Μετρήστε την ταχύτητα του δίσκου σας στα Windows 11/10

Μόλις αγοράσατε ένα καινούργιο δίσκο. Στην επιλογή σας έπαιξε ρόλο εκτός από την χωρητικότητα και η ταχύτητα του δίσκου. Είναι όμως έτσι όπως τα λέει η κατασκευάστρια εταιρεία? πως συμπεριφέρεται στο σύστημά σας; Δείτε πως μπορείτε να τον μετρήσετε.

internet speed

Ο δίσκος είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχεία ενός υπολογιστή, γιατί είναι μια συσκευή αποθήκευσης για τα αρχεία και το λογισμικό σας. Και το λειτουργικό σας σύστημα είναι επίσης εγκατεστημένο στον σκληρό δίσκο.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένοι υπολογιστές τρέχουν αργά κατά την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών, ενώ κάποιοι άλλοι παραμένουν ανεπηρέαστοι. Η διαφορά αυτής της συμπεριφοράς εξαρτάται από τη μνήμη RAM και την ταχύτητα του σκληρού δίσκου. Οι υπολογιστές με αργούς σκληρούς δίσκους συνήθως παγώνουν ή κολλάνε κατά την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που οι έχουν μεγάλη ζήτηση σήμερα.

Μπορείτε να ελέγξετε την ταχύτητα του σκληρού σας δίσκου εγκαθιστώντας κατάλληλο λογισμικό ελέγχου ταχύτητας. Εάν κάνετε αναζήτηση στο δια, θα βρείτε αρκετό αντίστοιχο λογισμικό που σας επιτρέπει να δοκιμάζετε εκτός από την ταχύτητα του σκληρού δίσκου σας και επιπρόσθετα την απόδοση άλλων στοιχείων υλικού όπως CPU, RAM, κάρτα γραφικών κ.λπ.

Σας παραθέτουμε μερικά από τα καλύτερα προγράμματα ελέγχου ταχύτητας σκληρού δίσκου. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε για να δοκιμάσετε την ταχύτητα του σκληρού δίσκου στον υπολογιστή σας με Windows 11/10. Αυτά είναι:

 1. Novabench
 2. ATTO Disk Benchmark
 3. DiskMark
 4. HD Tune
 5. DiskCheck
 6. SysGauge
 7. CPUID HWMonitor

Ας δούμε τις δυνατότητες καθενός από αυτά τα δωρεάν προγράμματα ελέγχου ταχύτητας σκληρού δίσκου.

1] Novabench
novabench 2

Το Novabench σας επιτρέπει να δοκιμάσετε την ταχύτητα του σκληρού σας δίσκου, τόσο η δωρεάν όσο και η επί πληρωμή έκδοση του. Χρησιμοποιώντας τη δωρεάν έκδοση του Novabench, μπορείτε να εκτελέσετε δοκιμές αναφοράς και να δείτε αναλυτικά αποτελέσματα στο . Εκτελεί τέσσερις διαφορετικές δοκιμές:

 • Δοκιμή CPU
 • Δοκιμή RAM
 • Δοκιμή GPU
 • Δοκιμή δίσκου

Οι παραπάνω δοκιμές γίνονται αυτόματα όταν θα πατήσετε το κουμπί Έναρξη δοκιμών. Το Novabench θα εκτελέσει όλες τις προαναφερθείσες δοκιμές μία προς μία και η διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο.

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών, εμφανίζει το αποτέλεσμα καθώς και μία βαθμολογία όλων των ελεγμένων στοιχείων (CPU, RAM, GPU και Δίσκος).

Μπορείτε, αν θέλετε, να εκτελέσετε και μεμονωμένες δοκιμές. Για να το κάνετε αυτό, μεταβείτε στο “Tests > Individual Tests” και, στη συνέχεια, επιλέξτε τη δοκιμή που θέλετε να εκτελέσετε.

Τρέχει σε Windows, macOS και

2] ATTO Disk Benchmark
atto disk benchmark

Το ATTO Disk Benchmark είναι ένα ακόμη δωρεάν λογισμικό που σας επιτρέπει να δοκιμάσετε την ταχύτητα διαφορετικών κατατμήσεων ενός σκληρού δίσκου στα Windows 11/10.

Η χρήση αυτού του λογισμικού είναι εύκολη. Απλώς επιλέξτε τον εξωτερικό σκληρό σας δίσκο ή το διαμέρισμα του εσωτερικού σκληρού σας δίσκου από το αναπτυσσόμενο μενού και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Έναρξη.

Εκτελεί τη δοκιμή ταχύτητας σκληρού δίσκου με βάση δύο παράγοντες, δηλαδή το μέγεθος I/O και το μέγεθος αρχείου.

Πριν ξεκινήσετε τη δοκιμή ταχύτητας, μπορείτε να επιλέξετε το μέγεθος εισόδου/εξόδου και το μέγεθος αρχείου κάνοντας κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή που επιλέγετε σε I/O και μέγεθος αρχείου, τόσο περισσότερος είναι ο χρόνος που χρειάζεται το ATTO Disk Benchmark για τον προσδιορισμό της ταχύτητας του σκληρού δίσκου.

Εάν θέλετε, μπορείτε επίσης να παρακάμψετε την κρυφή μνήμη εγγραφής για μια συγκεκριμένη δοκιμή ταχύτητας σκληρού δίσκου.

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, σας δείχνει την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής του σκληρού σας δίσκου μαζί με τη γραφική αναπαράσταση για διαφορετικά μεγέθη εισόδου/εξόδου και αρχείων.

Μπορείτε να κάνετε λήψη του ATTO Disk Benchmark από το softpedia.com .

3] DiskMark
diskmark

Το DiskMark είναι ένα απλό λογισμικό για τη δοκιμή της ταχύτητας του σκληρού δίσκου στα Windows 11/10. Σας επιτρέπει να εκτελέσετε μια δοκιμή ταχύτητας σε διαφορετικά διαμερίσματα ενός σκληρού δίσκου.

  Wave Editor : Eλαφρύ, δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου για Windows

Για να ξεκινήσετε τη δοκιμή, πρώτα κάντε κλικ στο κουμπί Εκτέλεση (Run) και, στη συνέχεια, επιλέξτε τον σκληρό δίσκο από το αναπτυσσόμενο μενού. Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο Έναρξη (Start).

Μετά την εκτέλεση της δοκιμής, εμφανίζει και τις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής μαζί με τη γραφική αναπαράσταση του επιλεγμένου σκληρού δίσκου. Σας δείχνει επίσης τις ελάχιστες, μέσες και μέγιστες ταχύτητες του σκληρού δίσκου.

4] HD Tune
hd tune

Το HD Tune είναι ένα άλλο δωρεάν λογισμικό που σας επιτρέπει να δοκιμάσετε την ταχύτητα του σκληρού σας δίσκου. Το HD Tune είναι δωρεάν για προσωπική χρήση. Η δωρεάν έκδοση του έχει περιορισμένες δυνατότητες σε σύγκριση με την πληρωμένη έκδοση, αλλά είναι ικανοποιητικές για την δουλειά που το θέλετε.

Μετά την εκκίνηση του λογισμικού, πρώτα, πρέπει να επιλέξετε τον σκληρό σας δίσκο από το αναπτυσσόμενο μενού και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στο κουμπί Έναρξη για να εκτελέσετε τη δοκιμή ταχύτητας του σκληρού δίσκου. Η διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο.

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής, θα δείτε την ελάχιστη, μέγιστη και μέση ταχύτητα του σκληρού σας δίσκου σε MB/sec. Εκτός από αυτό, στην οθόνη εμφανίζονται επιπλέον δεδομένα, όπως τον χρόνο πρόσβασης και την η χρήση της CPU.

5] DiskCheck
diskcheck

Το DiskCheck είναι ένα portable λογισμικό που υπολογίζει την ταχύτητα ανάγνωσης ενός σκληρού δίσκου. Όταν το εκκινήσετε, αρχίζει να σαρώνει το σύστημά σας για όλους τους σκληρούς δίσκους που είναι συνδεδεμένοι σε αυτό. Μετά από αυτό, εμφανίζει όλους τους διαθέσιμους σκληρούς δίσκους.

Για να ξεκινήσετε τη δοκιμή, πρέπει να επιλέξετε τον σκληρό δίσκο από τη λίστα και στη συνέχεια να κάνετε κλικ στο κουμπί SpeedTest.

Το DiskCheck θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να ελέγξει την ταχύτητα ανάγνωσης του σκληρού σας δίσκου. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής εμφανίζεται το αποτέλεσμα που περιέχει την ταχύτητα ανάγνωσης της μονάδας και η ταχύτητα με χρήση της προσωρινής μνήμης.

6] SysGauge
sysgauge disk monitor

Το SysGauge είναι ένα δωρεάν για προσωπική χρήση, πλήρες λογισμικό παρακολούθησης απόδοσης του υπολογιστή, που εμφανίζει επίσης και την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων του σκληρού δίσκου.

Όλα τα εργαλεία παρακολούθησης υλικού είναι προσβάσιμα από το αριστερό τμήμα του λογισμικού. Αφού επιλέξετε ένα συγκεκριμένο εργαλείο παρακολούθησης υλικού, μπορείτε να δείτε τα στατιστικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο του αντίστοιχου υλικού.

Το πρόγραμμα εμφανίζει τα στατιστικά στοιχεία όλων των στοιχείων υλικού, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της CPU, του ρυθμού μεταφοράς δίσκου, της διαθέσιμης και χρησιμοποιημένης μνήμης, του ρυθμού χρησιμοποιημένης προσωρινής μνήμης κ.λπ. Εάν θέλετε να δείτε τα λεπτομερή στατιστικά στοιχεία συγκεκριμένου υλικού, πρέπει να επιλέξετε την αντίστοιχη κατηγορία.

Επιλέγοντας την κατηγορία Disk , μπορείτε να δείτε τα λεπτομερή στατιστικά του σκληρού σας δίσκου που περιλαμβάνουν:

 • Γραφική αναπαράσταση της δραστηριότητας του δίσκου.
 • Tαχύτητα μεταφοράς ανάγνωσης και εγγραφής δίσκου σε MB/sec.
 • Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων όλων των κατατμήσεων του σκληρού σας δίσκου.

7] CPUID HWMonitor
cpuid hwmonitor

Το CPUID HWMonitor είναι ένα δωρεάν εργαλείο που δείχνει ζωντανά τα στατιστικά της CPU, του σκληρού δίσκου, της κάρτας γραφικών κ.λπ. του υπολογιστή σας.

Αν μιλάμε για την ταχύτητα του σκληρού δίσκου, το HWMonitor εμφανίζει και τις ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων ανάγνωσης και εγγραφής. Εκτός από αυτό, δείχνει επίσης ζωντανά την θερμοκρασία του σκληρού δίσκου και τη χρήση όλων των κατατμήσεων.

Πώς μπορείτε να δοκιμάσετε την απόδοση του SSD σας;
Για να ελέγξετε την απόδοση του SSD, μπορείτε να κάνετε λήψη δωρεάν λογισμικού συγκριτικής αξιολόγησης SSD δίσκων. Μερικά από αυτά τα δωρεάν λογισμικά σάς επιτρέπουν επίσης να πραγματοποιείτε διαφορετικές δοκιμές στον SSD σας, όπως δοκιμή Seq, δοκιμή 4K, δοκιμή χρόνου πρόσβασης κ.λπ.

Αυτή η ανάρτηση θα σας δείξει πώς να διορθώσετε την αργή ταχύτητα ανάγνωσης ή εγγραφής SSD στα Windows.

speed,hard,disk,ssd,test,ταχύτητα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).