Linux και Open Source: μεγάλες δημοσιεύσεις το 2018

Το 2018 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για το Linux και το Open Source. Παράλληλα θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν και μια από τις χειρότερες χρονιές τους. Οι πέντε κορυφαίες δημοσιεύσεις για το Linux μέσα στο 2018 θα σας αφήσουν να αποφασίσετε:

Linux Open Source

Spectre – Meltdown

Τον περασμένο Ιανουάριο υπήρχαν πολλοί εξαντλημένοι και θυμωμένοι προγραμματιστές του πυρήνα του Linux, γιατί ένα θεμελιώδες λάθος σχεδιασμού στα chip προκάλεσε στο Linux και όλα τα λειτουργικά συστήματα που χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel μεγάλα προβλήματα ασφάλειας τα γνωστά μας Spectre και Meltdown.

Η άρνηση της Intel να αφήσει τους προγραμματιστές να εργάζονται ανοιχτά μεταξύ τους οδήγησε σε τεράστιες καθυστερήσεις στην επίλυση των προβλημάτων. Ο Greg Kroah-Hartman, διαχειριστής του πυρήνα του Linux, εξήγησε: “Όταν έχουμε ένα σφάλμα ασφαλείας του πυρήνα, θέλουμε τους σωστούς ανθρώπους, δουλεύουμε με τις διανομές για την δημιουργία ενημερώσεων. Αυτή τη φορά δεν έγινε έτσι. Η Intel υποστήριξε την SUSE, υποστήριξε την Red Hat, και την Canonical, ενώ στην Oracle και σε εμάς δεν είπαν τίποτα.”

Ο Linus Torvalds, κύριος προγραμματιστής του Linux, πρόσθεσε ότι με τα “ζητήματα ασφάλειας που δεν ανοίγονται, δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις συνήθεις ανοιχτές μεθόδους μας, κάτι που καθιστούσε τα σφάλματα πολύ πιο επώδυνα από ό, τι έπρεπε να είναι”.

Όσον αφορά τα προβλήματα από Specter επιμένουν μέχρι σήμερα και οι επιδιορθώσεις προκαλούν σημαντικές επιβραδύνσεις στο Linux αλλά και σε όλα τα άλλα λειτουργικά συστήματα.

Η IBM αγόρασε την Red Hat

Η IBM πραγματοποίησε την μεγαλύτερη αγορά εταιρείας λογισμικού όλων των εποχών, αφού κατέβαλε 34 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά της Red Hat. Αυτή η συμφωνία δεν αφορούσε το Linux, αλλά την IBM που επιθυμούσε ένα άνοιγμα προς το σύννεφο, τα container, και το Kubernetes του Red Hat.

Θα λειτουργήσει; Μπορεί. Η IBM έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό της να γίνει κυρίαρχος στο υβριδική σύννεφο. Από την άλλη αν η IBM δεν είχε πραγματοποιήσει την αγορά, θα συνέχιζε προς την μακρά και αργή παρακμή της.

Ο Torvalds επέστρεψε στο Linux με νέο κώδικα δεοντολογίας

Ακόμα και τώρα είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο Linus Torvalds έκανε ένα διάλειμμα στον προγραμματισμό του πυρήνα του Linux. Για σχεδόν 25 χρόνια, ο Torvalds ήταν ο καλοπροαίρετος δικτάτορας στην ανάπτυξη του Linux, και ο μόνος τρόπος που οι περισσότεροι θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα φύγει ήταν αν τον χτυπήσει λεωφορείο.

Αποδεικνύεται ότι η απουσία του βγήκε σε καλό αφού τον βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στον τρόπο που είχε επιλέξει για την διαχείριση.

Ο Torvalds ανέφερε: “Πρέπει να αλλάξω την συμπεριφορά μου και να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που έβλαψε η συμπεριφορά μου. Ίσως και να αποφύγω την εξ ολοκλήρου ανάπτυξη του πυρήνα”.

Ο Torvalds δεν έλειψε για πολύ, και όταν επέστρεψε, έφερε μαζί του και ένα νέο κώδικα δεοντολογίας για τους προγραμματιστές του πυρήνα του Linux.

Η Google ενσωματώνει το Linux στο Chrome OS

Γνωρίζετε ίσως ότι το Linux είναι το λειτουργικό σύστημα που βασίζεται το Chrome OS της Google. Αυτό κάνει το Chrome OS, το πιο επιτυχημένο λειτουργικό Linux που κυκλοφορεί σήμερα.

Το 2018, η Google κατέστησε δυνατή την ταυτόχρονη εκτέλεση του native Linux με το Chrome OS, ακολουθώντας την Microsoft που επιτρέπει στους χρήστες των Windows 10 να τρέχουν το Linux με το Windows Subsystem for Linux (WSL). Έτσι το 2018 το Linux ήρθε σαν ενσωματωμένο add-on σε άλλα λειτουργικά συστήματα.

Η Microsoft αγοράζει το GitHub και ανοίγει τις πηγές των ευρεσιτεχνιών της

Η Microsoft άνοιξε το χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αγόρασε το GitHub.

Προσχωρώντας στο δίκτυο Open Invention Network (OIN), μια κοινοπραξία διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ανοιχτού κώδικα, η Microsoft συμφώνησε ουσιαστικά να χορηγήσει απεριόριστη άδεια χρήσης σε όλο το χαρτοφυλάκιο ευρεσιτεχνιών σε όλα τα άλλα μέλη του OIN.

Αυτό ήταν η μεγαλύτερη είδηση για το Open Source και γενικότερα το Linux για το 2018 και όχι η απομάκρυνση του Torvalds από την ανάπτυξη του πυρήνα.
Φυσικά υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η Microsoft μπορεί να μαχαιρώσει πισώπλατα το Linux και το open-source κάποια στιγμή.
Όμως με αυτήν την κίνηση, η Microsoft διέθεσε την (δική της) πνευματική ιδιοκτησία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Linux.

Αναμφισβήτητα ήταν μια καλή χρονιά για το Linux και το Open Source. Ευελπιστούμε ότι το 2019, να φέρει ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις. Λέτε να δούμε κάποια στιγμή την διανομή MS-Linux;

______________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).