NASA αρχίζει ο διαστημικός τουρισμός

Η NASA ετοιμάζεται να φιλοξενήσει περισσότερους ερασιτέχνες αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), για έως και δύο εβδομάδες κάθε ταξίδι.

Ο διαστημικός τουρισμός μας έρχεται και η NASA ετοιμάζεται να το εκμεταλλευτεί. Τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, η αποστολή Axiom Space Ax-1 αναμένεται να στείλει ένα επαγγελματία αστροναύτη αλλά και επιβάτες στο σταθμό για την διαμονή οκτώ ημερών χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο της SpaceX και μια κάψουλα Crew Dragon. Η Blue Origin δε, δημοπράτησε μια θέση στο διάστημα τον επόμενο μήνα για 28 εκατομμύρια δολάρια.

iss

“Αυτό το έτος είναι μια αναγέννηση για τις διαστημικές πτήσεις, καθώς πετάμε με τη NASA και τους διεθνείς συνεργάτες μας με αμερικανικά εμπορικά διαστημικά αεροσκάφη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό”, δήλωσε ο διευθυντής εμπορικής ανάπτυξης διαστημικών πτήσεων της NASA Phil McAlister, αναφερόμενος στην SpaceX που στέλνει αστροναύτες στο σταθμό.

“Καθώς περισσότεροι άνθρωποι πετούν στο διάστημα και βλέπουν περισσότερα πράγματα κατά τη διάρκεια των διαστημικών πτήσεων τους, αυτό θα προσελκύει ακόμη περισσότερους σε πτήσεις κάτι που αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη αγορά που οραματιζόμασταν όταν ξεκινήσαμε το Πρόγραμμα Εμπορικού Πληρώματος πριν από δέκα χρόνια”

Η NASA ελπίζει να συνεργαστεί με επιχειρήσεις τρίτων για να στείλει δύο ακόμη “ιδιωτικούς αστροναύτες” στο ISS. Η πρώτη τουριστική πτήση θα θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο του 2022 και η επόμενη κάποια στιγμή στα μέσα του 2023, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν ψάχνει να ανταγωνιστεί εμπορικές εταιρείες και ο στόχος της είναι να συνεργαστούν μαζί τους.

Η ιδιωτική SpaceX θα κάνει τις μεταφορές από και προς το διαστημικό σταθμό, ενώ η NASA θα παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη, τρόφιμα, υλικά και υπηρεσίες για τους ερασιτέχνες διαστημικούς ταξιδιώτες να θα ζήσουν στον ISS. Οι ερασιτέχνες αστροναύτες θα μπορούν να ζήσουν στο ISS για έως και 14 ημέρες και δεν θα τους επιτρέπεται να εμποδίζουν-ενοχλούν τους επαγγελματίες που θα εργάζονται επί του σκάφους. Ο πύραυλος εκτόξευσης και το όχημα με το οποίο θα μεταφερθούν οι διαστημικοί ταξιδιώτες θα πρέπει να εγκριθούν από τη NASA.

Βέβαια τα ναύλα δεν θα είναι φθηνά. Το διαστημικό πρακτορείο θα χρεώνει 5,2 εκατομμύρια δολάρια σαν “βασικό κόστος” για κάθε αποστολή και άλλα 4,8 εκατομμύρια δολάρια για τον προγραμματισμό που απαιτείται για την εκτέλεση της αποστολής. Προσθέστε το κόστος για τη σίτιση των ερασιτεχνών αστροναυτών – δηλαδή 2.000 $ ανά άτομο τη ημέρα για αποξηραμένα τρόφιμα – και έως 1.500 δολάρια τη μέρα για άλλες παροχές, όπως υπνόσακους, ρούχα και άλλα. Για να μην αναφέρουμε το κόστος ωφέλιμου φορτίου και τα άλλα τέλη που μπορούν να φτάσουν έως και 164.000 δολάρια τη μέρα ανά άτομο.
Τα χρήματα που θα κερδίζονται από τον διαστημικό τουρισμό θα βοηθήσουν στην πλήρωση των ταμείων της NASA, δίνοντάς τους μια επιπλέον πηγή εισοδήματος για τη χρηματοδότηση των δαπανηρών επιστημονικών αποστολών της.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.098 εγγεγραμμένους.
ISS,nasa,nasa mars,nasa news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).