Malvertising χτυπάει routers αντί για υπολογιστές

Νέα Malvertising επίθεση: Το DNSChanger exploit kit επέστρεψε πιο αποτελεσματικό από ποτέ. Το νέο DNSChanger χρησιμοποιείται ευρεία για κακόβουλες επιθέσεις που έχουν σαν στόχο οικιακά routers. Να τονίσουμε ότι οικιακά routers χρησιμοποιούν και πάρα πολλές

Σύμφωνα με τους ερευνητές της Proofpoint, ο κύριος στόχος των εισβολέων είναι οι εγγραφές DNS στο router στόχου. Με αυτό τον τρόπο όλα τα queries περνούν από τους διακομιστές DNS του εισβολέα.

Ποιο είναι το όφελος του Malvertising για τους εισβολείς;

Τα θύματα σερβίρονται με διαφημίσεις που αποφέρουν χρήματα στους επιτιθέμενους. Βέβαια οι κακόβουλες ενέργειες δεν σταματούν στην διανομή διαφημίσεων.

“Όταν οι επιτιθέμενοι αναλάβουν τον έλεγχο του διακομιστή DNS σε ένα , μπορούν να πραγματοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα κακόβουλων ενεργειών σε συσκευές που συνδέονται με το δίκτυο. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τραπεζικές απάτες, επιθέσεις, phishing, απάτες διαφήμισης, και πολλά άλλα. Στην περίπτωση αυτή, το DNSChanger exploit kit επιτρέπει στους επιτιθέμενους να αξιοποιήσουν το ίδιο το internet router,” ανέφερε ο ερευνητής της Proofpoint, Kafeine.

Πως πραγματοποιείται η συγκεκριμένη επίθεση Malvertising

  Προαιρετικές δυνατότητες των Windows: Ποιες είναι και τι κάνουν

Όλα ξεκινούν με διαφημίσεις που υπάρχουν σε νόμιμες . Όταν σερβίρονται σε ένα πιθανό θύμα, κάνουν ping στο διακομιστή των επιτιθέμενων προσφέροντάς του, την τοπική διεύθυνση IP του.

Εάν η διεύθυνση IP είναι ήδη γνωστή, ή δεν υπάρχει στις στοχευμένες περιοχές, ο χρήστης σερβίρεται με μια νόμιμη διαφήμιση και η επίθεση σταματάει εκεί.

Αν όμως η διεύθυνση IP τερειάζει στις προϋποθέσεις που θέτει ο εισβολέας, σερβίρεται στο θύμα μια κακόβουλη διαφήμιση (ένα αρχείο PNG) που περιέχει κώδικα HTML που ανακατευθύνει τα θύματα στη σελίδα προορισμού του DNSChanger exploit kit. Εκεί υπάρχουν κάποια JavaScript που αρχίζουν να τρέχουν διάφορες λειτουργίες.

Μετά τον έλεγχο της διεύθυνσης IP (για ακόμη μια φορά), το DNSChanger exploit kit φορτώνει πολλαπλές λειτουργίες και ένα κλειδί AES που είναι κρυμμένο με στεγανογραφία σε μια μικρή εικόνα.

“Αυτό το κλειδί θα χρησιμοποιηθεί για να αποκρυπτογραφήσει τη λίστα των [router] αναφέρει ο Kafeine. “Στη συνέχεια με το πρόγραμμα περιήγησης του θύματος, οι κακόβουλοι θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν το router που χρησιμοποιείται στο δίκτυο.”

  Προσοχή: αφαιρέστε άμεσα τις Android εφαρμογές

Τα αποτελέσματα αποστέλλονταν πίσω στο exploit kit που στη συνέχεια στέλνει οδηγίες για το πώς μπορεί να παραβιαστεί το συγκεκριμένο μοντέλο router.

Μόλις παραβιαστεί το router, αλλάζουν οι ρυθμίσεις των DNS. Έτσι οι επιτιθέμενοι μπορούν να υποκλέψουν την κυκλοφορία από ορισμένες μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες.

Malvertising

Πώς να προστατευτείτε;

Η λίστα των router που συμπεριλαμβάνει το exploit kit είναι μεγάλη, και δυνητικά τα ευπαθή μοντέλα router δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν.

“Η πιο ασφαλής προσέγγιση για τους τελικούς χρήστες είναι να θεωρούν ότι όλα τα γνωστά εμπεριέχονται σε αυτό το exploit kit, και έτσι όλα τα routers θα πρέπει να ενημερωθουν στο τελευταίο γνωστό firmware,” συμβουλεύει ο Kafeine. Φυσικά, αν οι κατασκευαστές δεν έχουν διαθέτουν ασφαλή firmware αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Αν χρησιμοποιείτε επίσης λογισμικό αποκλεισμού διαφημίσεων μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να μολυνθείτε από κακόβουλες διαφημιστικές εκστρατείες.

Σύμφωνα με τον Kafeine, η τρέχουσα καμπάνια στοχεύει χρήστες του Chrome σε υπολογιστές με Windows και συσκευές Android.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


19  +    =  27