Μπορούν οι εταιρείες να εγκαταστήσουν απομακρυσμένα, εφαρμογές στο τηλέφωνό σας;

Όσο και να σας φαίνεται παράξενο, η Google έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει απομακρυσμένα, εφαρμογές στο τηλέφωνό σας, χωρίς τη ρητή άδειά σας ή ακόμη και χωρίς καμία ειδοποίηση.

app,Google,Apple,iOS,Android,εφαρμογή

Στις 19 Ιούνιου του 2021 συνέβη ένα γεγονός αρκετά διδακτικό για τις δυνατότητες της εταιρείας Google. Σύμφωνα με αναφορές χρηστών, η εφαρμογή ειδοποιήσεων έκθεσης σε Covid-19, MassNotify εγκαταστάθηκε αυτόματα σε πολλά smartphone Android, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Μασαχουσέτης.

Το περίεργο ήταν ότι η εγκατάσταση έγινε χωρίς καμία ειδοποίηση και ότι η εφαρμογή δεν είχε καν εικονίδιο για να ενημερώσει τους χρήστες ότι είναι εγκατεστημένη. Η καταγγελία έγινε στον ιστότοπο ειδήσεων 9to5Google και η εταιρεία δικαιολογήθηκε ότι η αυτόματη εγκατάσταση της εφαρμογής αν και ήταν σκόπιμη, η ίδια η εφαρμογή δεν θα έκανε τίποτα, εκτός εάν ο χρήστης επιλέγε να την ενεργοποιήσει.

Αυτό είναι ιδιαίτερα περίεργο, επειδή καμία εφαρμογή έκθεσης σε COVID-19 άλλης πολιτείας των ΗΠΑ, δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Όλες οι άλλες εφαρμογές εγκαθίστανται όταν ο χρήστης επιλέγει χειροκίνητα να τις εγκαταστήσει.

Μπορεί η Google να εγκαταστήσει μία εφαρμογή χωρίς την άδεια σας;
Το βασικό συμπέρασμα είναι πάντως ότι η Google έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει ότι θέλει στο τηλέφωνό σας και μάλιστα με τρόπο που δεν θα καταλάβετε.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει παρόμοιο περιστατικό στην Ελλάδα και αν η Google έχει εγκαταστήσει ποτέ σιωπηλά μια εφαρμογή σε κινητά Android, και εσείς μπορείτε να εγκαταστήσετε απομακρυσμένα μία εφαρμογή στο δικό σας τηλέφωνο Android.

Δεν έχετε παρά να μεταβείτε στο ιστότοπο του Google Play Store μέσω ενός υπολογιστή, να συνδεθείτε με τον ίδιο λογαριασμό με τον οποίο συνδέεστε στο Android τηλέφωνό σας και αφού βρείτε μία εφαρμογή που σας ενδιαφέρει να πατήσετε το κουμπί “Εγκατάσταση”. Το Play Store θα προωθήσει την εντολή στο τηλέφωνό σας και όταν αυτό μπει στο διαδίκτυο θα ξεκινήσει τη λήψη και την εγκατάσταση της εφαρμογής που έχετε επιλέξει.

Βέβαια, σε αντίθεση με την ιστορία του MassNotify, η όλη διαδικασία δεν είναι κρυφή, καθώς θα δείτε μια ειδοποίηση κατά την εγκατάσταση της εφαρμογής.

Μπορεί η Apple να εγκαταστήσει μία εφαρμογή χωρίς την άδεια σας;
Δεν έχει αναφερθεί αντίστοιχη συμπεριφορά της Apple και των τηλεφώνων της iPhone. Όμως είναι σίγουρο ότι και η Apple έχει την δυνατότητα αυτή.

ios7 apple logo progress bar

Επίσης τα iPhone λειτουργούν λίγο διαφορετικά σε σχέση με τα Android. Για να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή iPhone, πρέπει να μεταβείτε στο App Store με ένα iPhone και να εγκαταστήσετε την εφαρμογή. Δεν μπορείτε να το κάνετε μέσω ενός προγράμματος περιήγησης, όπως μπορείτε στο Android. Χρειάζεται η παρουσία του τηλεφώνου σας. Άρα δεν υπάρχει η δυνατότητα να κάνετε εσείς μία απομακρυσμένη εγκατάσταση κατευθείαν στο τηλέφωνό σας.

Τι γίνεται με τις ενημερώσεις;
Φυσικά, οι ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος μπορούν να εγκαταστήσουν νέες εφαρμογές στη συσκευή σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια νέα έκδοση iOS για iPhone ή αντίστοιχα για Android και ξαφνικά να βρείτε μια νέα εφαρμογή. Ωστόσο, αυτές είναι πάντα εφαρμογές της ίδιας της εταιρείας και ποτέ δεν είναι τρίτων κατασκευαστών.

Αλλάζει η συμπεριφορά των εταιρειών από χώρα σε χώρα;
Θα παραξενευτείτε αλλά οι εταιρείες εγκαθιστούν διαφορετικά προγράμματα, ανάλογα της χώρας που βρίσκεστε. Ή μάλλον της χώρας που έχετε δηλώσει ότι βρίσκεστε. Ή εταιρεία ανάλογα τις συμφωνίες που έχει κάνει σε κάθε χώρα, αλλά και την νομοθεσίας κάθε χώρας φροντίζει στο τι μπορείτε να δείτε και τι εφαρμογές θα έχετε στο κινητό σας.

Τρανό παράδειγμα όταν τον Φεβρουάριο του 2018, εξαφανίστηκαν τα θέματα στο MIUI για τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και δε δόθηκε από την εταιρεία μία ικανοποιητική εξήγηση για αυτό, επικαλέστηκε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ιδιωτικότητας και του GDPR. Τότε δεν είχατε παρά να δηλώσετε στο κινητό σας ότι ζείτε στην Αλβανία, για παράδειγμα, και η εφαρμογή θέματα γέμιζε με υλικό που μπορούσατε να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε.

Αντίστοιχα και τώρα, αν πείτε στο κινητό σας ότι ζείτε στην Ινδία, για παράδειγμα, (σε Xiaomi με MIUI 12, πηγαίνετε Ρυθμίσεις > Πρόσθετες ρυθμίσεις > Περιοχή και εκεί του δηλώνετε Ινδία) θα δείτε ότι θα εμφανιστούν ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις νέες εφαρμογές στην τελευταία θέση. Το Mi-Picks, to Mi-Play, και το Mi-Credit. Καλορίζικα!

smartphone1

Το αστείο είναι ότι όχι μόνο θα εγκαταστήσει νέες εφαρμογές αλλά θα σας ειδοποιήσει ότι υπάρχουν νέες ενημερώσεις των παλαιών σας εφαρμογών και θα σας ζητήσει να προβείτε σε update. Σήμερα 24/6/2021 στο δικό μας με το που δηλώσαμε ότι η χώρα που ζούμε είναι η Ινδία μας είπε ότι υπάρχουν update για το System, το Wallpapers, και το Mi-Play!! Με το που του ξαναείπαμε ότι είμαστε Ελλάδα, εξαφανίστηκαν όλες οι ενημερώσεις και μας ενημέρωσε ότι όλες οι εφαρμογές μας είναι ενημερωμένες με την τελευταία version! Μας έσβησε και τις τρεις νέες εφαρμογές.

Μπορούν οι εταιρείες να διαγράψουν εφαρμογές απομακρυσμένα;
Τόσο η Google όσο και η Apple, αν το επιθυμούν μπορούν να διαγράψουν απομακρυσμένες εφαρμογές από το τηλέφωνό σας. Αυτή η ικανότητα δημιουργήθηκε για την προστασία των συσκευών από κακόβουλο λογισμικό. Εάν μια κακόβουλη εφαρμογή εισχωρήσει στο Google Play ή στο App Store της Apple και έχει ληφθεί από εκατομμύρια χρήστες, και οι δύο εταιρείες μπορούν να διαγράψουν την εφαρμογή, από απόσταση.

app,Google,Apple,iOS,Android,εφαρμογή

Η Google το έχει κάνει στο παρελθόν. Μάλιστα έχει αφαιρέσει απομακρυσμένα κακόβουλες επεκτάσεις Chrome από τα προγράμματα περιήγησης Google Chrome.

Συμπερασματικά
Φαίνεται ότι το τηλέφωνό σας δεν σας ανήκει 100%. Μάλλον αγοράζοντας το, έχετε “παντρευτεί” την εκάστοτε εταιρεία μαζί με τα καπρίτσια της. Πάντως, αντί να ρωτάμε αν μια εταιρεία μπορεί να εγκαταστήσει απομακρυσμένα εφαρμογές στις συσκευές μας, θα πρέπει να ρωτήσουμε αν η εταιρεία που έχουμε παντρευτεί έχει τέτοιο ιστορικό.

Τόσο η Google όσο και η Microsoft στα τότε τηλέφωνα που έβγαζε, έχουν εγκαταστήσει απομακρυσμένες εφαρμογές χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Ιστορικά η Apple πρόσθεσε κάποτε ένα άλμπουμ των U2 στις βιβλιοθήκες iTunes όλων των χρηστών (άσχετα αν κάποιος ακούει μόνο τσάμικα).

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.107 εγγεγραμμένους.
app,Google,Apple,iOS,Android,εφαρμογή

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).