Ένας χρόνος Windows 10: Τι μάθαμε;

Ήταν μια γεμάτη χρονιά για το Redmond. Τα Windows 10 κυκλοφόρησαν σε τρεις μεγάλες κυκλοφορίες και κατάφεραν να αποκτήσουν 350 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά σημαντικά ορόσημα αλλά και δυσκολίες που παρουσιάστηκαν, και ας δούμε αν τα Windows 10 θα πιάσουν τον φιλόδοξο στόχο του Redmond που τα θέλει σε ένα δισεκατομμύριο συσκευές.windows 10 0

Σε λίγες εβδομάδες, η Microsoft θα διαθέσει την επόμενη ενημερωμένη έκδοση (Anniversary Update) του λειτουργικού Windows 10, σηματοδοτώντας την τρίτη μεγάλη κυκλοφορία OS σε ένα χρόνο.

Με τα παραδοσιακά πρότυπα της εταιρείας, αυτό είναι σχεδόν ανήκουστο, όπως και πολλά από αυτά που συνέβησαν στο Redmond κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους θα ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθούν πριν από λίγα χρόνια.

To πρόγραμμα Windows Insider αλλάζει τα δεδομένα

Ο Terry Myerson υπεύθυνος των Windows φαίνεται πολύ συνεπαρμένος όταν μιλάει για το Πρόγραμμα Windows Insider που ανακοινώθηκε με τα Windows 10.

“Το πρόγραμμα Insider έχει αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε τα πάντα. Έχει αλλάξει το πώς αναπτύσσουμε τα Windows και πώς αλληλεπιδρούμε με τους πελάτες και τους φίλους της εταιρείας.”

Έχει δίκιο. Στις προηγούμενες εκδόσεις των Windows χρειαζόταν συνήθως χρόνια με ιδιωτικές δοκιμές πριν τελικά κυκλοφορήσουν στο κοινό σε έκδοση περιορισμένης προεπισκόπησης. Τα Windows 10 άλλαξαν ριζικά αυτό το μοντέλο, καθώς πλέον επιτρέπεται στον οποιονδήποτε να εγγραφεί για να έχει πρόσβαση σε εκδόσεις προεπισκόπησης. Έτσι παρέχεται ένας δημόσιος μηχανισμός ανάδρασης, που επιτρέπει σε άλλους τους Insiders να προσθέσουν χαρακτηριστικά, ή να αναφέρουν σφάλματα.

Το πρόγραμμα ήρθε μετά την πανωλεθρία της εταιρείας με τα Windows 8, όταν η εταιρεία αποφάσισε ότι καλό θα ήταν να ακούσει και τον πελάτη.

Η Microsoft έχει να αντιμετωπίσει τους φόβους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο νέο λειτουργικό είναι το μοντέλο “Windows σαν υπηρεσία” ή “Windows as a service.” Το συγκεκριμένο μοντέλο χρησιμοποιεί την τηλεμετρία, για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών για το πώς οι πελάτες της εταιρείας χρησιμοποιούν τα Windows, ειδικά όταν το λειτουργικό σύστημα αποτυγχάνει σε κάποια διεργασία.

Η Microsoft έχει επικριθεί στο παρελθόν για πάρα πολλές κυκλοφορίες ελαττωματικών ενημερώσεων. Με ακριβή δεδομένα σφαλμάτων που παραδίδονται σε πραγματικό χρόνο η εταιρεία μπορεί να βρει και να επιδιορθώσει κάθε πρόβλημα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στο παρελθόν.

Όμως εδώ όπως φαίνεται ο σκοπός αγιάζει και πάλι τα μέσα. Η αλαζονική Microsoft που ανέπτυξε τα Windows 8 χωρίς να ακούει τις φωνές των πελατών της, εμφανίστηκε και πάλι με ένα χαρακτηριστικό που έχει πάρα πολλούς επικριτές.

Ο αντιπρόεδρος του τμήματος των Windows VP Yusuf Mehdi ανέφερε ότι “Οι πελάτες μας καθώς κυκλοφορούσαμε τα Windows μας ρωτούσαν: Πείτε μας σχετικά με την πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων, πείτε μας για την τηλεμετρία. Δεν περιμένω ότι θα υπάρξει ποτέ μια μέρα, που όλοι θα λένε ότι είναι απολύτως εντάξει. Πάντα θα υπάρχει ανατροφοδότηση, και εμείς θα την ακούμε.”
Ενθαρρυντικό ε;

Η αγορά του Windows Phone κατέρρευσε

Το Windows 10 Mobile είναι ένα πλήρες μέλος της οικογένειας των Windows, ανεπτυγμένο με τον ίδιο κώδικα στον πυρήνα και μπορεί να λειτουργεί πολλές από τις universal εφαρμογές που τρέχουν και στην desktop έκδοση. Το Anniversary Update θα είναι διαθέσιμο για τα Windows Phone αμέσως μετά την κυκλοφορία τους για τους προσωπικούς υπολογιστές.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν τηλέφωνα! Παρά το γεγονός ότι η βάση των χρηστών της πλατφόρμας είναι ενθουσιώδης, το τμήμα διαχείρισης εσόδων της Microsoft ανακοίνωσε άσχημα νέα πριν από την επίσημη κυκλοφορία του Windows 10, με περιορισμό 7,6 δισ στο badged του τμήματος τηλεφώνων και μαζικές απολύσεις.

Το Μάιο του 2016, ο νέος CEO Satya Nadella ανακοίνωσε ότι “Εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στα τηλέφωνα” αλλά προς το παρόν δεν έχουμε δει κάποια νέα συσκευή και δεν υπάρχουν σημάδια ότι θα δούμε σύντομα.

Δωρεάν αναβαθμίσεις σημαίνει εντυπωσιακή δυναμική

Αμέσως μετά την κυκλοφορία του νέου λειτουργικού η Microsoft δεν φοβόταν να ανακοινώσει νούμερα ορόσημα της νέας έκδοσης. Μετά από ένα μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε πολύ περίφανη ότι είχε 75 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Τον Ιανουάριο, τα Windows 10 κατάφεραν να περάσουν τα 200 εκατομμυρία. Μέχρι το Μάιο, ήταν 300 εκατομμύρια, και η πιο πρόσφατη εικόνα που έχουμε ένα μήνα πριν από τη λήξη της δωρεάν προσφοράς αναβάθμισης, ο αριθμός είχε φτάσει τα 350 εκατομμύρια.

Οι αριθμοί πέφτουν, καθώς επέρχεται η απομυθοποίηση και όπως φαίνεται αυτοί που έχουν Windows 7 και 8.1 και δεν “τσίμπησαν” στην προσφορά μάλλον δεν θα τσιμπήσουν. Φυσικά υπάρχει το ενδεχόμενο της αναβάθμισης την τελευταία στιγμή, ή η εταιρεία να παρατείνει την δωρεάν διάθεση του λειτουργικού.
Η ορμή υιοθέτησης όμως που είδαμε στην αρχή που ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, πέρασε. Έτσι πριν δύο μέρες η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα πιάσει τον στόχο του ενός δισεκατομμυρίου συσκευών με Windows 10.

To GWX και η επιθετική πολιτική προώθησης της Microsoft

Αν βάλεις ένα στόχο σαν αυτό που έβαλε η Microsoft και θέλεις να τον πιάσεις σίγουρα θα πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα. Η εταιρεία σχεδίασε το πρόγραμμα Get Windows 10 σαν έναν τρόπο προώθησης του Windows 10 μέσα από τα εκατοντάδες εκατομμύρια μηχανήματα με Windows που μπορούσαν να έχουν την δωρεάν αναβάθμιση. Αν και τους πρώτους μήνες ήταν βολικό για αυτούς που ήθελαν να αναβαθμίσουν για όλους τους άλλους ήταν πολύ ενοχλητικό.

Στη συνέχεια η εταιρεία το πήγε πάρα πολύ μακριά, με τις κοινοποιήσεις να γίνονται όλο και πιο επίμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα το πρόγραμμα GWX κατέβαζε πολλά gigabytes με αρχεία εγκατάστασης των Windows στο παρασκήνιο χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης. Μερικοί χρήστες ανέφεραν ότι η αναβάθμιση ξεκίνησε χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ήταν bug ή χαρακτηριστικό;

Η Microsoft στις περισσότερες από αυτές τις καταγγελίες ανέφερε ότι ήταν από bug.

Το πρόγραμμα GWX άλλαζε συνεχώς τη συμπεριφορά του καθ ‘όλο το πρώτο έτος αλλά ποτέ δεν πρόσφερε μια εύκολη επιλογή για να απορρίψει κάποιος την προσφορά αναβάθμισης. Έτσι χρειαζόταν tweaks με αλλαγές μητρώου ή λογισμικό τρίτων για να πείτε “Όχι, ευχαριστώ”.

Ευτυχώς η προσφορά λήγει στις 29 Ιουλίου του 2016. Τι θα γίνει μετά; θα εξαφανιστεί άμεσα το GWX; Δυστυχώς, αυτό το δεν έχει ημερομηνία λήξης και αν έχει δεν την γνωρίζουμε.

Εσείς τι μάθατε;

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).