Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους τρισδιάστατους εκτυπωτές

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές έχουν μετατραπεί από μια ακριβή, περίεργη εφεύρεση σε μια προσιτή, χρήσιμη συσκευή. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτούς.

3d printer 0

Ίσως έχετε δει μερικά εξαρτήματα που πωλιούνται στο διαδίκτυο να είναι φτιαγμένα με εκτυπωτή αντί για πλαστικά χυτευμένα κομμάτια.

Για παράδειγμα, ένας βραχίονας υποστήριξης για μια κάρτα γραφικών μπορεί να περιλαμβάνει μερικά κομμάτια του τρισδιάστατα εκτυπωμένα. Άλλα αντικείμενα μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου 3D εκτυπωμένα.

Τελικά η  τρισδιάστατη εκτύπωση αξίζει τα χρήματα και την προσπάθεια; Σκεφτείτε μόνο ότι η εκτύπωση κάποιων προϊόντων από το σπίτι σας, πιθανά να ξεπεράσει τον πιο γρήγορο τρόπο παράδοσης της Amazon. Ή αν είστε ο δημιουργικός τύπος, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε για να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να αποκτήσετε τον πρώτο σας 3D εκτυπωτή, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όπως οι διαφορετικοί τύποι τρισδιάστατων εκτυπωτών, τα αξεσουάρ που θα χρειαστείτε να αγοράσετε, η συντήρηση και άλλα. Πάμε να τα δούμε.

Οι δύο κύριοι τύποι τρισδιάστατων εκτυπωτών που μπορείτε να αγοράσετε

3d printer 2

Είναι διαθέσιμα πολλά είδη τρισδιάστατων εκτυπωτών, αλλά οι δύο κύριοι τύποι είναι η στερεολιθογραφία (SLA – stereolithography), η οποία χρησιμοποιεί ρητίνη και η μοντελοποίηση λιωμένης εναπόθεσης (FDM – fused deposition modeling) που χρησιμοποιεί καρούλι.

Το FDM είναι τόσο το πιο κοινό είδος τρισδιάστατου εκτυπωτή όσο και το πιο δημοφιλές σε άτομα που θέλουν να εκτυπώσουν 3D στο σπίτι. Αλλά η εκτύπωση ρητίνης μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας.

FDM
Το FDM είναι ιστορικά η φθηνότερη από τις δύο επιλογές, αν και οι τιμές των εκτυπωτών ρητίνης πέφτουν. Ο FDM εκτυπωτής σας  θα πάρει ένα θερμοπλαστικό νήμα πλάτους λίγων χιλιοστών, θα το θερμάνει ώστε να λιώσει και θα το εναποθέσει σε στρώματα μέχρι να σχηματιστεί το αντικείμενό σας.

Τα παραγόμενα αντικείμενα είναι ανθεκτικά και συνήθως έτοιμα προς χρήση χωρίς να απαιτείται κάποια πρόσθετη επεξεργασία. Υστερεί στο σχηματισμό πολύ λεπτών χαρακτηριστικών και στο βαθμό λεπτομέρειας που μπορεί να αποτυπώσει. Λόγω του ότι είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη τεχνολογία, αναπτύσσονται συνεχώς με νέα υλικά που προσδίδουν στα αντικείμενα ειδικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά.

SLA
Η εκτύπωση SLA είναι η διαμόρφωση αντικειμένων με τη σκλήρυνση υγρής ρητίνης με υπεριώδη ακτινοβολία (φωτοπολυμερισμός). Η χρήση ρητίνης έχει ορισμένα μειονεκτήματα, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Η διαδικασία απελευθερώνει αναθυμιάσεις και οι ίδιες οι ρητίνες μπορεί να είναι επιβλαβείς για το δέρμα και τα μάτια σας.

Επομένως, συνιστάται η προστασία των ματιών, τα γάντια και ο αερισμός. Οι εκτυπώσεις μπορεί στην συνέχεια να χρειαστεί να πλυθούν και να σκληρυνθούν, κάτι που μπορείτε να κάνετε με έναν ειδικό σταθμό πλύσης και ωρίμανσης ή απλώς με ένα νεροχύτη και ένα περβάζι, εάν έξω έχει ήλιο.

Υπάρχουν όμως οφέλη. Οι εκτυπωτές ρητίνης μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερες λεπτομέρειες και να εμφανίζουν λιγότερα στρώματα (αυτές τις οριζόντιες γραμμές) από τους εκτυπωτές FDM. Παράγουν αντικείμενα τόσο εξαιρετικής ποιότητας, ακρίβειας και λεπτομέρειας ώστε τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να διακρίνετε εάν το αντικείμενο είναι το τελικό προϊόν και όχι ένα εκτυπωμένο πρωτότυπο. Η ποικιλία των ρητινών είναι τεράστια, επιτρέποντας στους δημιουργούς να επιλέξουν το επίπεδο σκληρότητας, χρώματος και ευελιξίας που θα έχει το αντικείμενο τους.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν χρειάζεται να είναι ακριβοί

3D,printer,τρισδιάστατος,εκτυπωτής

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε με ένα 3D εκτυπωτή, μπορείτε να επιλέξετε ένα μηχάνημα βασικού επιπέδου για λιγότερο από 200 € . Για μοντέλα υψηλότερης ποιότητας οι τιμές μπορούν πραγματικά να εκτοξευτούν σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Τα επιπλέον χρήματα σάς επιτρέπουν να εκτυπώνετε με μια πιο ολοκληρωμένη σειρά νημάτων, να έχετε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι εκτύπωσης που επιτρέπει μεγαλύτερες εκτυπώσεις, βελτιωμένη ταχύτητα εκτύπωσης και γενικά εκτυπώσεις υψηλότερης ποιότητας.

Στους εκτυπωτές FDM, τα φθηνότερα μοντέλα ενδέχεται να μην έχουν θερμαινόμενα κρεβάτια (print beds), κάτι που μπορεί να σας κάνει να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα νήματα χωρίς σημαντικά προβλήματα.

Τα νήματα και οι ρητίνες ποικίλλουν επίσης σε τιμή ανάλογα με την ποιότητα και την εφαρμογή. Μια λογικής ποιότητας καρούλι ενός κιλού από νήματα PLA ή ABS μπορεί να κοστίσει μεταξύ 20 και 40€.

Το πόσο διαρκεί αυτό εξαρτάται από το πόσο σκοπεύετε να εκτυπώσετε. Αν περιορίστε τον εαυτό σας σε ένα αντικείμενο 10g την εβδομάδα, τότε το νήμα σας θα διαρκέσει χρόνια. Αν κάνατε πολλά και μεγάλα έργα τότε μπορεί να αντικαθιστάτε το καρούλι σας κάθε λίγες μέρες.

Μερικά εξειδικευμένα νήματα, που μπορεί να περιέχουν μέταλλα ή ανθρακονήματα, θα έχουν υψηλότερη τιμή και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλους τους τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε

3d printer 3

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής, κάποιου είδους. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορείτε να αγοράσετε έναν εκτυπωτή FDM σε τιμές που ξεκινούν από τα 186,00 € και η τιμή ενός εκτυπωτή SLA, εισαγωγικού επιπέδου, ξεκινά από τα 210,00 €.

Υλικό εκτύπωσης
Θα χρειαστείτε επίσης κάποιο υλικό για εκτύπωση, είτε νήμα είτε ρητίνη ανάλογα με την επιλογή του εκτυπωτή σας. Αν θέλετε απελπισμένα να ξεκινήσετε και με περιορισμένο προϋπολογισμό, ένα ρολό νήμα από PLA ή ABS συνήθως πωλείται ανά 10 μέτρα και ξεκινά από τα 1,50 € (τα 10 μέτρα είναι περίπου 57 γραμμάρια, άρα το κιλό ξεκινά από τα 26,00 ευρώ).

  Προαιρετικές δυνατότητες των Windows: Ποιες είναι και τι κάνουν

Αντίστοιχα ένα λίτρο ρητίνης ξεκινά από τα 33,00 €. Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο υλικό εκτύπωσης και να επεκτείνετε τις επιλογές σας όσο περνάει ο καιρός.

Μεταξύ PLA και ABS υπάρχουν διαφορές τόσο στην ποιότητα όσο και στην κατεργασία:
PLA Θερμοπλαστικό (Fused Deposition Modeling)
Το PLA (Poly Lactic Acid) είναι ένα βιοδιασπώμενο θερμοπλαστικό προερχόμενο κυρίως από φυτικές ανανεώσιμες πηγές το οποίο το κατατάσσει από τα πρώτα στη λίστα με τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον πλαστικά υλικά. Το PLA είναι σκληρό, ανθεκτικό και παρουσιάζει μεγαλύτερη ακαμψία σε σύγκριση με το ABS. Η θερμοκρασία στην οποία αρχίζει να μαλακώνει είναι περίπου οι 65 βαθμοί Κελσίου.

Σε ένα αντικείμενο φτιαγμένο από PLA μπορεί να γίνει επεξεργασία με γυαλόχαρτο αλλά και μηχανουργική κατεργασία όπως τρύπημα, τόρνευση και φρεζάρισμα. Επίσης μπορεί να βαφεί με ακρυλικά και άλλα χρώματα. Είναι το πιο κοινά 3D εκτυπώσιμο υλικό, ιδανικό για όλες τις εφαρμογές που δεν υφίστανται υψηλές θερμοκρασίες.

ABS Θερμοπλαστικό (Fused Deposition Modeling)
Το ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) είναι ένα από τα πιο κοινά είδη πλαστικών στη βιομηχανία κατασκευής προϊόντων. Τα γνωστά σε όλους μας τουβλάκια LEGO® είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Το ABS έχει πετρελαϊκή προέλευση κάτι που το κάνει λιγότερο “πράσινο” από το PLA.

Είναι πολύ ανθεκτικό, σκληρό και σε μικρό βαθμό εύκαμπτο ώστε υπό περιορισμένη πίεση να λυγίζει αντί να σπάει. Διατηρεί τη στιβαρότητά του έως τους 105 βαθμούς Κελσίου, άρα είναι ιδανικό για εφαρμογές όπου απαιτείται αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Τα πλαστικά των μοτοσυκλετών είναι συνήθως από ABS. Όπως και το PLA μπορεί να τρυπηθεί αλλά και να λειανθεί με τρίψιμο χωρίς πρόβλημα.

Λογισμικό
Πολλοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές δεν λειτουργούν από μόνοι τους, επομένως θα χρειαστείτε κάποιο λογισμικό. Υπάρχουν πολλές επιλογές που θα σας κοστίσουν χρήματα, αλλά υπάρχει επίσης αρκετό δωρεάν λογισμικό για να σας βοηθήσει. Μια κάρτα SD μπορεί επίσης να σας φανεί χρήσιμη εάν δεν μπορείτε να συνδέσετε τον εκτυπωτή σας σε φορητό υπολογιστή και χρειάζεστε έναν άλλο τρόπο για να τον ενημερώσετε τι να εκτυπώσει.

Υπάρχει μια σειρά από αξεσουάρ που θα σας φανούν χρήσιμα. Μπορεί να χρειαστείτε κάτι για να πιάσετε το εκτυπωμένο κομμάτι από το κρεβάτι του εκτυπωτή. Οι εκτυπωτές ρητίνης μπορεί να χρειάζονται σύζευξη με έναν από τους σταθμούς πλύσης και σκλήρυνσης που αναφέραμε προηγουμένως. Τα πλεονάζοντα κομμάτια νήματος μπορεί να χρειάζονται κοπή ή τρίψιμο. Και θα χρειαστείτε εργαλεία  για να συντηρήσετε τον εκτυπωτή σας και να διατηρήσετε τη σωστή λειτουργία του.

Ανάλυση και ταχύτητα 3D εκτύπωσης

3d printer 0

Άλλα χαρακτηριστικά ενός 3D εκτυπωτή είναι η ανάλυση του, η πυκνότητα και η ταχύτητα εκτύπωσης. Η 3D εκτύπωση γίνεται μέσω εναπόθεσης αλλεπάλληλων στρώσεων υλικού. Το πάχος ή αλλιώς ύψος των στρώσεων αυτών προσδιορίζουν την ανάλυση της εκτύπωσης. Σε μεγαλύτερες αναλύσεις οι στρώσεις είναι δύσκολα διακριτές οπότε και το οπτικό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο σε σχέση με τις αντίστοιχες χαμηλότερης ανάλυσης. Οι διαθέσιμες επιλογές που εμφανίζει η εφαρμογή εξαρτώνται από το υλικό που έχετε επιλέξει για την εκτύπωσή σας.

Ανάλυση σε Fused Deposition Modeling
Μπορεί να ξεκινήσει από 0,3mm και στους πολύ ακριβούς να φτάσει μέχρι 100 μικρά (χιλιοστά χιλιοστού). Ουσιαστικά είναι το πάχος κάθε στρώσης που ρυθμίζεται σε χιλιοστά.

Όσο πιο μικρό το πάχος τόσο πιο καλύτερη εκτύπωση. Με ένα πάχος 0,3mm το αποτέλεσμα είναι ένα ανθεκτικό και στιβαρό αντικείμενο που όμως έχει διακριτά επίπεδα τόσο οπτικά όσο και στην αφή.

Ενώ με ένα πάχος 0,1mm (σε κάθε χιλιοστό ύψους του αντικειμένου αντιστοιχούν 10 στρώσεις υλικού) οι στρώσεις αυτές είναι τόσο λεπτές που δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε ούτε οπτικά ούτε και στην αφή.

Ανάλυση σε Stereolithography
Αντίστοιχα στην ρητίνη το πάχος μπορεί να ξεκινήσει από τα  0.05mm και να φτάσει στα 25 μικρά.

Ταχύτητα: Συνήθως μετράται σε χιλιοστά ανά δευτερόλεπτο.

Πυκνότητα (ρ%)
Η πυκνότητα ουσιαστικά δεν αναφέρεται στα ποιοτικά στοιχεία του εκτυπωτή αλλά παίζει μεγάλο ρόλο στη ταχύτητα εκτύπωσης. Πρόκειται στο κατά πόσο γεμάτες θα είναι σε υλικό οι κλειστές δομές του αντικειμένου προς εκτύπωση. Η πυκνότητα, ή αλλιώς ποσοστό πλήρωσης, εκφράζεται σαν ποσοστό επί τοις εκατό. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό, τόσο περισσότερο υλικό θα χρησιμοποιηθεί, όπου το 100% μας δίνει ένα πλήρως συμπαγές αντικείμενο.

Παρακάτω βλέπετε ένα τετράγωνο εκτυπωμένο σε διάφορες σκάλες πυκνότητας.
3d printer 1

Η στιβαρότητα και το τελικό βάρος του 3D εκτυπωμένου αντικειμένου εξαρτώνται άμεσα από τη ρύθμιση αυτή. Είναι καλό στα αντικείμενα που είναι λειτουργικά, οπότε και υφίστανται μηχανική καταπόνηση, να επιλέξετε κάποιο από τα υψηλότερα ποσοστά. Διαφορετικά αν το μοντέλο προορίζεται να είναι αντικείμενο παρουσίασης είναι ασφαλές να επιλέξετε μια χαμηλότερη τιμή.

Επίσης μπορεί να συναντήσετε 3D εκτυπωτές με ένα καρούλι και extruder (single), με δύο (dual) ή και με τρία (triple).

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές απαιτούν κάποια συντήρηση

Morpheus: Αυτοματοποιημένο Hijacking Tool

Σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα κιτ εργαλείων συντήρησης. Οι εκτυπωτές FDM θα απαιτήσουν περισσότερη δουλειά από τους εκτυπωτές SLA, αλλά και οι δύο θα επωφεληθούν από ένα τακτικό πρόγραμμα συντήρησης.

Ο οδηγός του κατασκευαστή μπορεί να παρέχει μια λίστα ελέγχου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βεβαιωθείτε ότι ο εκτυπωτής σας παραμένει σε καλή κατάσταση.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής θα επωφεληθεί από τον τακτικό καθαρισμό. Βεβαιωθείτε ότι ο εκτυπωτής είναι απαλλαγμένος από σκόνη εάν δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αρκετό καιρό, καθώς η μόλυνση μπορεί να καταστρέψει μια εκτύπωση. Ομοίως, ένα σκούπισμα μετά από κάθε χρήση δεν θα τον βλάψει.

  Τρία σημάδια ότι η SIM σας έχει κλωνοποιηθεί

Οι ιμάντες στους οποίους βασίζεται ο εκτυπωτής σας ενδέχεται να χρειάζονται τέντωμα ή αντικατάσταση από καιρό σε καιρό. Ορισμένα μέρη απαιτούν λίπανση για να διατηρούνται τα πάντα ομαλά. Ένα επίπεδο κρεβάτι εκτυπωτή είναι σημαντικό, επομένως ελέγχετε συχνά το κρεβάτι του εκτυπωτή σας και προσαρμόστε το όπως απαιτείται.

Το ακροφύσιο του εκτυπωτή σας ενδέχεται να απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αν φράξει με λιωμένο νήμα σε κάποιο σημείο συνήθως μπορεί να καθαριστεί. Αυτό θα συνεπάγεται θέρμανση του ακροφυσίου και είτε καθαρισμό του με βούρτσισμα, είτε αφαίρεση του φράγματος με πένσα. Εάν το ακροφύσιο έχει απελπιστικά γεμίσει μπορεί να χρειαστεί να αντικατασταθεί εντελώς.

Μπορείτε να εκτυπώσετε σχεδόν τα πάντα

Marvel

Μπορείτε να εκτυπώσετε σχεδόν οποιοδήποτε αντικείμενο μπορείτε να φανταστείτε, με την προϋπόθεση ότι μπορείτε να μεταφέρετε αυτήν την ιδέα σε ένα αρχείο CAD. Έτσι, αν είστε εφευρέτης που θέλει να φτιάξει ένα πρωτότυπο αντικείμενο, ή ένας cosplayer που θέλει κάποια κομμάτια κοστουμιών ή απλώς ένας λάτρης των DIY που χρειάζεται ένα κομμάτι που λείπει από την παλιά σας συσκευή, η 3D εκτύπωση μπορεί να είναι η κατάλληλη για εσάς.

Ορισμένα αντικείμενα χρειάζονται μόνο μία εκτύπωση. Άλλα μπορεί να απαιτούν εκτύπωση και συναρμολόγηση πολλών εξαρτημάτων, μαζί με κάποιο τρίψιμο και βάψιμο. Οι περιορισμοί των νημάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπορεί επίσης να παίξουν κάποιο ρόλο. Μερικές φορές τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα εξαρτήματα πρέπει να συνεργάζονται με άλλα εξαρτήματα κατασκευασμένα από μέταλλο, ή με παξιμάδια και μπουλόνια.

Παρά τις ελλείψεις, η εκτύπωση ενός αντικειμένου είναι πολύ πιο εύκολη από τη γλυπτική από πηλό, το σκάλισμα ενός αντικειμένου από ξύλο ή τη χύτευση του. Όλα αυτά τα πράγματα τείνουν να απαιτούν δεξιότητες και μια σειρά ακριβού εξοπλισμού. Στο βασικό της επίπεδο, η τρισδιάστατη εκτύπωση απαιτεί απλά ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή.

Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στο σχεδιασμό για να το χρησιμοποιήσετε

3d printer thingiverse

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή χωρίς καμία απολύτως εμπειρία ή ικανότητα σχεδιασμού. Τόνοι αντικειμένων είναι διαθέσιμα σε τρισδιάστατες βάσεις δεδομένων , μερικά από τα οποία είναι δωρεάν. Μπορείτε να αναζητήσετε κάτι που ταιριάζει στις ανάγκες σας, να κάνετε λήψη του αρχείου και να το στείλετε στον εκτυπωτή. Η όλη διαδικασία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η χρήση ενός συμβατικού εκτυπωτή.

Εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που χρειάζεστε, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε ένα αρχείο CAD που να του ταιριάζει, τότε υπάρχουν άλλοι τρόποι για να ζωντανέψετε τα σχέδιά σας. Μπορεί να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά το CAD, αλλά υπάρχουν ένα σωρό άτομα που ‘εχουν την γνώση. Μπορείτε να νοικιάσετε κάποιον καλό σχεδιαστή που θα σχεδιάσει αυτό που χρειάζεστε σε λογική τιμή.

Γίνονται πιο χρήσιμα, αλλά εξακολουθούν να μην είναι για όλους

3d printing

Ακριβώς όπως και με ένα τυπικό εκτυπωτή, δεν χρειάζονται όλοι έναν 3D εκτυπωτή, αλλά η αναγκαιότητά του να υπάρχει αυξάνεται συνεχώς. Σκεφτείτε για λίγο τους συμβατικούς εκτυπωτές, μια τεχνολογία που κάποτε ανήκε σε πολύ λίγους αλλά τώρα βρίσκεται στα περισσότερα (αλλά όχι σε όλα) σπίτια.

Εάν δεν έχετε και πρέπει να εκτυπώσετε ένα βιογραφικό, μπορεί να αισθανθείτε την έλλειψη εκτυπωτή καθώς αναγκάζεστε να πάτε στο φίλο σας που είναι ιδιοκτήτης εκτυπωτή. Ωστόσο, εάν σπάσει το χερούλι στο συρτάρι της κουζίνας, πιθανότατα να κοιτάξετε πότε μπορείτε να κάνετε μία βόλτα μέχρι το κατάστημα σιδηρικών, αντί απλά να εκτυπώσετε ένα νέο χερούλι και να συνεχίσετε τη μέρα σας.

Αυτό θα αλλάξει, καθώς η τρισδιάστατη εκτύπωση γίνεται πιο mainstream. Θα δείτε τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή σας και, στη συνέχεια, μπορείτε να αξιολογήσετε εάν ένα άλμα στην τρισδιάστατη εκτύπωση αξίζει τον κόπο.

Εάν χρειάζεστε περιστασιακά ένα μεμονωμένο αντικείμενο, τότε το να πληρώσετε κάποιον για να το εκτυπώσει για εσάς, είναι η πιο λογική και οικονομικότερη επιλογή. Αν αντιληφθείτε ότι χρειάζεστε πλαστικά πράγματα δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, τότε ήρθε η ώρα να κάνετε το άλμα.

Έρχονται ακόμα περισσότερα

3D,printer,τρισδιάστατος,εκτυπωτής

Στο ακραίες περιπτώσεις, η τρισδιάστατη εκτύπωση ήδη πιέζει τα όρια του τι μπορεί να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι δυνατό. Έχει εφαρμογές στον ιατρικό τομέα, και εάν σε λίγα χρόνια είστε αρκετά άτυχος να χρειαστείτε μεταμόσχευση, μπορεί το νέο σας όργανο μπορεί να έχει εκτυπωθεί με 3D.

Τα παλιά και ακριβά προσθετικά μέλη πλέον εκτυπώνονται σε πολύ μικρότερο κόστος και είναι προσιτά σε όλους.

Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αγορά κατοικίας. Τα σπίτια μπορούν να «τυπωθούν» από σκυρόδεμα και πρώτες ύλες γης. Χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνική οι εξωτερικοί τοίχοι μπορούν να κατασκευαστούν σε 12 ώρες, δηλαδή τέσσερις εβδομάδες γρηγορότερα από τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής.

Εάν η ιδέα της εκτύπωσης με πλαστικό σας αποθαρρύνει, υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμοι τρισδιάστατοι εκτυπωτές που χρησιμοποιούν μέταλλο ή ξύλο — αν και αρκετά ακριβοί. Μπορείτε να εκτυπώσετε ακόμη και μια μπριζόλα.

Όλα αυτά αυξάνουν τον αριθμό των εφαρμογών στις οποίες παίζει ρόλο η τρισδιάστατη εκτύπωση και αυξάνουν τις πιθανότητες ότι θα τον συναντήσετε κατά την καθημερινή σας ζωή.

3D,printer,τρισδιάστατος,εκτυπωτής

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


5  +  3  =