμμα περιήγησης χρησιμοποιούν οι χρήστες.

Ενώ σίγουρος για το ότι τα δεδομένα που διαθέτει η υπηρεσία είναι πάρα πολλά, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω αν τα αποτελέσματα είναι 100 τοις εκατό ακριβή και αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Όπως σε κάθε δημοσκόπηση, εξετάζει ένα δείγμα και εξάγει ευρύτερες τάσεις από αυτό.

  Microsoft IT Innovation Series Teaser

Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό, την τάση και ας δούμε τι μπορεί να συνέβη το τελευταίο διάστημα.

Εδώ θα μιλήσουμε για το Chromebook. Το λειτουργικό σύστημα που λειτουργεί σε όλα τα Chromebooks, είναι το ChromeOS, που βασίζεται στο Linux.

Ο Σεπτέμβριος είναι λοιπόν ο μήνας που ξεκινούν τα σχολεία, και όπως γνωρίζουμε η Google προωθεί τα Chromebooks στην εκπαίδευση. Είναι πολύ βοηθητικά για τους αρχάριους, και ένα πλήρες σύστημα κοστίζει γύρω στα 200 δολάρια.

Το ChromeOS είναι επίσης εύκολο στη διαχείρισή του από τεχνική άποψη. Είναι κλειδωμένο σαν το Fort Knox, και χάρη στο σχεδιασμό του, αφαιρεί πολλούς από τους τεχνικούς πονοκεφάλους που έρχονται με τα Windows. Οι τεχνικοί δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την εγκατάσταση μεγάλων ενημερώσεων σε ολόκληρο το σχολείο ή για το ότι κάποιος έφηβος κατέβασε κατά λάθος ransomware.

Μπορούμε να εξηγήσουμε την αύξηση των χρηστών του Linux με μια μεγάλη αύξηση στη χρήση του ChromeOS, που συμπίπτει με την έναρξη του σχολικού έτους; Μπορεί.

  TikTok Ελευθερία λόγου, καπιταλισμός και Coca-Cola για όλους

Αλλά και πάλι μπορεί και όχι. Τα περυσινά στατιστικά στοιχεία από την ίδια περίοδο το 2015 και το 2016, δεν εμφανίζουν παρόμοια άνοδο.

Προχωρώντας, θα ήθελα να πιστεύω ότι το Linux έχει διπλασιαστεί οργανικά τον τελευταίο μήνα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι και τόσο ρεαλιστικό, αφού μεγάλες διανομές του Linux που στοχεύουν κοινό των Windows, μετά από τόσο καιρό δεν έχουν καταφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Οι φίλοι του Linux μέχρι σήμερα έχουν δώσει τεράστιες μάχες για το “έτος της επιφάνειας εργασίας του Linux” αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει γίνει ένα πολύ κουραστικό κλισέ. Θα ήθελα βέβαια πολύ να συμβεί, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα συμβεί τώρα, το 2017.

Έτσι οι χρήστες του ChromeOS, φαίνεται να είναι η πιο επικρατούσα θεωρία για την άνοδο του Linux.

Φυσικά υπάρχει πάντα η θεωρία των λάθος δεδομένων από το NetMarketShare. Ποιός ξέρει; Εσείς τι λέτε;

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


7  +  2  =