Παράνομη η συλλογή και διατήρηση δεδομένων από τις αρχές

Ο γενικός νόμος για τη διατήρηση δεδομένων (GDPR από το General Data Protection Regulation) της Γερμανίας παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ, αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης την Τρίτη, επιφέροντας πλήγμα στα κράτη μέλη που συλλέγουν δεδομένα για την καταπολέμηση του εγκλήματος και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

eu

Ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια που ορίζεται με πολύ αυστηρούς όρους, δήλωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU από το Court of Justice of the European Union). Η απόφαση έρχεται μετά από μεγάλες επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση σε δεδομένα, ειδικά σε αυτά που συλλέγονται από τηλεπικοινωνιακούς φορείς, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τέτοιων περιστατικών, ενώ οι πάροχοι επικοινωνιών και οι ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων αντιτίθενται σε αυτήν την πρόσβαση.

Η τελευταία υπόθεση ξεκίνησε όταν η Deutsche Telekom και ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου SpaceNet AG αμφισβήτησαν τον νόμο περί διατήρησης δεδομένων της Γερμανίας υποστηρίζοντας ότι παραβίαζε τους κανόνες της ΕΕ. Το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε στη συνέχεια τη συμβουλή του CJEU, το οποίο ανέφερε ότι αυτού του είδους η διατήρηση δεδομένων μπορεί να επιτρέπεται μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

“Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι η νομοθεσία της ΕΕ αποκλείει τη γενική και αδιάκριτη διατήρηση δεδομένων κίνησης και τοποθεσίας, εκτός από την περίπτωση πολύ σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια”, ανέφεραν οι δικαστές.

Ωστόσο, το ίδιο δικαστήριο άφησε και ένα παραθυράκι “για την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, τα κράτη μέλη μπορούν τηρώντας αυστηρά την αρχή της αναλογικότητας, να προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη στοχευμένη ή ταχεία διατήρηση τέτοιων δεδομένων και τη γενική και αδιάκριτη διατήρηση των διευθύνσεων IP”.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

GDPR,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).