Σουηδία : η πειρατεία δεν δικαιολογεί ποινές φυλάκισης


Πειρατεία; Όχι δεν είστε εγκληματίας! Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας εξέδωσε μια πολύ σημαντική απόφαση για τους “πειρατές” που χρησιμοποιούν torrents και όχι μόνο. Μετά από αιτήματα εισαγγελέων που ζητούσας ποινές φυλάκισης για παραβίαση του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, το Δικαστήριο αποφανθεί ότι το αδίκημα δεν επιτρέπει την φυλάκιση.

Μέχρι σήμερα είχαμε δει πολλές περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, που αδικήματα σχετικά με παράνομη διανομή περιεχομένου που προστατεύεται από τον νόμο πνευματικών δικαιωμάτων αντιμετώπιζαν ποινές φυλάκισης. πειρατείαΑς δούμε όμως τι έγινε όπως περιγράφει το TorrentFreak:

Όλα ξεκίνησαν στο Swepirate, ένα torrent site που έκλεισε στις αρχές του 2013. Ο 50χρονος διαχειριστής του ιδιωτικού tracker συνελήφθη και κατηγορήθηκε για πειρατεία, καθώς φέρεται ότι μοίρασε τουλάχιστον 125 τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες μέσω της ιστοσελίδας. Σε αυτές συμπεριλαμβανόταν οι ταινίες Rocky, Alien και Star Trek.

Το καλοκαίρι του 2015 το Εφετείο του Γκέτεμποργκ τον καταδίκασε σε οκτώ μήνες φυλάκισης για αδικήματα παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο πρώην διαχειριστής της ιστοσελίδας, που αναφερόταν στα δικαστικά έγγραφα ως «BH», θεώρησε ότι η τιμωρία του ήταν πολύ σκληρή, και άσκησε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας.

Ο εισαγγελέας Hedström ζήτησε επίσης από το Ανώτατο Δικαστήριο να δεχτεί την υπόθεση, ζητώντας παραπάνω σαφήνεια στον νόμο για τέτοιου είδους αδικήματα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του, που υποστηρίζει ότι η παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν αποτελεί αδίκημα που δικαιολογεί μια ποινή που επιβάλει στέρηση της ελευθερίας.

“Το εάν ένα έγκλημα πρέπει να τιμωρηθεί με φυλάκιση καθορίζεται γενικά με βάση την ποινική του αξία”, αναφέρει μια περίληψη από το Δικαστήριο.

“Εάν η ποινική αξία είναι μικρότερη του ενός έτους, η φυλάκιση θα πρέπει να είναι έσχατη λύση. Ωστόσο, ορισμένα εγκλήματα θεωρούνται τέτοιας φύσης που η ποινή πρέπει να είναι ποινή φυλάκισης βασισμένη σε λόγους γενικής πρόληψης, ακόμη και αν η ποινική αξία είναι μικρότερη του ενός έτους.”

Στην υπόθεση Swepirate το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας διαπίστωσε ότι η παράβαση πνευματικών δικαιωμάτων του BH είχε ποινική αξία έξι μηνών, επομένως δεν υπήρχε τεκμήριο για ποινή στερητική της ελευθερίας του σύμφωνα με την ποινική αξία του αδικήματος.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αντιπροσωπεύει μια αλλαγή πλεύσης σε σύγκριση με την προηγούμενη νομολογία για τις κυρώσεις για παράνομη κατανομή αρχείων.

“Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει πλέον ευθυγραμμίσει την άποψη του σχετικά με τη σοβαρότητα των παραβιάσεων πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, μολονότι οι κάτοχοι δικαιωμάτων ενδέχεται να επωφελούνται.”

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Η απόφαση του Δικαστηρίου υπάρχει εδώ σαν pdf αλλά είναι στα Σουηδικά.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news