Οι παλιές σας συσκευές ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς. Πως να τις διαχειριστείτε

Τα παλιά σας, ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι, ενέχουν κίνδυνο πυρκαγιάς. Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

battery smartphone iphone fail

Ποιος από εσάς δεν έχει σε ένα συρτάρι ή σε μία γωνία ενός ραφιού μία στοίβα με παλιά gadget ή παλιά τηλέφωνα; Αυτά τα ξεχασμένα μηχανήματα δεν πιάνουν απλώς τον χώρο αλλά αποτελούν και ένα πιθανό κίνδυνο πυρκαγιάς. Δείτε πως να διαχειριστείτε σωστά.

Γιατί τα παλιά gadget αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς

Όλοι λίγο – πολύ έχετε φυλάξει ένα παλιό τηλέφωνο Android ή το παλιό σας tablet ή laptop. Είναι πολύ εύκολο να συγκεντρώσετε ένα σωρό από πεπαλαιωμένα μηχανήματα και εξοπλισμό, αφού οι αναμνήσεις αλλά και αβεβαιότητα του καινούργιου δεν σας αφήνουν να πάρετε την απόφαση να τα αποχωριστείτε.

Δυστυχώς όμως, σε αντίθεση με τα παλιομοδίτικα gadget, όπως ένας φακός ή μία αριθμομηχανή, ο σύγχρονος εξοπλισμός ενέχει έναν μοναδικό κίνδυνο: είναι πιθανή αιτία πυρκαγιάς.

Γιατί; Τα περισσότερα σύγχρονα φορητά ηλεκτρονικά χρησιμοποιούν . Και οι μπαταρίες αυτές είναι πολύ καλές από τις περισσότερες απόψεις. Είναι μικρές, ελαφριές και αποθηκεύουν καλή ποσότητα ενέργειας ανάλογα με το μέγεθός τους. Χωρίς αυτές, δεν θα είχαμε εξαιρετικά λεπτά smartphone που θα μπορούσαν να λειτουργούν όλη την ημέρα με μία μόνο φόρτιση.

gadget,battery,μπαταρία

Αλλά η αποθήκευση μεγάλης ποσότητας ενέργειας σε ένα μικρό χώρο είναι πάντα ένας πιθανός κίνδυνος και οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν εξαιρούνται από αυτό. Καθώς γερνούν και υποβαθμίζονται, αυξάνεται η πιθανότητα βλάβης τους.

Σε αντίθεση με μια αστοχία μίας κλασικής ς, ας πούμε, με μερικές μπαταρίες AA ξεχασμένες στο πίσω μέρος ενός παλιού παιχνιδιού, ο κίνδυνος βλάβης μιας μπαταρίας ιόντων λιθίου δεν είναι απλώς κάποια διαρροή και διάβρωση στη θήκη της μπαταρίας, αλλά πιθανή πυρκαγιά. Καθώς η μπαταρία φουσκώνει και εκλύει αέρια (σε συνδυασμό με την αποθηκευμένη ενέργεια) μετατρέπουν την μπαταρία σε μια πιθανή βολίδα.

Αρκετές ιστοσελίδες έχουν ολόκληρα κεφάλαια αφιερωμένα στην επικινδυνότητα των διογκωμένων μπαταριών. Όπως το /r/TechSupportGore ή το subreddit /r/SpicyPillows που θα δείτε τι συμβαίνει παγκοσμίως πάνω σε αυτό το “φλέγων” ζήτημα.

Δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε και να αρχίσετε να φαντάζεστε ότι το ξεχασμένο iPhone 5 ή το παλιό MP3 που έχετε σε ένα συρτάρι σας θα πάρει φωτιά και θα σας κάψει το σπίτι, ενώ εσείς διαβάζετε αυτό το άρθρο στην καφετέρια.

Τα τηλέφωνα που εκρήγνυνται είναι αρκετά σπάνια και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το να κρατάτε ένα σωρό από παλιά gadget στο σπίτι σας, δεν αποτελεί θανάσιμο σφάλμα. Ωστόσο, οι καλές πρακτικές διαχείρισης και αποθήκευσης των gadget αυτών μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο, σχεδόν στο μηδέν και να καταστήσουν το σπίτι σας ασφαλές.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Οι παρακάτω συμβουλές ουσιαστικά στοχεύουν να μειώσουν τις συνέπειες από μία πιθανή αστοχία των παλιών σας μηχανημάτων, κάνοντας διαχείριση του κινδύνου και ελαχιστοποίηση της πιθανότητας βλάβης της μπαταρίας.

Ξεφορτωθείτε τα παλιά gadget

gadget,battery,μπαταρία
Αυτό μπορεί να ακούγεται αιρετικό για τους ανθρώπους που αρέσκονται να κρατούν κάθε gadget, καλώδιο, και ίσως ακόμη και το κουτί συσκευασίας για πάντα, αλλά είναι σίγουρα μια πρακτική που πρέπει να εξετάσετε: Αντί να κρατάτε τα παλιά gadget επ’ αόριστον, ξεφορτωθείτε τα όταν αντικατασταθούν πλήρως από ένα νέο gadget.

Αγοράσατε νέο τηλέφωνο; Ίσως να κρατήσετε το παλιό σας για μερικές εβδομάδες ως εφεδρικό σε περίπτωση που το καινούργιο σας σας βγει ελλαττωματικό, αλλά μετά απορρίψτε το με ασφάλεια. Πουλήστε το, ανακυκλώστε το, δώστε το σε έναν φίλο ή συγγενή να το χρησιμοποιήσει, αλλά μην το παρκάρετε σε ένα συρτάρι για χρόνια, ώστε όταν το ξαναβρείτε να θεωρήσετε ότι μπορεί και να γίνει έκθεμα σε μουσείο!.

  Εγγραφή DVD δίσκων στα Windows

Η καλύτερη στιγμή για να πουλήσετε ένα iPhone με την μέγιστη κερδοφορία, είναι όταν το αντικαταστήσετε, για να επωφεληθείτε από την υψηλή αξία μεταπώλησης, όσο ακόμα “περνάει η μπογιά του”.

Το ίδιο ισχύει για όλα τα άλλα gadget σας. Συνηθίστε να τα πουλάτε, να ανακυκλώνετε ή να δωρίζετε το παλιό σας laptop, tablet, ακόμη και το ηχείο Bluetooth, μόλις το αντικαταστήσετε με κάτι νέο. Εάν το μηχάνημά σας έχει μπαταρία ιόντων λιθίου και δεν θα τη χρησιμοποιείτε πια τακτικά, ήρθε η ώρα να βρει ένα νέο σπίτι.

Και ακόμα κι αν η συσκευή δεν πρόκειται ποτέ να αποτύχει και να ανατιναχτεί στο συρτάρι του γραφείου σας, είναι απλώς καλή πρακτική να διατηρείτε τα gadget σε συνεχή χρήση, δίνοντας τα σε άτομα που θα τα χρησιμοποιήσουν πραγματικά.

Φορτίστε σωστά τα gadget σας

gadget,battery,μπαταρία
Εάν δεν είστε ακόμα έτοιμοι να απαλλαγείτε από το gadget, τότε είναι καλύτερο να το φορτίσετε σωστά για αποθήκευση. Η σωστή φόρτιση διατηρεί τα κύτταρα και τα κυκλώματα της μπαταρίας στη βέλτιστη υγεία.

Ενώ οι συστάσεις διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και την εφαρμογή, η γενική συναίνεση είναι ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου πρέπει να φορτίζονται περίπου στο 40%. (Ορισμένοι κατασκευαστές προτείνουν το ποσοστό 50% ή 60%.)

Το σημαντικό μέρος εδώ δεν είναι το ακριβές ποσοστό φόρτισης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να διασφαλίσετε ότι η μπαταρία φορτίζεται περίπου στη μισή χωρητικότητα και δεν αποθηκεύεται πλήρως αποφορτισμένη ή πλήρως γεμάτη.

Οι ρυθμοί αποφόρτισης στις μπαταρίες ιόντων λιθίου σε συσκευές πλήρως απενεργοποιημένες είναι πολύ αργοί, αλλά θα πρέπει να θυμάστε να συμπληρώνετε τη φόρτιση κάθε 12-18 μήνες περίπου για να τη διατηρείτε περίπου στο 50%.

Αποθηκεύστε τα σωστά

Ακριβώς όπως πολλά άλλα είδη οικιακής χρήσης, από μπογιές μέχρι κονσερβοποιημένα προϊόντα, τα gadget σας θα είναι πιο χαρούμενα αν αποθηκευτούν σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος.

Εάν θέλετε να “το τερματίσετε”, ένα μεταλλικό δοχείο αποθήκευσης με ένα άνετο καπάκι σε ένα ράφι υπογείου, με μια συσκευασία αποξήρανσης του αέρα μέσα, θα προσφέρει τις βέλτιστες συνθήκες.

Ελέγξτε τα gadget σας

battery tablet fail
Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στο subreddit /r/SpicyPillows είναι αυτό που οι χρήστες συναντούν ένα ξεχασμένο gadget και το βρίσκουν σοκαριστικά φουσκωμένο και παραμορφωμένο, σε σύγκριση με πως το άφησαν τελευταία.

Επομένως, εάν πρόκειται να αποθηκεύσετε τα παλιά gadget σας, φροντίστε να τα ελέγχετε κάθε τόσο. Να θυμάστε ότι οι συσκευές σας θα πρέπει να έχουν μια μικρή φόρτιση και απαιτούν επανέλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο περίπου.

Η υποβάθμιση και η διόγκωση της μπαταρίας σπάνια συμβαίνουν απότομα. Συνήθως, η μπαταρία διογκώνεται αργά έως ότου τελικά παραμορφώσει το περίβλημα του μηχανήματος ή ακόμα και ραγίσει την οθόνη που εφάπτεται μαζί της. Ο έλεγχος στις αποθηκευμένες συσκευές σας διασφαλίζει ότι θα προλάβετε το φούσκωμα στο αρχικό στάδιο.

gadget,battery,μπαταρία

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).