Open Euro LLM συνεργασία για ανοιχτό LLM (λείπει η Ελλάδα)

Αν και δεν φαίνεται, η Ευρώπη δεν έχει μείνει πίσω χώρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στην τεχνητή νοημοσύνη. Έχει κάνει πολλά βήματα για την επίβλεψη την ανάπτυξη και τη χρήση τέτοιων συστημάτων εισάγοντας πράγματα όπως ο νόμος AI, ο οποίος φέρεται να είναι το πρώτο ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη.

Σήμερα θα “μιλήσουμε” για την πρωτοβουλία Open Euro LLM που στοχεύει στη δημιουργία μιας πραγματικά ανοιχτής (συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων εκπαίδευσης) οικογένειας θεμελιωδών μοντέλων για την προώθηση της διαφανούς τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Open Euro LLM: Τι να περιμένουμε;

Σαν μια επιχείρηση συνεργασίας μεταξύ 20 ευρωπαϊκών εταιρειών, κέντρων EuroHPC και ερευνητικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, η πρωτοβουλία Open Euro LLM έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη μιας οικογένειας ισχυρών, πολύγλωσσων, μεγάλων γλωσσικών μοντέλων για δημόσια, εμπορική και βιομηχανική χρήση.

Αυτά τα μοντέλα προορίζονται να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της ΕΕ, με έμφαση στο να είναι πραγματικά ανοιχτά, επιτρέποντας την πρόσβαση στα δεδομένα εκπαίδευσης, τις μεθόδους εκπαίδευσης, την τεκμηρίωση, τις μετρήσεις αξιολόγησης και πολλά άλλα.

Το Open Euro LLM σκοπεύει επίσης να δημιουργήσει μια ενεργή και ελκυστική κοινότητα προγραμματιστών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα που θα το υποστηρίζουν.

Για να συμβεί αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει έναν αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό 52 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Προγράμματος Ψηφιακής Ευρώπης, με στόχο να χορηγείται μέσω της σφραγίδας Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) σε έναν κατάλογο εταίρων που θα εργαστούν στην πρωτοβουλία ανοιχτού ευρώ llm που περιλαμβάνει πολλούς οργανισμούς από τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Όσο για το ποιοι ακριβώς οργανισμοί εμπλέκονται: Eindhoven University of Technology, University of Helsinki, University of Oslo, ALEPH ALPHA, ellamind, SURF και άλλα. (Τα πανεπιστήμια και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας απουσιάζουν)

Της πρωτοβουλίας θα ηγηθεί ο Jan Hajič του Πανεπιστημίου Charles (Czechia), και ο Peter Sarlin της AMD Silo AI (Finland).

Είναι η σωστή κατεύθυνση;

Με την πρώτη ματιά, σίγουρα μοιάζει. Η ώθηση της Ευρώπης για μεγαλύτερη ανεξαρτησία σε βασικούς τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια έντονη υπενθύμιση του πώς ακόμη και με την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση, βλέπουμε χώρες να ακολουθούν το δικό τους δρόμο, μη θέλοντας να εξαρτώνται από άλλους.

Το Open Euro LLM θέτει τις βάσεις για συνεργασία σε μαζική κλίμακα και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενα.

Ωστόσο, τα κονδύλια που θα χρησιμοποιηθούν για αυτήν την πρωτοβουλία θα χρειαστούν επιτήρηση.

Εν πάση περιπτώσει, μπορείτε να διαβάσετε το δελτίο τύπου ή το blog ανακοινώσεων της AMD Silo AI για να μάθετε περισσότερα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).