Microsoft: το AI δεν επαρκεί για τις ενημερώσεις των Windows 10

Στις 2 Οκτωβρίου του , η άρχισε να προωθεί το Windows 10 October 2018 Update. Στις 6 Οκτωβρίου, η απέσυρε την ενημέρωση, αφού ορισμένοι χρήστες ανέφεραν ότι διαγράφηκαν αρχεία από το φάκελο “Έγγραφα”.

Αυτή την εβδομάδα, η Microsoft περιέγραψε τελικά τι έμαθε και τι αλλάξει ότι δεν θα ζήσουμε και πάλι τις μεγάλες στιγμές του Windows 10 October 2018 .Microsoft

Η εταιρεία με λίγα λόγια αποδέχτηκε ότι το , τα δεδομένα τηλεμετρίας και η συνολική διαδικασία δεν μπορεί να αξιόπιστη από μόνη της, οπότε δίνει τον έλεγχο ξανά στους χρήστες της.

Η Microsoft έκανε αυτές τις μέρες πολλές ανακοινώσεις που φαίνεται να αποτελούν άμεσες απαντήσεις στο φιάσκο του 2018.

Microsoft: Αλλαγές

Η πιο ξεκάθαρη ανακοίνωση είναι ότι η επόμενη μεγάλη ενημερωμένη έκδοση θα ονομάζεται Windows 10 May 2019 Update (αντί για April 2019 Update). Έτσι δεν θα κυκλοφορήσει αυτό το μήνα όπως αναμενόταν, γιατί δεν έχει περάσει ακόμα από το Release Preview Ring για τους Windows Insiders. Να υπενθυμίσουμε ότι η έκδοση Οκτωβρίου του 2018 παρέκαμψε το Release Preview Ring και κυκλοφόρησε άμεσα στους καταναλωτές με ολέθρια αποτελέσματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η επόμενη έκδοση θα κυκλοφορήσει “στα τέλη Μαΐου” αλλά αυτό είναι μόνο μια από τις αλλαγές που ετοιμάζει η Microsoft.

Αλλαγές δεδομένων

Σε προηγούμενες εκδόσεις, οι ενημερώσεις λειτουργιών των Windows 10 ξεκινούσαν αυτόματα “μόλις τα δεδομένα μας έδιναν την πεποίθηση ότι η συσκευή θα έχει μια καλή εμπειρία ενημέρωσης”.

Οι επόμενες ενημερώσεις δυνατοτήτων θα περνούν περισσότερο χρόνο στο Release Preview Ring, και έτσι η Microsoft θα μπορεί να συγκεντρώνει περισσότερα στοιχεία για την συμβατότητα και την απόδοση. Η εταιρεία θα συνεργαστεί επίσης πιο στενά με τους OEMs αλλά και τους ανεξάρτητους προμηθευτές λογισμικού (ISVs).

Οι OEMs θα αρχίζουν την κατασκευή νέων υπολογιστών και συσκευών με την τελευταία έκδοση του λειτουργικού, και θα δοκιμάζουν τις ενημερώσεις κατά την διάρκεια της κατασκευής με τους υπαλλήλους τους.
Η Microsoft από την άλλη θα ελέγχει εσωτερικά την τελευταία ενημέρωση δυνατοτήτων και θα ενθαρρύνει τους υπαλλήλους να κάνουν το ίδιο και με τις προσωπικές τους συσκευές. Περισσότεροι χρήστες για δοκιμές και περισσότερος χρόνος θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα δεδομένα.

Το AI αλλάζει

Όμως τα περισσότερα δεδομένα δεν σημαίνουν πολλά εάν η εταιρεία δεν μπορεί να τα αναλύσει σωστά. Η Microsoft υπόσχεται να πραγματοποιήσει “σημαντικές νέες επενδύσεις” στο AI για να μπορεί να “εντοπίζει τα ζητήματα υψηλής κρισιμότητας σε κλίμακα”.

Η Microsoft αναφέρει ότι εφαρμόζει την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (NLP από το natural language processing) και τη μηχανική μάθηση (ML) για να εντοπίζει τα σοβαρά ζητήματα γρηγορότερα, ακόμα και όταν τα έχουν αναφέρει πολύ λίγοι άνθρωποι.
Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει βελτιώσει την ομαδοποίηση, την ταξινόμηση και τη δρομολόγηση των περίπου 20.000 καθημερινών σχολίων που δέχεται από τους Insiders, ώστε τα κορυφαία ζητήματα να μπορούν να διερευνηθούν άμεσα από τους μηχανικούς.

  Εταιρείες και φανατικοί οπαδοί

Η Microsoft ισχυρίζεται επίσης ότι το μοντέλο ML inteligent rollout μπορεί πλέον να διαφοροποιήσει καλύτερα τις συσκευές που θα μπορούν να έχουν μια καλή εμπειρία ενημέρωσης. Το μοντέλο χρησιμοποιεί νέα κριτήρια έτσι ώστε να μπορεί να εκπαιδευτεί σε ένα ευρύτερο σύνολο θεμάτων.

Τροποποιήσεις χρηστών στα Windows 10

Τελικά όμως η Microsoft αποφάσισε ότι όλα τα παραπάνω δεν αρκούν. Η στρατηγική που έφερε την ενημέρωση Οκτωβρίου του 2018 πρέπει να αλλάξει. Έτσι, η εταιρεία δίνει στους χρήστες τον έλεγχο με τέσσερις τρόπους, ξεκινώντας από το May 2019 Update:

Η επιλογή “Download and now”:  είναι ένας ξεχωριστός έλεγχος για να ξεκινήσει η εγκατάσταση μιας ενημερωμένης έκδοσης δυνατοτήτων σε κατάλληλες συσκευές που δεν έχουν γνωστά προβλήματα συμβατότητας.

Συνεπώς, οι χρήστες θα μπορούν να ξεκινήσουν μόνοι τους την εγκατάσταση ενημερώσεων δυνατοτήτων, παρόλο που όταν οι το λειτουργικό Windows 10 πλησιάζει στο τέλος υποστήριξης, το Windows Update θα το κάνει αυτόματα. Οι χρήστες θα μπορούν ακόμα να χρησιμοποιούν το “Check for updates” για να λαμβάνουν τις μηνιαίες ενημερώσεις ποιότητας και ασφάλειας.
Εκτεταμένη δυνατότητα παύσης ενημερώσεων τόσο για τις λειτουργίες όσο και για τις μηνιαίες ενημερώσεις σε όλες τις εκδόσεις των Windows 10, συμπεριλαμβανομένου και της έκδοσης Home. Όλοι οι χρήστες θα μπορούν να σταματούν όλες τις ενημερώσεις έως και για 35 ημέρες. Μόλις περάσουν όμως οι 35 μέρες, θα πρέπει να ενημερώσουν τη συσκευή τους για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την λειτουργία παύσης των ενημερώσεων ξανά.
Intelligent hours για την αποφυγή διακοπών στις εργασίες συστήματος από επανεκκινήσεις. Η λειτουργία active hours, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά με το Windows 10 Anniversary Update, ρυθμίζεται με μη αυτόματο τρόπο και είναι ρυθμισμένο στις 8 π.μ. – 5 μ.μ. από προεπιλογή. Το Windows Update θα είναι σε θέση να ρυθμίζει έξυπνα τις ενεργές ώρες ανάλογα με τα πρότυπα χρήσης που αφορούν συγκεκριμένες συσκευές.
Βελτιωμένη ενορχήστρωση ενημερώσεων (update orchestration) για την βελτίωση της απόκρισης του συστήματος. Αυτή η δυνατότητα υπόσχεται να συντονίζει και να πραγματοποιεί τις ενημερώσεις των Windows και τις ενημερώσεις του Microsoft Store όταν οι χρήστες είναι μακριά από τις συσκευές τους.

Οι χρήστες των Windows 10 που είχαν “καεί” από κάποια ενημερωμένη έκδοση θα δουν πολύ πιθανά όλα τα παραπάνω σαν μια νίκη. Φυσικά είναι αναμφισβήτητα μια νίκη για όλους τους χρήστες που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τις ενημερώσεις, αλλά δεν είναι νίκη για την Microsoft. Οι άμεσες ενημερώσεις είναι κρίσιμες για την απόδοση, τη σταθερότητα και, το σημαντικότερο, την ασφάλεια.

Όσο πιο σύντομα μπορέσει να καταλάβει η Microsoft πως μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα AI που συλλέγει, τόσο καλύτερα θα είναι τα 800 εκατομμύρια συσκευές που τρέχουν με Windows 10.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).