Peiter Zatko ο άνθρωπος που ξεσκέπασε το Twitter

Το έχει μεγάλα προβλήματα ασφάλειας που αποτελούν απειλή για τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών του, για τους μετόχους εταιρειών, την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατία, σύμφωνα με μια εκρηκτική αποκάλυψη πληροφοριοδοτών που δημοσιεύτηκε αποκλειστικά από το CNN και την Washington Post.

Η αποκάλυψη, που εστάλη τον περασμένο μήνα στο Κογκρέσο και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, παρουσιάζει μια εικόνα ενός χαοτικού και απερίσκεπτου περιβάλλοντος σε μια κακοδιαχειριζόμενη εταιρεία που επιτρέπει σε πάρα πολλά μέλη του προσωπικού της πρόσβαση σε κεντρικά στοιχεία ελέγχου και στις πιο ευαίσθητες πληροφορίες της πλατφόρμας χωρίς επαρκή εποπτεία.

peiter zatko

Ισχυρίζεται επίσης ότι ορισμένα από τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας προσπαθούν να καλύψουν τα σοβαρά τρωτά σημεία του Twitter και ότι ένας ή περισσότεροι σημερινοί υπάλληλοι εργάζονται για κάποια ξένη υπηρεσία πληροφοριών.

Ο πληροφοριοδότης, ο οποίος συμφώνησε να δημοσιευτεί το όνομά του, είναι ο Peiter “Mudge” Zatko, ο οποίος ήταν επικεφαλής ασφάλειας στην εταιρεία, και αναφερόταν απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Ο Zatko ισχυρίζεται ότι η ηγεσία του Twitter έχει παραπλανήσει το διοικητικό συμβούλιο και τις κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές για τα τρωτά σημεία ασφαλείας, καθώς και ορισμένων που ανοίγουν την πόρτα σε ξένες εκστρατείες κατασκοπείας ή χειραγώγησης, hacking και παραπληροφόρησης.

Ο Zatko ισχυρίζεται επίσης ότι το Twitter δεν διαγράφει αξιόπιστα τα δεδομένα των χρηστών αφού ακυρώσουν τους λογαριασμούς τους, και αποκρύπτει από τις ρυθμιστικές αρχές το ότι δεν διαγράφει τα δεδομένα όπως απαιτείται.

Αναφέρει επίσης ότι τα στελέχη του Twitter δεν έχουν τους πόρους για να κατανοήσουν πλήρως τον πραγματικό αριθμό των bots στην πλατφόρμα. Τα bots έγιανα πρόσφατα στο επίκεντρο των προσπαθειών του Elon Musk να αποχωρήσει από μια συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της εταιρείας.

Ο Zatko απολύθηκε από το Twitter τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με τον Zatko, η δημόσια καταγγελία του έρχεται αφού προσπάθησε να επισημάνει τα κενά ασφαλείας στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter και να βοηθήσει το Twitter να διορθώσει χρόνια τεχνικών ελλείψεων και μη συμμόρφωσης με μια προηγούμενη συμφωνία απορρήτου με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου.

Ο Zatko εκπροσωπείται αυτή την στιγμή από την Whistleblower Aid, την ίδια ομάδα που εκπροσώπησε την πληροφοριοδότη του Facebook Frances Haugen.

Ο John Tye, ιδρυτής της Whistleblower Aid και δικηγόρος του Zatko, ανέφερε στο CNN ότι ο Zatko δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Musk και ότι ξεκίνησε το whistle-blowing πριν υπάρξει οποιαδήποτε ένδειξη εμπλοκής του Musk με το Twitter.

“Ο κ. Zatko απολύθηκε από τον ανώτερο εκτελεστικό ρόλο του στο Twitter τον Ιανουάριο του 2022 για αναποτελεσματική ηγεσία και κακή απόδοση”, ανέφερε εκπρόσωπος του Twitter.

“Αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μια ψευδής αφήγηση για τις πρακτικές απορρήτου και ασφάλειας των δεδομένων μας, που είναι γεμάτη με ασυνέπειες, ανακρίβειες και στερείται σημαντικού πλαισίου. Οι ισχυρισμοί του κ. Zatko και η ευκαιριακή εμφάνισή τους φαίνεται ότι έχουν σχεδιαστεί για να τραβήξουν την προσοχή και να προκαλέσουν ζημιά στο Twitter , τους πελάτες και τους μετόχους της εταιρείας. Η ασφάλεια και το απόρρητο αποτελούν εδώ και καιρό προτεραιότητες σε ολόκληρη την εταιρεία και θα συνεχίσουν να είναι”.

Ο Zatko ισχυρίζεται επίσης ότι η Ινδική κυβέρνηση ανάγκασε το Twitter να βάλει έναν κυβερνητικό πράκτορα στη μισθοδοσία, δίνοντάς του πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα χρηστών.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Peiter Zatko,Twitter,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).