Microsoft GitHub: τι θα συμβεί τώρα; Ευσταθεί η καταστροφολογία;

Το Bloomberg ανέφερε ότι η Microsoft αγόρασε την GitHub, και η επίσημη επιβεβαίωση της συμφωνίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018. Φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.GitHub

Μπορείτε απλά να δείτε τις δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν στο Twitter και θα δείτε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που μαζί με τον “θάνατο” του GitHub διακηρύσσουν και τον θάνατο του λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Υπάρχουν δε πολλοί που αναφέρουν ότι θα μεταπηδήσουν σε άλλες ανταγωνιστικές υπηρεσίες, όπως τις BitBucket και GitLab.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει ή τι πρόκειται να συμβεί, όσο πιο ορθολογικά γίνεται.

Το GitHub διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στο οικοσύστημα ανάπτυξης λογισμικού. Εκτός του ότι στην πλατφόρμα βασίζονται αμέτρητες εταιρείες που αναπτύσσουν δικό τους εμπορικό λογισμικό, είναι και το επίκεντρο της κοινότητας ανοιχτού κώδικα, με 80 εκατομμύρια αποθετήρια που φιλοξενούνται στην περιοχή.

Όποιος αναπτύσσει λογισμικό για να ζήσει, εξαρτάται από το GitHub ακόμα κι αν δεν έχει δικό του λογαριασμό.

Η Microsoft, από την άλλη πλευρά, δεν λειτουργεί πάντα με το πνεύμα του ανοιχτού λογισμικού και της συνεργασίας. Επί σειρά ετών το Redmond ήταν ηγέτης στην αντιπαράθεση. Η εταιρεία “κέρδισε” αρκετές αγωγές βασισμένες στην αντιμονοπωλιακή νομοθεσία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αγωγές ανέφεραν ρητά ότι η Microsoft χρησιμοποιούσε την ηγετική της θέση στην αγορά, για να αποκλείσει τον ανταγωνισμό.

Η Microsoft έχει επίσης κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί τη στρατηγική “αγκαλιάζω, επεκτείνομαι και σβήνω” για να εδραιώσει τη θέση της σε διάφορους τομείς: από το λογισμικό παραγωγικότητας έως το ευρύτερο Internet.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2001, ο τότε διευθύνων σύμβουλος Steve Ballmer ανέφερε το Linux σαν “καρκίνο”, κάτι που αναστάτωσε πάρα πολλούς φίλους του ανοιχτού κώδικα.

Με όλα τα παραπάνω, μπορείτε να καταλάβετε γιατί υπάρχουν πολλοί προγραμματιστές που βλέπουν την εξαγορά GitHub σαν το τέλος της υπηρεσίας.

Είναι όμως η Microsoft του 2018 η ίδια με την Microsoft του 1998;

Όταν ο Satya Nadella ανέλαβε την εταιρεία το 2014, προσπάθησε να αναμορφώσει την εταιρεία από τα θεμέλιά της. Για πρώτη φορά η Microsoft σταμάτησε να δουλεύει εξ ολοκλήρου πίσω από κλειστές πόρτες. Ανέβασε σημαντικά project της στο GitHub και τα διέθεσε με άδειες ανοικτού κώδικα. Σήμερα μπορείτε να διαβάσετε τον κώδικα του .NET framework ή να δείτε τον κώδικα του Visual Studio. Το γεγονός ήταν κάτι αδιανόητο πριν από δέκα χρόνια.

Η Microsoft δεν διαθέτει μόνο μια σελίδα στο GitHub. Η εταιρεία είναι μια από τις πιο ενεργές, με συνεισφορές στο open source, που ξεπερνούν αυτές της Google και του Facebook.

Όταν δεν ανοίγει τον κώδικα της στο κοινό, τον μεταφέρει σε άλλες πλατφόρμες. Ο κώδικας του Visual Studio, για παράδειγμα, τρέχει πια σε Linux και macOS. Το σύστημα βάσης δεδομένων SQL Server έχει μεταφερθεί στο Linux.

Και αν τα παραπάνω δεν σας λένε κάτι, η εταιρεία έφερε το Linux στα Windows, μέσω του Windows Subsystem for Linux, και διέθεσε το Bash shell στα Windows 10.

Έτσι βλέπουμε ότι όλα τα projects του Nadella στη Microsoft, προσπαθούν να επιτύχουν μια αίσθηση διαφάνειας. Αν η εταιρεία δεν φερθεί έξυπνα με το GitHub θα χάσει όλη την διάθεση αλλαγής που προσπαθεί να επιδείξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ένας άλλος φόβος που υπάρχει με την εξαγορά του GitHub είναι ότι μπορεί η υπηρεσία μπορεί να χάσει την ταυτότητά της και να απορροφηθεί από τη Microsoft σαν άλλη μια επιχειρηματική μονάδα.

Κοιτάζοντας όμως τις τελευταίες μεγάλες αγορές της εταιρείας, ο φόβος φαίνεται να είναι αβάσιμος. Όταν η Microsoft απέκτησε το LinkedIn το 2016, τίποτα δεν άλλαξε για τους χρήστες. Το LinkedIn έχει διατηρήσει ένα μεγάλο μέρος της αυτονομίας του και της ταυτότητάς του. Η εταιρεία εξακολουθεί να διευθύνεται από τον CEO που είχε πριν από την εξαγορά της, (Jeff Weiner) αν και συνεργάζεται με την ηγεσία της Microsoft.

Θα αλλάξουν τα πράγματα με το GitHub; Κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει. Όμως η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ιδιαίτερα αγαπημένη στην κοινότητα των προγραμματιστών και έχει ένα πολύ ισχυρό brand name. Έτσι μεγάλες αλλαγές θα μπορούσαν να επιφέρουν προβλήματα στην Microsoft.
Το αρκετά ανησυχητικό για την συγκεκριμένη συμφωνία είναι ότι με την κατοχή του LinkedIn και του GitHub, η Microsoft θα είναι σε θέση να καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι προσλήψεις στον κλάδο της τεχνολογίας.

Όμως, οι φόβοι για την επανάληψη της αντιπαράθεσης της δεκαετίας του ’90 είναι αβάσιμοι. Η Microsoft είναι σαφώς μια διαφορετική εταιρεία.

__________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.111 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).