Linux vs Windows: Ποιο λειτουργικό σύστημα είναι καλύτερο για εσάς;

Θέλετε να αγοράσετε ένα νέο υπολογιστή και έχετε μπερδευτεί για το αν έχει Windows ή Linux; Παρακάτω θα δείτε μια σύγκριση μεταξύ των δύο λειτουργικών Linux και Windows. Η ερώτηση Linux ή Windows είναι μια παλιά διαμάχη που υπάρχει εδώ και χρόνια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το “καλύτερο λειτουργικό σύστημα” δεν μπορεί να έχει μία μόνο  απάντηση, καθώς το “καλύτερο” εξαρτάται πραγματικά από τις απαιτήσεις του χρήστη.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο συστημάτων, ελπίζοντας να κάνουμε μια δίκαιη ανασκόπηση με συγκεκριμένα κριτήρια.

Τόσο το Linux όσο και τα Windows μπορούν να θεωρηθούν μεταξύ των κορυφαίων λειτουργικών συστημάτων αφού και τα δύο έχουν παγιώσει τη θέση τους στον κόσμο των υπολογιστών. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά των δύο λειτουργικών συστημάτων για να πραγματοποιήσουμε μια σύγκριση που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα λειτουργικό σύστημα για τις ανάγκες σας.

linux windows

Ακολουθούν μερικές βασικές διαφορές μεταξύ των δύο συστημάτων:

1. Αδειοδότηση

Το Linux OS, τα περισσότερα βοηθητικά προτα και οι βιβλιοθήκες του είναι εντελώς δωρεάν, ανοιχτού κώδικα για χρήση και . Αν και διατίθενται διανομές επί με επιπρόσθετη υποστήριξη στην αγορά, οι τιμές τους δεν είναι και τόσο υψηλές. Το Linux, με την άδεια GNU General Public License, επιτρέπει στους χρήστες να το τροποποιούν, να το τεπαναχρησιμοποιούν ή ακόμη και να πωλούν τις δικές τους τροποποιημένες εκδόσεις.

Το λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows έρχεται με μια άδεια της Microsoft, η οποία δεν παρέχει στους χρήστες πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα. Έτσι, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποια τροποποίηση σε τυπικό επίπεδο χρήστη. Η άδεια χρήσης της Microsoft κοστίζει από 70 έως 200 δολάρια για τις τυπικές εκδόσεις των Windows και μπορεί να εγκατασταθεί μόνο στον αριθμό «n» υπολογιστών που καθορίζεται από την άδεια.

2. Ευκολία χρήσης

Πρόκειται για μια δύσκολη σύγκριση, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, το Linux έχει αναβαθμίσει τη χρηστικότητα του με την πάροδο των ετών. Με την κυκλοφορία διανομών όπως: MX Linux, Linux Mind, ή Ubuntu η διαδικασία εγκατάστασης έχει γίνει πολύ πιο απλή. Μέσω των συνεχών ενημερώσεων, άτομα με ελάχιστη ή καθόλου τεχνική γνώση μπορούν να εγκαταστήσουν πολύ εύκολα λογισμικό και να τρέχουν εύκολα απλές δραστηριότητες όπως email, αναπαραγωγή μουσικής και βίντεο και περιήγηση στο Διαδίκτυο.
Λόγω της κυριαρχίας στην αγορά των Windows, που πολλές φορές έρχεται προεγκατεστημένο σε νέες συσκευές, ο κόσμος έχει συνηθίσει το λειτουργικό της Microsoft, και θεωρεί ότι το Linux χρησιμοποιείται από hackers.
Στην πραγματικότητα πολλά έχουν αλλάξει. Το Linux και ειδικά οι διανομές που αναφέραμε παραπάνω έχει γίνει εύχρηστο και μάλιστα πολύ πιο εύχρηστο από τα Windows.

3. Υποστήριξη

Το Linux διαθέτει μια τεράστια βάση χρηστών σε όλο τον κόσμο, και έτσι υπάρχει διαθέσιμη μια τεράστια διαδικτυακή υποστήριξη. Η κοινότητα του Linux OS παρέχει υποστήριξη στους χρήστες μέσω forum, ιστότοπους υποστήριξης, wikis και faqs.

Το λειτουργικό σύστημα Windows έχει ολοκληρωμένα διαδικτυακά συστήματα βοήθειας, αποκλειστικών ιστότοπων και forum. Επιπλέον, κυκλοφορούν στο διαδίκτυο πολλά βίντεο και βιβλία για τα Windows για άτομα όλων των επιπέδων δεξιοτήτων.

4. Ποικιλία

Το Linux είναι ανοιχτού κώδικα και μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί. Έτσι υπάρχουν πολλές διαθέσιμες διανομές που είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμες (χωρίς να γνωρίζετε κώδικα), με βάση τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Εάν γνωρίζετε κώδικα, μπορείτε να τον αλλάξετε όνοι σας και να τροποποιήσετε εντελώς το λειτουργικό σας σύστημα.

Στο λειτουργικό σύστημα Windows, η προσαρμογή δεν είναι εύκολη και υπάρχουν διαθέσιμες ελάχιστες προσαρμογές.

5. Ταχύτητα

Όσον αφορά την ταχύτητα, το Linux κυριαρχεί. Σε αντίθεση με τα Windows, το Linux ελαχιστοποιεί το “bogging” όταν χρησιμοποιεί πολλές διεργασίες. Το σύστημα αρχείων Ext4 στο Linux κάνει εξαιρετική δουλειά στο να διατηρεί τα αρχεία και την συσκευή σας γρήγορη και αποτελεσματική. Η ανασυγκρότηση δεν χρειάζεται στο Linux. Τα Windows μπορεί να το επιβραδύνουν απαράδεκτα και σε ενοχλητικά επίπεδα. Το hogging μνήμης και δίσκου είναι συνηθισμένες δυσλειτουργίες όταν χρησιμοποιούνται πολλές διεργασίες.

6. Απόρρητο

Τα τελευταία χρόνια, τα Windows γίνονται όλο και περισσότερο ενοχλητικά. Εμφανίζονται , και παρόλο η Microsoft αναφέρει ότι οι χρήστες μπορούν να τις απενεργοποιήσουν, η εταιρεία έχει αποφασίσει να προβάλει διαφημίσεις. Επιπλέον, τα Windows γνωρίζουν τι κάνετε στον υπολογιστή σας, με τον συγχρονισμό σας με το OneDrive και την ανάλυση συμπεριφοράς μέσω της Cortana. Για να μην αναφέρουμε την τηλεμετρία.

Οι χρήστες Linux, από την άλλη πλευρά, τρέχουν ένα λειτουργικό σύστημα που λαμβάνει σοβαρά υπόψη το των χρηστών του. Οι συσκευές με Linux μπορούν να έχουν ενσωματωμένη κρυπτογράφηση τελευταίας , κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να είναι σίγουροι για καλύτερη ασφάλεια και λιγότερες εισβολές από εφαρμογές τρίτων.

Tip: Προτιμήστε διανομές που αναπτύσσονται από κοινότητες προγραμματιστών και όχι από εταιρείες (βλέπε Canonical-Ubuntu, RedHat-Fedora)

7. Ασφάλεια

Το Linux είναι γενικά πιο ασφαλές από τα Windows. Παρόλο που οι εξακολουθούν να εντοπίζονται επιθέσεις στο Linux, λόγω της τεχνολογίας του ανοιχτού κώδικα, ο καθένας μπορεί να ελέγξει τις ευπάθειες, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία αναγνώρισης και επίλυσης ταχύτερη και ευκολότερη. Εν τω μεταξύ, παρόλο που τα Windows κάνουν συνεχώς βήματα για την βελτίωση του συστήματος ασφαλείας τους, εξακολουθούν να είναι ο πρωταρχικός στόχος για κακόβουλους χρήστες. Λόγω του ότι είναι το λειτουργικό που έχει εγκατασταθεί στα περισσότερα συστήματα, η Microsoft θα είναι πάντα ευάλωτη σε νέες απειλές.

8. Επίπεδο Run

Το επίπεδο Run μπορεί να οριστεί σαν την κατάσταση του init (την πρώτη διεργασία που ξεκίνα κατά την εκκίνηση) και ολόκληρο το σύστημα που καθορίζει ποιες υπηρεσίες λειτουργούν. Τα επίπεδα Run προσδιορίζονται χρησιμοποιώντας αριθμούς. Το Linux λοιπόν μπορεί να σταματήσει διαφορετικά επίπεδα RUN, ενώ τα Windows πρέπει να επανεκκινήσουν στο run level 3 για να διαχειριστεί ο admin το πρόβλημα που αντιμετώπισε.

9. Χρήση της γραμμής εντολών

Στο Linux OS, η γραμμή εντολών είναι ένα πολύ βολικό και ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση και τις καθημερινές εργασίες. Στα Windows, η εντολή “cmd” μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει μια γραμμή εντολών και να τρέξει ένα βασικό σύνολο λειτουργιών. Διαθέτουν και το PowerShell για να καλύψουν τις περιορισμένες της γραμμής εντολών.

10. Αξιοπιστία

Το Linux OS, από την αρχική του κυκλοφορία, έδωσε μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια του συστήματος, στη διαχείριση των διεργασιών και γενικότερα στην πολύωρη λειτουργία. Με την πάροδο των ετών, το Linux δεν άλλαξε ποτέ στην εστίασή του στα παραπάνω. Επομένως, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα πολύ ασφαλές και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα.

Αντίθετα, παρόλο που η Microsoft προσθέτει συνεχώς βελτιώσεις με την πάροδο των ετών, δεν μπορεί να πιάσει το Linux. Για λόγους φιλικότητας προς το χρήστη και ευκολίας πρόσβασης, το σύστημά της είναι πολλές φορές ασταθές, και αδύναμο στην ασφάλεια. Το Windows Update έχει καταντήσει εφιάλτης για ορισμένους χρήστες του λειτουργικού.

11. Ενημερώσεις συστήματος

Στο Linux OS, ο χρήστης έχει τον πλήρη έλεγχο για το πότε και τι θα εγκαταστήσει με τις ενημερώσεις. Επιπλέον, αφού δεν χρειάζεται κάποια επανεκκίνηση, η διαδικασία της ενημέρωσης είναι πολύ πιο γρήγορη.

Τα Windows, ωστόσο, είναι γνωστά για τις ξαφνικές τους ενημερώσεις που εμφανίζονται σε στιγμές που δεν θα έπρεπε. Για αρχάριους χρήστες που δεν γνωρίζουν πολλά για τις ρυθμίσεις των ενημερώσεων, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφήσουν τον υπολογιστή τους να κατεβάζει και να εγκαθιστά τις ενημερώσεις όποτε θέλει. Φυσικά μετά έρχεται και μια επανεκκίνηση.

12. Παιχνίδια

Τα Windows κερδίζουν στα . Το Steam, το Epic και πολλά άλλα clients είναι διαθέσιμα στους χρήστες των Windows δίνοντάς τους την ευκαιρία να παίξουν μικρά και μεγάλα παιχνίδια. Το Linux προσπαθεί σιγά-σιγά να βρει τον χώρο του στην αγορά των παιχνιδιών, με την εισαγωγή της υποστήριξης beta σε πολλά παιχνίδια, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Εάν έχετε ένα λειτουργικό σύστημα Linux, δεν θα έχετε ένα μεγάλο αριθμό παιχνιδιών. Επιπλέον, οι κατασκευαστές καρτών γραφικών εστιάζουν την υποστήριξή τους στα Windows λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης.

Linux vs Windows: Βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε

  • Το Linux είναι λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα, ενώ τα Windows είναι ένα εμπορικό λειτουργικό σύστημα
  • Οι χρήστες του Linux μπορούν να έχουν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού τους συστήματος και να κάνουν τροποποιήσεις σύμφωνα όπως θέλουν, ενώ οι χρήστες των Windows δεν μπορούν (όχι εύκολα τουλάχιστον)
  • Το Linux τρέχει γρηγορότερα από τα Windows, ενώ τα Windows τείνουν να καθυστερούν περισσότερο όσο περνά ο χρόνος
  • Τα Windows συλλέγουν για να βελτιώσουν την εμπειρία των καταναλωτών, ενώ το Linux δεν το κάνει
  • Όσον αφορά την αξιοπιστία, το Linux είναι πολύ πιο αξιόπιστο από τα Windows
  • Στα παιχνίδια, τα Windows έχουν το πλεονέκτημα, καθώς οι περισσότεροι προγραμματιστές δημιουργούν παιχνίδια μόνο για Windows
  • Το Linux είναι ένα πολύ ασφαλές σύστημα και τα σφάλματα ή οι ευπάθειες που παρουσιάζονται μπορούν να διορθωθούν εύκολα λόγω της πλατφόρμας του ανοιχτού κώδικα, κάτι που δεν συμβαίνει με τα Windows

Συμπέρασμα

Λοιπόν, αυτό το άρθρο αφορά μια επισκόπηση της διαφοράς μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων Linux και Windows. Αν θέλετε να αλλάξετε το λειτουργικό σας σύστημα από Linux σε Windows ή το αντίθετο, ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα σας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο συστημάτων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Linux vs Windows,linux,windows,καλύτερο λειτουργικό

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).