MX Linux: πέρασε τη διανομή Manjaro στο Hit Ranking του Distrowatch

MX Linux: πρώτο στις επισκέψεις του Distrowatch. Επειδή ασχολούμαι πολύ με το Linux, επισκέπτομαι συχνά τη σελίδα Distrowatch. Η σελίδα είναι ένας διαδικτυακός κατάλογος διανομών Linux. Έτσι μπορείτε να αναζητήσετε την διανομή που σας ενδιαφέρει και να ανακαλύψετε αν ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται καθημερινά με νέες εκδόσεις διανομών αλλά και εφαρμογών open source.

Manjaro

To Hit Ranking τώρα που χρησιμοποιεί το Distrowatch είναι μια μέθοδος αξιολόγησης του ενδιαφέροντος για τις διανομές που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα. Ουσιαστικά η υπηρεσία μετράει τα clicks που δέχεται η κάθε διανομή, αναδεικνύοντας αυτές που ενδιαφέρουν τους περισσότερους χρήστες.

Αυτό το χαρακτηριστικό της σελίδας, έχει γίνει κατά καιρούς το μήλο τις έριδος μεταξύ μεγάλων διανομών που διεκδικούν τις πρώτες θέσεις, καθώς δεν είναι παρά ένας μετρητής clicks της σελίδας της κάθε διανομής. Η σελίδα εμφανίζει δεδομένα ανά έτος, μήνα, 30 μέρες, βδομάδα κ.λπ.

Αν και υπάρχουν πολλοί που θεωρούν το DistroWatch σαν μια μη αντικειμενική πηγή για την δημοτικότητα των Linux projects, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι η παλαιότητα και η πληρότητα του site. Η σελίδα απευθύνεται εδώ και χρόνια στους φίλους του Linux, διαθέτει σχεδόν κάθε διανομή που έχει κυκλοφορήσει και προσθέτει μετά από αιτήματα των προγραμματιστών κάθε νέα διανομή που κυκλοφορεί.

Αυτό σημαίνει ότι τα clicks στην πλειοψηφία τους προέρχονται από geeks του Linux, οπότε μάλλον τα ranks δεν είναι και τόσο μη αντιπροσωπευτικά.

Έτσι δεν αναφέρω το Hit Ranking σαν μια αξιόπιστη μέθοδο αξιολόγησης της κάθε διανομής, αλλά περισσότερο σαν ένα “μετρητή” επισκεψιμότητας σε μια σελίδα που ασχολείται μόνο με το Linux.
Αν προσπαθήσετε να βρείτε άλλα αποτελέσματα ranking, μια καλή πηγή είναι το Alexa.

Ας δούμε όμως τι προέκυψε στο Distrowatch το τελευταίο διάστημα. Για πάρα πολύ καιρό (από το 2011) η διανομή Mint κρατούσε την πρώτη θέση στο Hit Ranking του DW. Όμως εδώ και αρκετό καιρό το Manjaro, ένα fork του Arch Linux πέρασε στην κατάταξη τη διανομή Mint. Από χθες λοιπόν για πρώτη φορά η διανομή MX Linux κατάφερε να περάσει το Manjaro:

  Εγκατάσταση του Google Chrome σε διανομές RHEL και CentOS

Έτσι τα συνολικά αποτελέσματα κατάταξης για τους τελευταίους 6 μήνες 2018-2019 και τις 20 πρώτες διανομές έχουν ως εξής:

Να αναφέρουμε ότι 14 από τις 20 διανομές είναι LTS (παρέχουν μακρόχρονη υποστήριξη), και 1 από αυτές τις 14 διαθέτει (και) Rolling Release, δηλαδή κυλιόμενη εκδοσή. Φυσικά μιλάμε για το openSUSE Tumbleweed.

Τέσσερις από τις 14 διαθέτουν μόνο Rolling Releases (Arch, Manjaro, Antergos, και Kali). Η διανομή Solus είναι ήμι-κυλιόμενη και η διανομή Fedora που είναι μια cutting edge διανομή αλλά δεν είναι κυλιόμενη.
Το openSUSE διαθέτει και LTS έκδοση με το όνομα Leap.

Τέλος η διανομή ReactOS είναι μια ανεξάρτητη διανομή και χρησιμοποιεί για τον σχεδιασμό της αρχές του Windows NT.

Ας μιλήσουμε όμως για το MX Linux.

Στο iGuRu.gr αγαπάμε και συστήνουμε ανεπιφύλακτα το λειτουργικό MX Linux. Είναι μια διανομή Linux βασισμένη στο σταθερό Debian, και την συνιστούμε για όλους, έμπειρους ή αρχάριους χρήστες.

Η διανομή προήλθε από μια συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων του antiX και του MEPIS Linux που έχει σταματήσει να αναπτύσσεται.

Χρησιμοποιεί το Xfce ως προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας, και είναι ένα λειτουργικό σύστημα που συνδυάζει μια κομψή και αποδοτική επιφάνεια εργασίας με απλές ρυθμίσεις, υψηλή σταθερότητα, σταθερή απόδοση και ελάχιστο αποτύπωμα.Με λίγα λόγια είναι μια αρκετά light διανομή που δεν θυσιάζει την ποιότητα.
MX Linux

Με την πρώτη ματιά, δεν θα δείτε και πάρα πολλές αλλαγές που κάνουν τη διανομή να διαφέρει από τις άλλες. Όμως υπάρχουν… είναι λεπτές αλλά ουσιαστικές. Το εργαλείο MX Tools για παράδειγμα… Μετατρέπουν ένα σύστημα Linux, στα standards που έχουν οι φίλοι των Windows.

  Το Facebook πουλάει τις πολιτικές πεποιθήσεις των μελών του

MX Linux

Αυτό φυσικά δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους φίλους του Linux, καθώς όπως βλέπουμε στην κατάταξη του Distrowatch η διανομή έχει φτάσει πια στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας το Manjaro, που εδώ και καιρό ήταν στην κορυφή.

Ας δούμε όμως και το rank που δίνει το Alexa. To συγκεκριμένο rank αφορά πια την παγκόσμια κατάταξη της ιστοσελίδας του κάθε project, και είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ως μετρικό σύστημα επισκεψιμότητας. Έτσι μπορούμε να μιλάμε για μετρήσεις που εμφανίζουν την δημοτικότητα μιας ιστοσελίδας σε σχέση με τις υπόλοιπες σε παγκόσμιο επίπεδο, και όχι πια μεταξύ των geeks.

Έτσι στις παρακάτω εικόνες βλέπετε την βαθμολογία του Alexa στις διανομές που βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη του Distrowatch: MX, Manjato και Mint.

MX Linux

Η κατάταξη είναι πολύ διαφορετική, με το Mint να προηγείται σαφώς των διανομών ΜΧ και Manjaro. Από την άλλη παρατηρούμε μια μείωση στην επισκεψιμότητα της σελίδας του Mint (προσέξτε το γραφικό).

Μετά από όλα τα παραπάνω, μάλλον είναι αρκετά ασφαλές να πούμε ότι το Mint διατηρεί ακόμα την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, και ότι τα λειτουργικά MX Linux και Manjaro φαίνεται να είναι περισσότερο δημοφιλή στους geeks, καθώς κρατούν τις πρώτες θέσεις στην ειδική κατάταξη του Distrowatch.

Φυσικά θα θέλαμε να δούμε τα σχόλιά σας για το παραπάνω κείμενο, και για το τι διανομή επιλέγετε και γιατί.

________________________

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


2  +  1  =