Όλοι ελπίζαμε ότι το 2021 θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στην κανονικότητα (προ-Covid), αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Το ίδιο μάλλον έγινε και με ορισμένες εταιρείες. Παρακάτω θα δούμε τις άτυχες στιγμές (επιλογές) της Microsoft σε λογισμικό και υπηρεσίες.
Η ανασκόπηση της χρονιάς της Microsoft περιέχει αποτυχίες που μας έκαναν να ξύνουμε τα κεφάλια μας.
- Τι χρονιά, ε;
Table of Contents
Microsoft Teams για καταναλωτές
Κάποιοι μεθυσμένοι υπεύθυνοι του Microsoft 365 πιθανότατα είπαν “Ας τους κάνουμε όλους να χρησιμοποιήσουν το Teams!”. Κάπως έτσι γεννήθηκε το Microsoft Teams for Consumers. Στη συνέχεια, κάποιος τρελός φαντάστηκε μια γραμμή εργασιών των Windows 11 με το Teams Chat ενσωματωμένο σε αυτήν. Αμέσως μετά το είδαμε στην παραγωγή! Όμως όταν τελείωσαν τα hangover, κάποιος συνειδητοποίησε ότι κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιεί το Teams, αλλά δυστυχώς η ζημιά είχε γίνει.
Το Microsoft Mesh και το metaverse
Μήνες πριν το Facebook μετονομαστεί σε Meta και κάνει το “metaverse” τον πιο πολυχρησιμοποιημένο όρο του 2021, υπήρχε το Microsoft Mesh, η πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας της Microsoft που αποκαλύφθηκε στο συνέδριο Microsoft Ignite. Κοιτάζοντας πίσω, είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς εξελίχθηκε το Mesh φέτος: τον Μάρτιο, όταν η Microsoft κυκλοφόρησε το Mesh, ο τεχνικός συνεργάτης της Microsoft, Alex Kipman, χαρακτήρισε το Mesh σαν μια πλατφόρμα εικονικών συναντήσεων, υπονοώντας ότι το μέλλον των συσκέψεων ήταν η εικονική πραγματικότητα.
Μετά την ανακοίνωση της Meta, και μέχρι τον Νοέμβριο το όραμα της Microsoft για το metaverse είχε αναδιατυπωθεί σαν εικονικά είδωλα του Teams στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια προεπισκόπηση που θα κυκλοφορήσει το 2022.
Windows 11
Για να είμαστε δίκαιοι, είμαι προκατειλημμένος: η γνώμη μου για τα Windows 11 είναι ότι δεν χρειάζονται, εν μέρει επειδή τα Windows 10 είναι ακόμα ένα καλό λειτουργικό σύστημα αλλά και επειδή τα Windows 11 απαιτούν την αναβάθμιση hardware. Το Statcounter, ωστόσο δεν εμφανίζει καν τα Windows 11 στη λίστα των μεριδίων της αγοράς των desktops. Το AdDuplex αναφέρει ότι το μερίδιο των Windows 11 είναι 8,6%, ενώ το LanSweeper λέει ότι είναι 0,2%. Για κάποιο λόγο ο κόσμος δεν τρελαίνεται για τα Windows.
Απαιτήσεις hardare των Windows 11
Για μερικές εβδομάδες, η Microsoft εξηγούσε ποιοι υπολογιστές μπορούσαν να αναβαθμιστούν στα Windows 11 και πολλοί ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι hardware χρειάζεται τελικά. Όταν το κατάλαβαν έπρεπε να δουν τι θα κάνουν εάν ο υπολογιστής τους δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της εταιρείας. Η Microsoft μπορεί να έχει τις καλύτερες προθέσεις για να αποκλείσει εκατομμύρια υπολογιστές για λόγους ασφαλείας, αλλά θα μπορούσε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τι συνέβαινε.
Ήταν ξεκάθαρα η χειρότερη επικοινωνιακή πολιτική της Microsoft εδώ και χρόνια, και ελπίζουμε ότι κάποιο ανώτερο στέλεχος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Η εταιρεία προσπάθησε να παρουσιάσει ένα λειτουργικό σύστημα χωρίς να έχει αποφασίσει η ίδια σε τι hardware θα τρέχει.
Η επιβολή του προγράμματος περιήγησης στα Windows 11
Ο Microsoft Edge είναι ένα σταθερό πρόγραμμα περιήγησης, που προσθέτει συνεχώς νέες δυνατότητες — γι’ αυτό και η Microsoft το χάλασε με το να προσπαθεί να το επιβάλει. Τα Windows 11 επιτρέπουν την αλλαγή του προγράμματος περιήγησης, μόνο αν περάσετε από 40 κύματα. Η απόφαση της εταιρείας δεν είναι νόμιμη και φυσικά είναι αντιανταγωνιστική.
Windows 10X
Όπως γνωρίζουμε τώρα, τα Windows 10X ήρθαν με τα Windows 11. Αυτό που δεν ξέραμε όταν τα Windows 10X διέρρευσαν τον Ιανουάριο ήταν ότι επρόκειτο να αντικαταστήσουν τα Windows 10. ΌΧΙ, τα Windows 10X έγιναν Windows 11 και τα Windows 10 S έμειναν στην ιστορία.
Windows 11 SE και Surface Laptop SE
Τα Windows 11 SE και το συμπληρωματικό Surface Laptop SE είναι τώρα το νέο Chromebook killer. Καλή τύχη Microsoft.
Surface Duo 2
Το Surface Duo της Microsoft προσέγγισε την ιδέα ενός “αναδιπλούμενου” τηλεφώνου από διαφορετική οπτική γωνία, με δύο οθόνες. Αν και βελτιώθηκε σε σχέση με το Duo της πρώτης γενιάς, πιθανότατα δεν θα μείνει σαν ένα success story της Microsoft.
Αυτό ήταν το 2021 της Microsoft. Πολλές από τις αποφάσεις της εταιρείας προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα με την οργή να κυριαρχεί, αλλά ορισμένες από τις υπηρεσίες της πάνε μια χαρά. Μιλάω για τις συνδρομητικές υπηρεσίες και το cloud. Πρόκειται για το μέλλον που παίρνει τους προσωπικούς υπολογιστές και τους τοποθετεί στο σύννεφο.
Βέβαια αυτό δεν θα γίνει αύριο, αλλά δείχνει ότι η Microsoft στοχεύει στο κέντρο. Μέχρι τότε, ένα καλύτερο 2022 για όλους μας!