Παλιές διάσημες εφαρμογές των Windows που δεν άντεξαν στον χρόνο

Όσοι από εσάς είστε άνω των 40 ετών σίγουρα έχετε πολλές αναμνήσεις από παλιές διάσημες εφαρμογές των Windows που ενώ μεσουρανούσαν πριν δεκαετίες, τώρα είναι στα αζήτητα. Ας κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο για να τις θυμηθούμε.

Οι περισσότεροι παλιοί χρήστες έχουν διανύσει την ιστορία τους στο διαδίκτυο δουλεύοντας με αναλλοίωτα στο χρόνο προγράμματα, όπως τα Acrobat Reader, Office, mIRC, Putty, Team Viewer κλπ. Και σίγουρα θυμούνται και κάποια ξεχασμένα προγράμματα που στην εποχή τους ήταν κορυφαία.

Τα προγράμματα δεν είναι τίποτα περισσότεροι παρά υποστήριξη. Όσο πιο πολύ οι κατασκευαστές τους βγάζουν νέες εκδόσεις, τόσο αυτά θα είναι πάντα στο προσκήνιο.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην αντίπερα όχθη του διαδικτύου, σε προγράμματα των Windows δηλαδή που κάποτε έλαμπαν και σήμερα είναι ξεχασμένα.

Flash

Το Flash πραγματικά κυριαρχούσε στον ιστό. Ήταν παντού. Μέσα στις ιστοσελίδες, σε παιχνίδια, σε βίντεο. Αλλά ήταν ταυτόχρονα ένα ισχυρό λογισμικό πολλαπλών χρήσεων, που πρόσφερε στους καλλιτέχνες ένα ισχυρό εργαλείο παραγωγής μικρών ταινιών, που θα μπορούσαν στη συνέχεια να τις ενσωματώσουν σε άλλα κομμάτια λογισμικού.

Το Flash μετά από μεγάλες αστοχίες στην ασφάλεια, καταργήθηκε το 2017 και διακόπηκε επίσημα το 2020 από την Adobe. Έκτοτε, η εταιρεία έχει προσφέρει έναν αντικαταστάτη με τη μορφή του Adobe Animate CC.

Αν και εκτός από την Adobe εμφανίστηκαν και ένα σωρό λογισμικά για την αντικατάσταση του Flash, η αύξηση των δυνατοτήτων των υπολογιστών και της ταχύτητας του διαδικτύου παραγκώνισε την τεχνολογία Flash και την αντικατέστησε με κανονικά βίντεο.

MSN

msn1

Το MSN ήταν το κατεξοχήν πρόγραμμα επικοινωνίας με άλλους χρήστες την δεκαετία του 90. Το Microsoft Network (MSN) ήταν αρχικά μια συνδρομητική διαδικτυακή υπηρεσία σύνδεσης dial up που έγινε αργότερα πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου ονόματι MSN Dial-up.

Τώρα, είναι μια απλή ιστοσελίδα. To πρόγραμμα εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι απλώς ένας κεντρικός ς για την εν λόγω ιστοσελίδα.

Η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει το όνομα ‘MSN’ για μια ευρεία ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών και κυρίως τα: (το μετέπειτα Outlook.com), το Messenger (το οποίο ήταν κάποτε συνώνυμο με το ‘MSN’ σε αργκό του Διαδικτύου και τώρα έχει αντικατασταθεί από το Skype), και την διαδικτυακή μηχανή αναζήτησής της, που είναι τώρα το Bing, και πολλές άλλες ανανεωμένες και καταργημένες υπηρεσίες.

Fraps

Το Fraps (που το όνομά του προέρχεται από το “καρέ ανά δευτερόλεπτο”) είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα συγκριτικής αξιολόγησης, λήψης οθόνης και εγγραφής οθόνης για Windows, που αναπτύχθηκε από την Beepa.

Είδε ένδοξες ημέρες με την συχνή χρήση στην εγγραφή παιχνιδιών και άλλων λογισμικών από την οθόνη των χρηστών. Η διαθεσιμότητα της δωρεάν δοκιμαστικής έκδοσης σήμαινε ότι κάθε νέος player της εποχής ήταν σίγουρο ότι θα αναζητούσε αυτό το πρόγραμμα.

Το Fraps εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και χρησιμεύει ως εξαιρετικό εργαλείο συγκριτικής αξιολόγησης.

Το Fraps εγγράφει βίντεο σε υψηλή ανάλυση εάν ο υπολογιστής είναι αρκετά ισχυρός. Η μέγιστη υποστηριζόμενη ανάλυση είναι 7680×4800 και επειδή χρησιμοποιεί έναν αποκλειστικό κωδικοποιητή, η αναπαραγωγή της εξόδου βίντεο Fraps απαιτεί την εγκατάσταση Fraps ή του ffdshow.

Ωστόσο, η εξέχουσα θέση του ως εργαλείο εγγραφής έχει ως επί το πλείστον πέσει στο περιθώριο. Οι εγγενείς επιλογές εγγραφής GPU έχουν πάρει σε μεγάλο βαθμό τη θέση τους. Είναι πολύ σπάνιο να βλέπεις πια αυτά τα έντονα κίτρινα ψηφία του Fraps.

Norton Commander

norton commander dos

Από τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που ακόμα τα Windows έτρεχαν σε DOS, υπήρχε ένα πρόγραμμα που προσπαθούσε να βάλει τάξη στους αχανής φακέλους των υπολογιστών.

Ήταν το Norton Commander, ένας πρωτότυπος ορθόδοξος διαχειριστής αρχείων που γράφτηκε από τον John Socha και κυκλοφόρησε από τον Peter Norton Computing (αργότερα αποκτήθηκε το 1990 από την εταιρεία Symantec).

Το NC παρείχε μια διεπαφή χρήστη βασισμένη σε κείμενο για τη διαχείριση αρχείων πάνω από το MS-DOS. Παρήχθη επίσημα μεταξύ 1986 και 1998. Η τελευταία έκδοση MS-DOS του Norton Commander, 5.51, κυκλοφόρησε την 1η Ιουλίου 1998.

Έκτοτε τα γραφικά των Windows και η έννοια των παραθύρων, απομάκρυναν το NC από το παρασκήνιο, πλην όμως οι παλιοί χρήστες συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να εργάζονται με την λογική των δύο όμοιων ζυγισμένων παραθύρων, μέσα από τον αντικαταστάτη του, το Total Commander.

LimeWire

Το LimeWire απλοποίησε τη της χρήσης peer-to-peer και την έκανε προσβάσιμη σε όλους. Ήταν από τους πρώτους p2p client βασισμένο στο πρωτόκολλο bittorrent, μαζί με τα Napster, eDonkey2000, eMule (με δικά τους δίκτυα) κλπ.

Ουσιαστικά εκεί στο , έφερε στους χρήστες την έννοια του torrent, μία εποχή που όλοι έψαχναν μέσα από file servers για να κατεβάσουν τραγούδια και προγράμματα. Όμως το LimeWire έγινε γρήγορα διαβόητο για τη μόλυνση του οικογενειακού υπολογιστή με ιούς.

Ανεξάρτητα από το για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκε το πρόγραμμα, έπεσε σε δημοτικότητα αρκετά γρήγορα αφού τα σύγχρονα προγράμματα torrent έγιναν ευρύτερα διαθέσιμα.

Το LimeWire υπάρχει ακόμα και σήμερα, έχοντας υποστεί πολλές μεταμορφώσεις, προστασίες και δυνατότητες. Πολύ διαφορετικό από αυτό που αντιπροσώπευε κάποτε, αλλά δυνητικά και πάλι επίκαιρο.

Nero Burning

Σε ένα κόσμο γεμάτο με “φλασάκια”, ή δίσκους ssd, η εγγραφή DVD δίσκων εξακολουθεί να είναι μια σχετικά δημοφιλής λειτουργία. Το να πούμε ότι κανείς δεν το κάνει πια θα ήταν ανακριβές, αλλά η γενική ανάγκη εγγραφής πολυμέσων σε δίσκους έχει δει σημαντική μείωση όλα αυτά τα χρόνια.

Επιπλέον η πρόσβαση στη μουσική και στα βίντεο μέσω streaming και άλλων μέσων είναι πλέον σε πρώτη ζήτηση, μη απαιτώντας υψηλές δυνατότητες αποθήκευσης, έστω και προσωρινής.

Η εγγραφή μέσων σε δίσκο δεν είναι μια πολύ επιθυμητή λειτουργία για τον μέσο καταναλωτή και αυτό αντικατοπτρίζεται από πολλές εκδόσεις υπολογιστών (ιδιαίτερα laptop) που εγκαταλείπουν εντελώς τη μονάδα δίσκου.

Το Nero Burning ROM, ήταν τότε διαθέσιμο με δοκιμαστική έκδοση, και το πλέον απαραίτητο software για κάθε υπολογιστή.

Τώρα είναι κάτι σπάνιο να το δεις, καθώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εναλλακτικές εγγενής λύσεις για τις στιγμές που θέλουν να εγγράψουν κάτι σε ένα CD. Άλλωστε δίνεται πλέον και σαν δυνατότητα των Windows.

CCleaner

Το CCleaner ήταν αναμφισβήτητα ένα απαραίτητο εργαλείο. Η πρόθεσή του ήταν να καθαρίσει τα προσωρινά και τα ανεπιθύμητα αρχεία από το σύστημά σας, ελπίζοντας ότι έτσι θα βελτιστοποιήσει την απόδοση του υπολογιστή. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει κατεστραμμένες καταχωρήσεις μητρώου.

Όλα αυτά είναι πλέον ενσωματωμένα στα Windows. Το εργαλείο Εκκαθάρισης δίσκου ήδη σαρώνει και προτείνει την αφαίρεση άσχετων ανεπιθύμητων αρχείων, με το πρόσθετο πλεονέκτημα να μην αγγίζετε τα ολοένα και πιο ευαίσθητα αρχεία μητρώου των Windows.

Daemon Tools

Το Daemon Tools ήταν ένα άλλο πρόγραμμα που έγινε δημοφιλές κυρίως λόγω της δωρεάν έκδοσής του. Επέτρεπε στο χρήστη να φτιάξει εικονικούς δίσκους και να τους διασυνδέσει με αρχεία εικονικών δίσκων. Για τους φανατικούς χρήστες της δεκαετίας του 2000, αυτό ήταν ένα κρίσιμο πρόγραμμα, καθώς προηγουμένως τα Windows δεν μπορούσαν να προσαρτήσουν εγγενώς αρχεία εικονικού δίσκου.

Όπως και άλλα προγράμματα σε αυτήν τη λίστα, το Daemon Tools έχει πέσει στην αδράνεια κυρίως λόγω του ότι τα Windows προσφέρουν την παραπάνω λειτουργία ως προεπιλεγμένη.

Σήμερα, είναι τόσο εύκολο όσο το διπλό κλικ σε ένα αρχείο ISO για να το προσαρτήσετε. Το Daemon Tools είναι πλέον ένα εργαλείο που αφορά μόνο όσους θέλουν να διαχειριστούν πολλαπλές εικονικές μονάδες δίσκου.

Winamp

Ήταν το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής, κυρίως για την ψυχεδελική οθόνη που προσέφερε και κυριολεκτικά υπνώτιζε όποιον την παρακολουθούσε για πάνω από ένα λεπτό.

Έπαιζε τραγούδια μουσικής σε μορφή mp3, μία εποχή που οι χρήστες απλά αντέγραφαν επίσημα CD και μέγιστη χωρητικότητα 10-15 κομμάτια. Η έλευση των mp3 και η δυνατότητα να χωρέσουν 100 κομμάτια σε ένα και μόνο CD, έκανε το Winamp απαραίτητο εργαλείο για κάθε υπολογιστή.

Σήμερα σε μία πληθώρα players που παίζουν σχεδόν τα πάντα, το Winamp προσπαθεί και πάλι να κερδίσει την χαμένη αίγλη του, με τους προγραμματιστές του να υπόσχονται συνεχής αναβαθμίσεις.

Για να θυμούνται οι παλιοί

Tα προγράμματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά λόγω της φύσης του διαδικτύου, δεν εξαφανίζονται ποτέ. Μπορείτε ακόμα και σήμερα να έχετε πρόσβαση και να χρησιμοποιήσετε πολλά από αυτά τα προγράμματα, και μεγάλο μέρος αυτής της λίστας εξακολουθεί να βλέπει μία μικρή ενεργή ανάπτυξη.

Κάθε χρήστης άνω των 50 χρόνων σίγουρα έχει χρησιμοποιήσει πολλά από τα παραπάνω και ίσως μερικοί από εσάς ακόμα εξακολουθείτε να τα χρησιμοποιείτε, αρνούμενοι πεισματικά να τα αλλάξετε ακόμα και με μία προεγκατεστημένη δυνατότητα των Windows

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).