ΟΗΕ: να φορολογηθούν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Θα πρέπει να επιβληθούν φόροι στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τα χρήματα να μοιραστούν σε ευάλωτα έθνη που υφίστανται από την κλιματική κρίση, προέτρεψε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Guardian αναφέρει:

fuel

Ο Antonio Guterres ανέφερε ότι “όσοι ρυπαίνουν θα πρέπει να πληρώσουν” για την που προκαλείται από τους καύσωνες, τις πλημμύρες, την ξηρασία και άλλες κλιματικές επιπτώσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι ήρθε “η ώρα να ειδοποιηθούν οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων, οι επενδυτές και οι υπεύθυνοι”.

“Σήμερα, καλώ όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες να φορολογήσουν τα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων”», είπε ο Guterres σε μια ομιλία του στη γενική συνέλευση του την Τρίτη. “Αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να ανακατευθυνθούν με τρόπους – σε χώρες που υφίστανται απώλειες και ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική κρίση και σε ανθρώπους που αγωνίζονται με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και ενέργειας”.

Η έκκληση του Guterres ήρθε με την πιο επείγουσα ομιλία του μέχρι σήμερα για την κατάσταση του πλανήτη και τη βούληση των κυβερνήσεων να αλλάξουν πορεία. Τα πρώτα του λόγια ήταν: “Ο κόσμος μας είναι σε μεγάλο μπελά”.

“Ας μην έχουμε αυταπάτες. Είμαστε σε θαλασσοταραχή. Ένας χειμώνας παγκόσμιας δυσαρέσκειας είναι στον ορίζοντα, μια κρίση κόστους ζωής μαίνεται, η εμπιστοσύνη καταρρέει, οι ανισότητες εκρήγνυνται και ο πλανήτης μας καίγεται”, είπε στη συνέλευση.

“Έχουμε καθήκον να δράσουμε και όμως βρισκόμαστε σε αδιέξοδο με μια κολοσσιαία παγκόσμια δυσλειτουργία. Η διεθνής κοινότητα δεν είναι έτοιμη ή πρόθυμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες δραματικές προ της εποχής μας.”

Σύμφωνα με την πρόταση του Antonio Guterres, τα έσοδα από τους φόρους θα διοχετευτούν στις κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες που υφίστανται “απώλειες και ζημιές” από την παγκόσμια θέρμανση, και θα επενδύονται σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης από καταστροφές και άλλες πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας. Οι ευάλωτες χώρες είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν την εβδομάδα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να ζητήσουν από τα πλούσια έθνη έναν παγκόσμιο φόρο “για το κλίμα με βάση τη δικαιοσύνη”.

Η ομιλία του την Τρίτη ήταν ιδιαίτερα έντονη, και εκφωνήθηκε στη μεγάλη εκδήλωση της γενικής συνέλευσης μετά την πρόσφατη επίσκεψη του γενικού γραμματέα στο Πακιστάν, όπου οι πλημμύρες από έναν μουσώνα βύθισαν το ένα τρίτο της χώρας και εκτόπισαν εκατομμύρια των ανθρώπων.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να κόψουν τον εθισμό τους στα ορυκτά καύσιμα, είπε ο Guterres, στοχεύοντας όχι μόνο τις ίδιες τις εξορυκτικές εταιρείες αλλά και ολόκληρη την υποδομή των επιχειρήσεων που τις υποστηρίζουν. “Αυτό περιλαμβάνει τις τράπεζες, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνεχίζουν να επενδύουν και να εγγυώνται τη ρύπανση από άνθρακα”, είπε ο γενικός γραμματέας.

“Περιλαμβάνονται επίσης οι δημόσιες σχέσεις με τα δισεκατομμύρια που προστατεύουν τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων από τον έλεγχο. Ακριβώς όπως έκαναν οι καπνοβιομηχανίες δεκαετίες πριν, οι λομπίστες και οι spin doctors έχουν εκτοξεύσει επιβλαβή παραπληροφόρηση. Τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων πρέπει να αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στις δημόσιες σχέσεις και περισσότερο για να αποφευχθεί μια πλανητική καταστροφή”. Ο Antonio Guterres ανέφερε ότι είναι “η ώρα να προχωρήσουμε πέρα ​​από τις ατελείωτες συζητήσεις” και να δοθεί χρηματοδότηση στις ευάλωτες χώρες. Για τα πλούσια έθνη ανέφερε ότι θα πρέπει να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση προσαρμογής έως το 2025, όπως υποσχέθηκαν να κάνουν στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία πέρυσι.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.
εταιρείες ορυκτών καυσίμων,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).