Meta έφτιαξε τον μεγαλύτερο υπερυπολογιστή στον πλανήτη

Από τη στιγμή που το Facebook μετονομάστηκε σε Meta, άρχισαν να ακούγονται διάφορες απόψεις για το θέμα. Το σχέδιο πίσω από αυτή την κίνηση δεν είναι ξεκάθαρο αυτή τη στιγμή, αλλά φαίνεται ότι το θέλει να δημιουργήσει μια τρισδιάστατη, εικονική έκδοση του Διαδικτύου.

Αυτή τη στιγμή το Facebook έχει 3 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως και έτσι θα χρειαζόταν  μια τεράστια υπολογιστική ισχύ για να τους συνδέσει όλους σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Φαίνεται λοιπόν ότι η εταιρεία κατασκεύασε τον ταχύτερο υπερυπολογιστή στον κόσμο.rsc

Το όνομα του μηχανήματος είναι () και όταν ολοκληρωθεί αργότερα φέτος, η πιστεύει ότι θα είναι ο ταχύτερος υπερυπολογιστής στον πλανήτη.

Τι θα μπορεί να κάνει ο RSC;

Θα μπορεί να τρέχει υπολογισμούς (floating point calculations) με 5 exaflops (περίπου 1.000.000.000 φορές πιο γρήγορα από έναν κανονικό υπολογιστή παιχνιδιών). Η Meta θέλει να χρησιμοποιήσει όλη αυτή τη δύναμη για να αναπτύξει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να μάθουν από τρισεκατομμύρια παραδείγματα.

Μια άλλη πιθανή χρήση αυτού του υπερυπολογιστή είναι η δημιουργία καλύτερων εργαλείων επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς το μηχάνημα θα μπορεί “να αναλύει απρόσκοπτα κείμενο, εικόνες και βίντεο μαζί”. Σύμφωνα με την Meta, αυτός ο υπολογιστής θα είναι ένας βασικός πυλώνας στο όραμα της εταιρείας για το project.

“Ελπίζουμε ότι ο RSC θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε εντελώς νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν για παράδειγμα, να τροφοδοτήσουν φωνητικές μεταφράσεις σε πραγματικό χρόνο σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων, όπου ο καθένας μιλάει διαφορετική γλώσσα, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται απρόσκοπτα σε ένα ερευνητικό έργο ή να παίζουν μαζί ένα παιχνίδι AR”, έγραψε ο διευθυντής του τεχνικού προγράμματος Kevin Lee και ο μηχανικός λογισμικού Shubho Sengupta σε μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας.

  Tux Paint 0.9.28 - 20 χρόνια! 2002–2022 (Win-Mac-Linux)

Ο RSC θα χρησιμοποιηθεί επίσης για την εύρεση και την εξάλειψη κάθε ρητορικής του μίσους και κάθε επιβλαβούς περιεχομένου (πιθανότατα στο Facebook και το ). Το AI θα μπορεί να εκπαιδευτεί για να το κάνει με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με την Meta.

Τι έπεται?

Το πρώτο στάδιο του project RSC έχει ολοκληρωθεί και το μηχάνημα είναι ήδη σε λειτουργία. Στην τρέχουσα φάση του, ο υπερυπολογιστής διαθέτει 760 συστήματα Nvidia DGX A100 με συνολικά 6.080 μονάδες επεξεργασίας γραφικών.

Η εγκατάσταση είναι ήδη ταχύτερη από πολλούς υπερυπολογιστές που υπάρχουν ήδη, αλλά η Meta σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των GPU στον RSC σε 16.000. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα που θα ενισχύσει την απόδοση του συστήματος κατά περίπου 2,5 φορές και θα επιτρέψει στον υπολογιστή να εργαστεί σε exabyte (1 exabyte ισοδυναμεί με 36.000 χρόνια βίντεο υψηλής ποιότητας).

“Αναμένουμε ότι μια τέτοια αλλαγή στη συνάρτηση της υπολογιστικής ικανότητας θα μας επιτρέψει όχι μόνο να δημιουργήσουμε πιο ακριβή μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για τις υπάρχουσες υπηρεσίες μας, αλλά και να επιτρέψουμε εντελώς νέες εμπειρίες χρήστη, ειδικά στο Metaverse“, αναφέρουν οι Lee και Sengupta.

Meta,facebook,rsc,AI Research SuperCluster,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).