Wi-Fi 7 : Πόσο γρήγορο θα είναι

Αν και το 6E εξακολουθεί να μην είναι ακόμα διαδεδομένο, μια επίδειξη της ταχύτητας του επερχόμενου δείχνει ότι πιθανά να καταστήσει τα καλώδια Ethernet ξεπερασμένα. Ας ρίξουμε μια ματιά στις προτεινόμενες προδιαγραφές και στο τι υπόσχεται.

wi-fi 7,wifi,internet

Τι είναι το Wi-Fi 7; Πόσο γρήγορο θα είναι;
Το Wi-Fi 7 είναι μια νέα προδιαγραφή για συσκευές Wi-Fi που βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή. Βασίζεται στο προσχέδιο προτύπου 802.11be, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2021, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ή εγκριθεί από την FCC.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Wi-Fi 7 είναι ότι μπορεί να καταστήσει τις ενσύρματες συνδέσεις Ethernet απαρχαιωμένες για μια συγκεκριμένη κατηγορία, τόσο οικιακών όσο και επαγγελματιών χρηστών.

wi-fi 7,wifi,internet

Το Wi-Fi 7 μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει εύρος ζώνης έως και 30 gigabits ανά δευτερόλεπτο (Gbps) ανά σημείο πρόσβασης, το οποίο είναι τρεις φορές πιο γρήγορο από τη μέγιστη των 9,6 Gbps του Wi-Fi 6 (γνωστό και ως 802.11ax).

Επί του παρόντος, η κοινώς διαθέσιμη ενσύρματη τεχνολογία Ethernet φτάνει τα 10 Gbps ( 10GBASE-T ), αν και βασικά δεν υπάρχει σε καταναλωτικές συσκευές αυτή τη στιγμή. Και παρόλο που υπάρχουν υψηλότερες ταχύτητες (όπως το Terabit Ethernet) σε εξειδικευμένες ρυθμίσεις, όπως τα κέντρα δεδομένων, η άφιξή τους στο σπίτι ή στις μικρές επιχειρήσεις —αν συμβεί ποτέ— είναι πιθανότατα μακριά.

Έτσι, για τους τρέχοντες χρήστες τόσο του Gigabit όσο και του 10 Gigabit Ethernet, το Wi-Fi 7 μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη για ενσύρματες συνδέσεις, υπό τις βέλτιστες συνθήκες.

Τι άλλο είναι ενδιαφέρον για το Wi-Fi 7;
Εκτός από τις θεωρητικές δυνατότητες των απίστευτα γρήγορων ταχυτήτων του Wi-Fi 7, η Wi-Fi Alliance σχεδιάζει να συμπεριλάβει και άλλες αξιοσημείωτες βελτιώσεις στο πρότυπο Wi-Fi. Ας δούμε τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

  • Συμβατότητα προς τα πίσω: Η πρόχειρη προδιαγραφή Wi-Fi 7 ορίζει τη συμβατότητα προς τα πίσω με συσκευές παλαιού τύπου στις ζώνες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστείτε ολοκαίνουργιες συσκευές ή υλικό για να συνδεθείτε σε Wi-Fi 7.
  • 6 GHz: Πλήρης χρήση της νέας «Ζώνης 6 GHz» (στην πραγματικότητα 5,925–7,125 GHz ), που υποστηρίζεται για πρώτη φορά στο Wi-Fi 6E. Η ζώνη των 6 GHz καταλαμβάνεται προς το παρόν μόνο από εφαρμογές Wi-Fi (αν και αυτό μπορεί να αλλάξει) και η χρήση της έχει ως αποτέλεσμα δραματικά λιγότερες παρεμβολές από τις ζώνες των 2,4 GHz ή των 5 GHz.
  • Χαμηλότερη καθυστέρηση: Η πρόχειρη προδιαγραφή Wi-Fi 7 στοχεύει σε «χαμηλότερη καθυστέρηση και υψηλότερη αξιοπιστία» για ευαίσθητη στο χρόνο δικτύωση (TSN), η οποία είναι απαραίτητη για το cloud computing (και το cloud gaming). Είναι επίσης μια κρίσιμη απαίτηση για την αντικατάσταση ενσύρματων συνδέσεων Ethernet.
  • MLO: Το Wi-Fi 7 προσφέρει Λειτουργία Multi-Link (MLO) με εξισορρόπηση φορτίου και συνάθροιση, που συνδυάζει πολλαπλά κανάλια σε διαφορετικές συχνότητες για καλύτερη απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ένας Wi-Fi 7 θα μπορεί να χρησιμοποιεί όλες τις μπάντες και τα κανάλια που είναι διαθέσιμα δυναμικά για να επιταχύνει τις συνδέσεις ή να αποφύγει μπάντες με υψηλές παρεμβολές.
  • Αναβαθμίσεις σε 802.11ax: Σύμφωνα με την πρόχειρη προδιαγραφή, το Wi-Fi 7 θα προσφέρει άμεσες βελτιώσεις των τεχνολογιών Wi-Fi 6, όπως πλάτος καναλιού 320 MHz (από 160 MHz στο Wi-Fi 6), το οποίο επιτρέπει ταχύτερες συνδέσεις και τεχνολογία 4096 Quadrature amplitude modulation ( QAM ), που επιτρέπει περισσότερα δεδομένα στοιβαγμένα σε κάθε hertz .
  Εταιρείες και φανατικοί οπαδοί

Πότε θα είναι διαθέσιμο το Wi-Fi 7;

router
Σύμφωνα με μία ανακοίνωση από την MediaTek, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει ήδη επιδείξει τη μέγιστη ταχύτητα Wi-Fi 7 που αναφέρεται παραπάνω, τα προϊόντα Wi-Fi 7 αναμένεται να βγουν στην αγορά το 2023. Ένα άρθρο στο IEEE Spectrum αναφέρει το 2024 ως πιθανή ημερομηνία διαθεσιμότητας .

Στο μεταξύ, μπορείτε ήδη να αγοράσετε δρομολογητές που υποστηρίζουν Wi-Fi 6 (και Wi-Fi 6E), κάτι που εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό σε σύγκριση με τα προηγούμενα πρότυπα Wi-Fi.

Τέλος για τους ψέκες φίλους μας, να πούμε ότι το Wi-Fi 7 δεν έχει καμία σχέση με το 5G, οπότε να μην ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.

wi-fi 7,wifi,internet

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).