Ακουστικά ακύρωσης θορύβου εναντίων ακουστικών απομόνωσης. Ποια να αγοράσετε.

Η πιο πρόσφατη μόδα στα ακουστικά είναι η ακύρωση θορύβου, αν και δεν είναι νέα τεχνολογία. Τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου υπάρχουν εδώ και αρκετό καιρό. Ας δούμε τις διαφορές που έχουν με τα απλά ακουστικά απομόνωσης θορύβου και πως να διαλέξετε τι να αγοράσετε.

ακουστικά

Δύο όροι που πρέπει να γνωρίζετε όταν θα αποφασίσετε να αγοράσετε ακουστικά, είναι η “ακύρωση θορύβου” και η “απομόνωση θορύβου”. Μπορεί και να τους δείτε και ως “ενεργή ακύρωση θορύβου” και “παθητική ακύρωση θορύβου”, ή με τους αγγλικούς όρους noise cancellation και noise isolation, αντίστοιχα. Το είδος ακουστικών που θα πρέπει να αγοράσετε θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατό και τι ποιότητας θόρυβο περιβάλλοντος σας θα πρέπει να κόψετε, ενώ ακούτε μουσική.

Και όχι, δεν είναι τόσο απλό θέμα, ώστε αβίαστα να πούμε ότι “το ένα είναι καλύτερο από το άλλο”. Κάθε τύπος έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Δείτε αυτό το άρθρο για να μάθετε τις διαφορές μεταξύ ακύρωσης θορύβου και απομόνωσης θορύβου και ποιες από αυτές χρειάζεστε πραγματικά.

Πώς λειτουργεί η απομόνωση θορύβου;
Η απομόνωση θορύβου (noise isolation) είναι η απλούστερη από τις δύο μεθόδους μείωσης θορύβου περιβάλλοντος. Ο σκοπός εδώ είναι να απομονώσετε τα αυτιά σας από όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο του περιβάλλοντος, χωρίς να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική ενέργεια.

Η απομόνωση θορύβου γίνεται συνήθως από δύο τύπους ακουστικών: μέσα στο αυτί και πάνω από το αυτί. Τα ακουστικά μέσα στο αυτί, επίσης γνωστά ως ακουστικά ψείρες, συνδέονται απευθείας στο ακουστικό πόρο του αυτιού σας και τον σφραγίζουν πλήρως. Τα ακουστικά πάνω από το αυτί χρησιμοποιούν αφρώδες υλικό, υψηλής πυκνότητας, για να καλύψουν ολόκληρο το αυτί σας από όλες τις πλευρές. Αυτού του είδους τα ακουστικά σε ορισμένους χρήστες προκαλούν κοκκίνισμα και ιδρώτα στα αυτιά, ιδιαίτερα αν τα υλικά κατασκευής είναι χαμηλής ποιότητας.

Όσο πιο ολοκληρωμένη είναι η σφράγιση του αυτιού, τόσο καλύτερη είναι η απομόνωση του θορύβου. Είναι απλό, πραγματικά, αλλά το σημαντικό σε αυτή την μέθοδο είναι η ποιότητα της σφράγισης. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται, η ικανότητα της απομόνωσης του εξωτερικού αέρα που μεταφέρει θορύβους και η συνολική προσαρμογή των ακουστικών επάνω στα αυτιά σας, είναι σημαντικά στοιχεία. Αυτοί οι παράγοντες είναι που ξεχωρίζουν τα φτωχά ακουστικά που απομονώνουν το θόρυβο από αυτά που πραγματικά λειτουργούν άψογα.

Πώς λειτουργεί η ακύρωση θορύβου;
Η ακύρωση θορύβου (noise cancellation) είναι λίγο πιο περίπλοκη από την απομόνωση θορύβου. Ενώ τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιούν ως ακουστικά απομόνωσης θορύβου, εστιάζουν περισσότερο στην έξυπνη, ενεργή τεχνολογία που υπάρχει επάνω στο ίδιο το ακουστικό.

Τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου έχουν τρία επιπλέον στοιχεία: ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο, έναν επεξεργαστή ψηφιακών σημάτων (digital signal processor = DSP) και μια μπαταρία.

Το μικρόφωνο ακούει τους ήχους του περιβάλλοντος. Αυτά τα ηχητικά κύματα αναλύονται από το DSP, το οποίο στη συνέχεια παράγει αντίθετα ηχητικά κύματα. Τα ηχεία στα ακουστικά μαζί με την μουσική, παίζουν και αυτά τα αντίθετα ηχητικά κύματα, τα οποία συγκρούονται με τους ήχους του περιβάλλοντος και αλληλοαναιρούνται. Και, φυσικά, η μπαταρία τροφοδοτεί με ηλεκτρική ισχύ όλα αυτά τα κυκλώματα.

Η όλη διαδικασία συμβαίνει τόσο γρήγορα που δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι όντως συμβαίνει. Ωστόσο, δεν είναι τόσο γρήγορο που να μπορεί να χειριστεί κάθε ήχο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ακύρωση θορύβου λειτουργεί καλύτερα απέναντι σε συνεκτικούς θορύβους, όπως το βουητό σε αεροπλάνο ή οι άνθρωποι που μιλάνε με σταθερή ένταση. Νέοι και ξαφνικοί ήχοι, όπως το δυνατό κτύπημα μιας πόρτας που χτυπάει, μπορούν να ακουστούν καθώς το σύστημα δεν προλαβαίνει να τους ακυρώσει.

Ακουστικά με σύνδεση Lightningκαι και USB τύπου C
Τα smartphones έχουν μια νέα απάντηση στα ακουστικά ακύρωσης θορύβου. Πρόσφατα, το iPhone 7 κατάργησε τη κλασσική στερεοφωνική υποδοχή και μερικά Android τηλέφωνα επέλεξαν τη υποδοχή USB Type-C αντί για την στρογγυλή κλασσική τρύπα των 3,5 χιλιοστών. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται στην αγορά μια νέα σειρά ακουστικών με ακύρωση θορύβου.

Η ανάγκη για ένα DSP και μια μπαταρίας κατέστησε δύσκολο για τα ακουστικά να έχουν ακύρωση θορύβου. Αλλά δεδομένου ότι τα ακουστικά μπορούν πλέον να συνδεθούν στη βύσμα φόρτισης του τηλεφώνου, μπορούν να αντλήσουν ενέργεια από το ίδιο το τηλέφωνο (και δεν χρειάζεται πλέον η εσωτερική μπαταρία). Έχουν επίσης πρόσβαση στο εσωτερικό DSP του τηλεφώνου, το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί τα ηχητικά κύματα και να παράγει τα κύματα ακύρωσης.

Παράδειγμα τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου της Libratone με το lightning βύσμα, τα οποία κοστίζουν 159 λίρες Αγγλίας από το Amazon, επωφελούνται από αυτά τα χαρακτηριστικά. Καθώς οι κατασκευαστές απομακρύνονται από την υποδοχή των 3,5 χιλιοστών, θα πρέπει να δούμε όλο και περισσότερο τέτοιες συσκευές.

Αλλά ποιο είδος είναι καλύτερο για σας;
Τώρα που γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων μείωσης των εξωτερικών θορύβου, πρέπει να δείτε ποιο από τα δύο είναι το καλύτερο για εσάς. Δεν είναι μια απλή απάντηση. Και οι δύο έχουν τα δικά τους υπέρ και τα κατά.

Επίπεδα Μείωσης Θορύβου
Γενικά, η ακύρωση θορύβου είναι πιο αποτελεσματική από την απομόνωση του θορύβου. Αυτό συμβαίνει απλώς και μόνο επειδή τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου συνήθως χρησιμοποιούν τόσο την ακύρωση όσο και την απομόνωση, οπότε έχετε διπλάσια αποτελεσματικότητα στην μείωση του θορύβου.

Ωστόσο, τα χαμηλού κόστους ακουστικά ακύρωσης θορύβου δεν έχουν το παχύ αφρό που απαιτείται για μία καλή απομόνωση και αντ’αυτού βασίζονται περισσότερο στην ενεργή τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες εισροές θορύβου περιβάλλοντος προς τα αυτιά σας. Εξαιτίας αυτού, τα ακουστικά υψηλής ποιότητας απομόνωσης θορύβου συχνά είναι πολύ καλύτερα από τα χαμηλής ποιότητας ακύρωσης θορύβου.

Ποιότητα ήχου
Αυτός εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο αγαπάτε την πιστότητα του ήχου. Σε ακουστικά ακύρωσης θορύβου, το ενσωματωμένο DSP και τα επιπλέον ηχητικά κύματα μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ήχου. Ενώ δεν γεννάτε θέμα εάν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε ένα σεβαστό ποσό για ακουστικά ακύρωσης θορύβου υψηλής ποιότητας, όταν χαμηλώσετε τον προϋπολογισμό σας τότε κατεβαίνει και η ποιότητα και τότε η διαφορά είναι σίγουρα αισθητή.

Στα ακουστικά απομόνωσης θορύβου δεν δημιουργούνται επιπλέον κύματα, επομένως τα αποτελέσματα είναι πιο αληθή, ως προς τους αρχικούς ήχους. Οι ηχητικοί μηχανικοί προτιμούν τα ηχομονωτικά ακουστικά, δεδομένου ότι ο ήχος είναι αυτό που πρέπει να ακούγεται.

Φορητότητα
Η ακύρωση θορύβου δεν θα λειτουργήσει αν η μπαταρία τελειώσει και αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα άλλο gadget που θα πρέπει να φορτίζετε τακτικά. Πιθανότατα έχετε ήδη συνηθίσει και κάνετε μηχανικά την διαδικασία φόρτισης σε διάφορα ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια (κινητά, power bank, ασύρματο πληκτρολόγιο, ποντίκι, ασύρματα ακουστικά κλπ), αλλά είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψην σας.

https://www.youtube.com/watch?v=NDsKVAbdtkU

Αλλά θυμηθείτε ότι τα υψηλής ποιότητας ακουστικά ακύρωσης θορύβου περιλαμβάνουν επίσης και ισχυρή απομόνωση, οπότε ακόμα και όταν η μπαταρία είναι νεκρή, μπορείτε να συνεχίσετε να ακούτε με καλή πιστότητα ήχου.

Τιμή
Δεδομένης της πρόσθετης τεχνολογίας που απαιτείται, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου κοστίζουν περισσότερο από ισοδύναμα που έχουν μόνο απομόνωση θορύβου. Είναι από τα πιο ακριβά ακουστικά, αλλά αξίζει τον κόπο.

Για παράδειγμα, η τιμή των Audio-Technica ATH-W5000 μπορεί να σας προβληματίσει!!!!

Τι πρέπει να αγοράσετε;
ακουστικά
Βασικά, όλα είναι σχετικά. Έχει να κάνει με την πιστότητα ήχου που αναζητάτε και το πορτοφόλι σας. Και πρέπει επίσης να διαβάσετε την παραπάνω ανάλυση για να μάθετε ποια ακουστικά είναι κατάλληλα για εσάς. Τι πραγματικά χρειάζεστε και όχι ποιο είναι το καλύτερο μοντέλο.

Καταρχήν, αποφασίστε αν προτιμάτε ακουστικά ψείρες (μέσα στο αυτί), απλά ακουστικά πάνω στο αυτί ή ακουστικά που καλύπτουν όλο το αυτί.

Δεύτερον, αποφασίστε τον προϋπολογισμό σας. Πρέπει να ξέρετε πόσα είστε πρόθυμοι να πληρώσετε.

Τρίτον, υπολογίστε σε ποια συσκευή θα τα συνδέσετε. Εάν είναι το νέο σας single-port iPhone X, τότε ίσως είναι λογικό να προβείτε στην αγορά των καλύτερων bluetooth ακουστικών.

Τέταρτον, πού θα τα χρησιμοποιήσετε; Εάν ο θόρυβος που θέλετε να αποκόψετε είναι σταθερός (όπως τα αεροπλάνα ή τα τρένα), τότε η ακύρωση είναι χρήσιμη. Εάν πρόκειται να τρέξετε με αυτά σε πάρκα και δρόμους, ίσως η απομόνωση θορύβου δεν είναι καλή ιδέα, αφού δεν θα ακούτε την κίνηση των αυτοκινήτων ή άλλους σημαντικούς ήχους. Ξανασκεφτήτε το.

Ακύρωση θορύβου εναντίον απομόνωσης: Ποια είναι η ψήφος σας;
Έχετε αγοράσει ένα ζευγάρι ακουστικών ακύρωσης θορύβου; Εάν ναι, είστε ευχαριστημένος(η); Ποιο από τους δύο τύπους ακουστικών προτιμάτε;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.097 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply
  1. ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΟΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ Τ Ι Π Ο Τ Α.
    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).