Linux από Windows; 5 λόγοι για να αλλάξετε τώρα

Linux από Windows; Αυτό το άρθρο δεν είναι για σένα που δεν σκέφτεσαι την αλλαγή. Δεχόμαστε το κόλλημα σου με τα Windows, σίγουρα έχεις τους λόγους σου.

Αντίθετα όλα όσα γράφονται παρακάτω είναι για αυτούς που τους έχει δυσαρεστήσει η Microsoft και αναζητούν μια εναλλακτική λύση, που δεν τους παρακολουθεί και δεν τους ταλαιπωρεί με ενημερώσεις που κρασάρουν το σύστημα.

Οι λόγοι φυσικά που θα δούμε παρακάτω είναι υποκειμενικοί και απευθύνονται στον μέσο χρήστη των Windows και όχι σε χρήστες που χρησιμοποιούν αποκλειστικές εφαρμογές των Windows.

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζουμε πριν ξεκινήσουμε είναι ότι το σύγχρονο Linux desktop OS δεν είναι πια περίπλοκο, μπερδεμένο και η γραμμή εντολών δεν είναι πλέον απαραίτητη για να λειτουργήσει το σύστημα.

Linux

Το Linux δεν θα σας παρακαλέσει!

Τα Windows έχουν την τάση να ζητούν την προσοχή σας. Είναι σαν να φωνάζουν συνεχώς “Παρακαλώ χρησιμοποιήστε με” το φωνάζει η ψηφιακή βοηθός Cortana. “Γεια σας, παρατήρησα ότι χρησιμοποιείτε το Chrome. Ο Edge είναι πολύ καλύτερος” επιμένει το πρόγραμμα περιήγησης Edge. “Θα ήταν πολύ πιο εύκολο αν συνδεθείτε στον Microsoft λογαριασμό σας!” “Γεια σας, θυμηθείτε το Skype;”
Και ούτω καθεξής. . .

Αν θέλετε ένα λειτουργικό σύστημα που δεν προσπαθεί να επιβάλει τον εαυτό του, υπάρχουν μερικές 
δημοφιλείς Linux διανομές, όπως το MX Linux, η διανομή Manjaro και πολλές άλλες. Είναι όλες δωρεάν και δεν αυτοδιαφημίζονται τεντώνοντας τα νεύρα του τελικού χρήστη.

Δεν χρειάζεσαι το τερματικό

Από την προσωπική μου εμπειρία, η χρηστικότητα του Linux έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία 10 χρόνια. Όταν το χρησιμοποίησα για πρώτη φορά πριν από χρόνια, η εγκατάσταση ήταν σχετικά απλή, αλλά οι ρυθμίσεις μετά την εγκατάσταση ήταν εφιάλτης. Χρειαζόταν να διαθέσετε πολύ χρόνο στο Terminal, χρησιμοποιώντας εντολές κειμένου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του hardware. Φυσικά από ένα σημείο και μετά ήταν (και είναι) διασκεδαστικό! Για τον μέσο χρήστη των Windows όμως, ήταν εφιάλτης. Αν εξακολουθείτε να έχετε αυτή την αντίληψη για το  Linux κάνετε λάθος.
Για παράδειγμα πάρτε την διανομή MX, δεν χρειάζεται να αγγίξετε το Terminal. Όλο το hardware που χρησιμοποιεί το σύστημά σας θα ανιχνευτεί αυτόματα, και θα εγκατασταθούν τα απαραίτητα drivers.

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, αυτό δεν ισχύει για κάθε μηχάνημα στο οποίο εγκαθιστάτε το Linux. Και πάλι, πολλές φορές ούτε τα Windows είναι άψογα με την ανίχνευση του hardware. Τουλάχιστον με το MX, τα δίκτυα WiFi και ο ήχος σας δεν θα εξαφανιστούν εντελώς τυχαία.

Η εγκατάσταση λογισμικού; Παιχνίδι!

Υπάρχει η αντίληψη ότι το Linux είναι περίπλοκο. Το σκεφτόμουν κι εγώ παλαιότερα. Ήταν κόλαση, από τη λήψη ενός πακέτου, το άνοιγμα του Terminal, την εξαγωγή του, τη χορήγηση των κατάλληλων δικαιωμάτων και το compile πριν την εγκατάσταση.

Σήμερα η εγκατάσταση λογισμικού είναι πολύ πιο εύκολη απ ‘ό, τι στα Windows. Στο MX, για παράδειγμα, το κέντρο λογισμικού περιέχει ότι προγράμματα θέλετε, από όλες τις κατηγορίες. Ειδήσεις, παραγωγικότητα, γραφιστική, επεξεργασία ήχου και βίντεο κλπ. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε με ένα κλικ και εντελώς δωρεάν. Δεν χρειάζεται να περιηγηθείτε στον ιστότοπο, για να κατεβάσετε κάποιο .exe, να το τρέξετε, και να προχωρήσετε αποδεχόμενοι μια σειρά συμφωνιών άδειας χρήσης και αρκετά παράθυρα διαλόγου.

Το νέο Snap Store περιέχει πάρα πολλές εφαρμογές: Spotify, Telegram, Slack, Blender, VLC, OBS Studio, και ότι άλλο θέλετε.

Linux

Οι ενημερώσεις δεν είναι πονοκέφαλος

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο χρόνο σας κλέβουν τα Windows με τις ενημερώσεις; Ή πόσες φορές έχει επανεκκινήσει την πιο ακατάλληλη στιγμή για τις ενημερώσεις; Ή πώς πρέπει να ενημερώνεται ξεχωριστά το λογισμικό από το λειτουργικό;

Με το Linux θα δείτε μια ειδοποίηση. Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε κάποια επανεκκίνηση, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε άμεσα. Φυσικά μπορείτε να ρυθμίσετε τον τρόπο με τον οποίο έρχονται οι ενημερώσεις.

Σε αντίθεση με τα Windows, το Linux ενημερώνει εκτός από το λειτουργικό σύστημα και το άλλο λογισμικό. Όλα μαζί. Δεν χρειάζεται να το κάνετε με μια μεμονωμένη εφαρμογή και στη συνέχεια να αποδέχεστε μια σειρά από παράθυρα διαλόγου. Λιγότερες ειδοποιήσεις, λιγότερος χρόνος. Μόλις ενημερωθεί το σύστημά σας, είναι ενημερωμένο και το λογισμικό που χρησιμοποιείτε.

Linux

Η κοινότητα του Linux

Πίσω από κάθε διανομή Linux (ειδικά στις μεγαλύτερες) υπάρχει μια παθιασμένη κοινότητα που θα σας διαθέσει τον χρόνο της για κάθε πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε. Θα βρείτε εύκολα λεπτομερείς συμβουλές για να βελτιώσετε την εμπειρία σας στο Linux, χωρίς καν να το ζητήσετε.

Μετά από όλα τα παραπάνω, και εφόσον το σκέφτεστε ακόμα για την αλλαγή, προτείνω να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο:

Ποια η καλύτερη διανομή Linux για αρχάριους της πλατφόρμας

Κατεβάστε το MX από Ελληνικούς servers

Greece x64 386 List
Greece x64 386 List

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.098 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Τα windows τα αντικατστησαμε, τα έγγραφα μας όμως πως ανοίγουν τώρα; Ποια εφαρμογή office αξίζει;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).