Mark Zuckerberg, αντιπροσωπεύετε το αμερικανικό όνειρο. Όμως…

Την Τρίτη που πέρασε πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις δύο δημόσιες ακροάσεις του Mark Zuckerberg στο Αμερικάνικο κοινοβούλιο και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας.

Οι νομοθέτες αμφισβήτησαν εν ολίγοις, την ασφάλεια που προσφέρει η πλατφόρμα του Facebook, τόνισαν το μονοπωλιακό καθεστώς του, και αναφέρθηκαν στην κατάχρηση δεδομένων των χρηστών της πλατφόρμας, την παρεμβολή στις δημοκρατικές εκλογές και πολλά άλλα. Mark Zuckerberg

Αρχικά ο CEO του Facebook ανέφερε ότι πλέον θεωρεί απαραίτητες τις ρυθμίσεις, όμως τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά στην συνέχεια της ακρόασης.

“Αυτό που δημιουργήσατε αντιπροσωπεύει το αμερικανικό όνειρο”, ανέφερε στον Zuckerberg ο γερουσιαστής John Thune, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Επιστήμης και Μεταφορών της Γερουσίας.

“Έχετε όμως την υποχρέωση να διασφαλίσετε ότι το όνειρο δεν θα γίνει εφιάλτης της ιδιωτικής ζωής”.

Ο Thune αποκάλεσε την ακρόαση “έκτακτη”, σημειώνοντας ότι οι πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook αντιπροσωπεύουν 1500 φορές τον πληθυσμό της χώρας του.
Τα βήματα του Facebook μέχρι στιγμής είναι “απίθανο να είναι αρκετά,” ανέφερε ο Thune, σημειώνοντας ότι η υπόθεση της Cambridge Analytica είναι απίθανο να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.

Στην κατάθεση του Zuckerberg πριν από την κοινή συνεδρίαση μεταξύ των επιτροπών δικαστικής επιτροπής και της επιτροπής εμπορίου της Γερουσίας σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook αναγκάστηκε να απαντήσει στο εάν η εταιρεία του είναι μονοπώλιο.

Ο γερουσιαστής Lindsey Graham ρώτησε τον Zuckerberg:

“Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής σου;”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση, αναφέροντας τις εταιρείες Google, Apple, Amazon και Microsoft σαν “αλληλεπικάλυψη” προς το Facebook.

“Αν αγοράσω ένα Ford, και δεν λειτουργεί καλά, και δεν μου αρέσει, μπορώ να αγοράσω ένα Chevy. Αν έχω απογοητευτεί με το Facebook, ποιο είναι το αντίστοιχο προϊόν στο οποίο μπορώ να εγγραφώ;” ρώτησε ο Graham διακόπτοντας τον Zuckerberg.

Όταν ο Zuckerberg προσπάθησε να αναλύσει και πάλι τους διαφορετικούς τύπους υπηρεσιών του Facebook, ο Graham επανέλαβε την ερώτησή του.

“Δεν μιλώ για κατηγορίες. Μιλώ για τον πραγματικό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζετε. Γιατί οι εταιρείες αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν μεγάλο ανταγωνισμό. Κάνουν ένα ελαττωματικό αυτοκίνητο, βγαίνει στον κόσμο, και οι άνθρωποι σταματούν να το αγοράζουν και αγοράζουν ένα άλλο. Υπάρχει εναλλακτική λύση για το Facebook;”

Ο Zuckerberg προσπάθησε να αναφέρει ότι ο “μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί οκτώ διαφορετικές εφαρμογές” για να συνδεθεί με τους φίλους τους, προσπαθώντας να πλαισιώσει το Facebook σαν μία από τις πολλές εφαρμογές που κυκλοφορούν. Λίγο αργότερα, ο Graham τον διέκοψε και τον ρώτησε αν πιστεύει ότι το Facebook είναι μονοπώλιο.

«Σίγουρα δεν το σκέφτομαι έτσι”, απάντησε ο Zuckerberg, ενώ η επιτροπή γελούσε.

Ο γερουσιαστής Ed Markey, ένας Δημοκρατικός από τη Μασαχουσέτη, ρώτησε αν ο Zuckerberg θα “υποστηρίξει ένα νόμο για να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά κάτω των 16 ετών θα έχουν καλύτερη προστασία της ιδιωτικής τους ζωής;”

Ο Mark Zuckerberg όμως, όπως φάνηκε, δεν θα υποστήριζε κάποιο τέτοιο νόμο.

“Νομίζω ότι είναι μια σημαντική αρχή”, δήλωσε ο επικεφαλής του Facebook, και ότι “αξίζει πολλή συζήτηση.” Όταν όμως πιέστηκε δήλωσε: “Δεν ξέρω αν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο νόμο.”

“Η Αμερική αξίζει ένα νομοσχέδιο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής που δίνει στους καταναλωτές, και όχι τις εταιρίες, τον έλεγχο των προσωπικών και ευαίσθητων πληροφοριών τους”, δήλωσε ο Markey.

Άλλο ένα εξίσου σημαντικό σημείο της ακρόασης είναι η αναφορά της υπόθεσης που κυκλοφορεί ευρέως για το ότι το Facebook σερβίρει διαφημίσεις κρυφακούγοντας από το μικρόφωνο του τηλεφώνου σας.

Εδώ και χρόνια, το Facebook δεν αποδέχεται ότι κρυφακούει τους χρήστες του σε πραγματικό χρόνο μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου τους. Χάρη στον γερουσιαστή Gary Peters το συγκεκριμένο θέμα καταγράφηκε επίσημα στα πρακτικά της επιτροπής:

“Ναι ή όχι, το Facebook χρησιμοποιεί τον ήχο που λαμβάνει από κινητές συσκευές για να εμπλουτίσει τις πληροφορίες για τους χρήστες του;” ρώτησε. “Όχι,” δήλωσε ο κ. Mark Zuckerberg, και καταγράφηκε στα πρακτικά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.111 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).