NSA ζητάει άδεια για μόνιμες παρακολουθήσεις


Μια επιστολή του Dan Coats (διευθυντή της NSA) προς τους επικεφαλής δύο βασικών επιτροπών της Γερουσίας, υποστηρίζει ότι οι εξουσίες που έχουν αρθεί από την υπηρεσία πληροφοριών θα πρέπει να επανέλθουν και να ισχύουν μόνιμα, αντί να χρειάζονται κάποιο νομοσχέδιο που απαιτεί ανανέωση.

Η επιστολή του Coats [PDF] στάλθηκε χθες, την τελευταία ημέρα της θητείας του, και αναφέρεται στις διατάξεις που περιέχονται στο άρθρο 215 του νόμου Patriot. Η επιστολή δημοσιεύτηκε από τους New York Times.

Οι εξουσίες στις οποίες αναφέρεται, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες από τότε που αποκαλύφθηκαν από τον Edward Snowden το 2013. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται σε δύο διαφορετικές, γελοίες ερμηνείες του νόμου, έχει θεωρηθεί επανειλημμένα  αντισυνταγματικό.

nsa

Φυσικά ακόμα κι αν αλλάξει ο νόμος, η NSA δεν θα μπορέσει να κάνει το σύστημα να λειτουργήσει, αφού στο παρελθόν αναγκάστηκε να παραδεχτεί δύο φορές ότι συγκέντρωνε εκατομμύρια αρχεία κλήσεων που δεν θα έπρεπε να έχει.

Τον Ιούνιο του 2018, διέγραψε 534 εκατομμύρια τηλεφωνικά αρχεία που είχε συγκεντρώσει τον προηγούμενο χρόνο, αλλά δεν έδωσε πρακτικά με λεπτομέρειες για το πώς και γιατί συνέβη αυτό.

Το ίδιο ακριβώς συνέβη και πάλι λίγους μήνες αργότερα – τον Οκτώβριο του 2018. Τα νέα βέβαια τα μάθαμε κάπως αργότερα, τον Ιούνιο του 2019, όταν η NSA αναγκάστηκε να αποχαρακτηρίσει απόρρητα έγγραφα μετά από μια αγωγή της Αμερικάνικης Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Οι υπηρεσίες πληροφοριών γνώριζαν ότι η δεύτερη αποτυχία του προγράμματός της επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί και έτσι άρχισε να αφήνει τους συμβούλους του Κογκρέσου να γνωρίζουν ότι σκεπτόταν να επικεντρωθεί ξανά στο πρόγραμμα από τις αρχές του 2019.

Έκτοτε, η NSA έχει αρνηθεί επανειλημμένα να συζητήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα ή ακόμα και να επιβεβαιώσει ότι το έχει σταματήσει.

Όμως, η επιστολή του Coats αυτή την εβδομάδα όχι μόνο προτείνει την επανεξέταση του προγράμματος, αλλά αναφέρει και ευθαρσώς  ότι θα πρέπει να εγκριθεί σε μόνιμη βάση.

Δεν είναι μυστικό ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι σε θέση να παρακάμπτουν τις δημοκρατικές διαδικασίες υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, αλλά το να ζητάει μια υπηρεσία μόνιμη πρόσβαση σε μια εξαιρετικά αμφισβητούμενη κατασκοπευτική εξουσία, είναι κάτι το πρωτοφανές.

Να υπενθυμίσουμε ότι η NSA έχει αναγκαστεί να παραδεχτεί δύο φορές, μετά τις αποκαλύψεις του Snowden ότι το πρόγραμμά τους παραβιάζει το σύνταγμα.

Γιατί όμως ο Coats έστειλε την επιστολή την τελευταία του μέρα στην υπηρεσία;

Ο Coats δεν ήθελε να έρθει δημόσια αντιμέτωπος με την επιμονή του Trump ότι η Ρωσία δεν μπερδεύτηκε στις εκλογές που τον έκαναν πρόεδρο.

Ο Coats αρνήθηκε να αγνοήσει τα συμπεράσματα των υπηρεσιών ασφαλείας για τον ρόλο που έπαιξε η Ρωσία και ο πρόεδρός της Vladimir Putin στις εκλογές της Αμερικής, και φυσικά ο Trump δεν τον ήθελε στην εξουσία.

Εξέφρασε επίσης δημόσια την απογοήτευσή του όταν ο Trump δήλωσε ότι είχε προσκαλέσει τον Putin στο Λευκό Οίκο.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας ήταν και είναι σε μια εξαιρετικά άβολη θέση με την εγγύτητα του προέδρου με τους ηγέτες αρκετών από τους μακρόχρονους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Trump ήταν (και είναι) εξαιρετικά επιφυλακτικός για τις εποπτικές αρμοδιότητες που παραχωρούνται στις υπηρεσίες ασφαλείας. Έτσι όπως καταλαβαίνετε η επιστολή του Coats θα μπορούσε να θεωρηθεί μάλλον σαν μια ύστατη προσπάθεια να προστατέψει τις μυστικές υπηρεσίες και τις αρμοδιότητές τους πριν χάσει την θέση και την επιρροή του.

_________________________

 


 

Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.